Την κόκκινη σημαία στα πόδια του ζήτησε ο Θάνος Μικρούτσικος για το στερνό του ταξίδι

Ο Θάνος Μικρούτσικος τίμησε με το παραπάνω το αξεπέραστο έργο του, φροντίζοντας οι τελευταίες πράξεις του – ακόμα και μετά το θάνατό του, να έχουν τον ίδιο πολιτικό χαρακτήρα.

Αν ισχύει πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα, τότε ο Θάνος Μικρούτσικος τίμησε με το παραπάνω το αξεπέραστο έργο του, φροντίζοντας οι τελευταίες πράξεις του – ακόμα και μετά το θάνατό του, να έχουν τον ίδιο πολιτικό χαρακτήρα.

Έφυγε σα μαχητής, παλεύοντας όρθιος, γιατί όπως έγραφε από το νοσοκομείο, “το σημαντικό είναι να μην παραδίνεσαι”. Ζήτησε από όσους τον αγαπάν να δωρίσουν το αίμα τους γι’ αυτές τις γιορτές και μετά θάνατον να τον τιμήσουν, όχι με στεφάνια, αλλά δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Επέλεξε την πολιτική κηδεία και δε θα μπορούσε να ‘ναι αλλιώς – και μάλιστα την αποτέφρωση αντί της ταφής. Έφυγε, σύμφωνα με τo ρεπορτάζ του 902.gr, με την κόκκινη σημαία στα πόδια του, όπως ακριβώς το είχε ζητήσει, ενώ τα στεφάνια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δέσποζαν δεξιά και αριστερά από την είσοδο. Συνέδεσε έτσι τόσο τη ζωή, όσο και το θάνατό του με το κόμμα, που τίμησε τα τελευταία χρόνια, τόσο με τις μοναδικές συναυλίες, για τα 100 χρόνια του, όσο και με τη συμμετοχή του στην τιμητική τελευταία θέση του Επικρατείας του ΚΚΕ.

Ακόμα κι η σημερινή μέρα για το καλό κατευόδιο στο συνθέτη έγινε εκ των πραγμάτων μια μαζική συγκέντρωση από όσους ήθελαν να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε, σα διαδήλωση παντός καιρού, όπως θα την ήθελε κι ο ίδιος. Ο πόνος και η θλίψη περίσσευαν, αλλά δεν έδωσαν τον τόνο. αλλά η συγκίνηση, η αγάπη για το Μικρούτσικο, το δέος για το καλλιτεχνικό – πολιτικό φορτίο που μας αφήνει ως παρακαταθήκη και η αίσθηση πως αυτό θα μείνει σα φάρος να φωτίζει τις λεωφόρους του μέλλοντος και τους σεισμούς που μέλλονται να έρθουν.

 

Δείτε ακόμα:

“Αντίο Θάνο…” – Μαζική προσέλευση στο Α’ Νεκροταφείο για τον στερνό αποχαιρετισμό στο Θ. Μικρούτσικο (ΦΩΤΟ)

“Μας φαίνεται αβάσταχτο να μάθουμε να ζούμε χωρίς εσένα, χωρίς να είσαι στη σκηνή των Φεστιβάλ της ΚΝΕ” – Συγκίνησε ο επικήδειος του Δημήτρη Κουτσούμπα για το Θάνο Μικρούτσικο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: