Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία και Χαλκιδική – Δ. Κουτσούμπας: Διαχρονικό έγκλημα κατά της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος

Στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στον πρώην φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους της Δαδιάς βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος και ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, γραμματέας της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ

Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Έβρο, Λέσβο, Ηλεία, ενώ δύο μέτωπα έχει η πυρκαγιά στην Χαλκιδική, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και στελεχών της να εξωραΐσουν και να αμβλύνουν τις ευθύνες και τις αιτίες των πυρκαγιών, η ουσία είναι ότι για μια ακόμη χρονιά αναδεικνύεται η τραγική έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, θωράκισης και ολοκληρωμένου σχεδιασμού.

Στον Έβρο

Στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά στην Δαδιά, όπως ανέφερε σε νεότερη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καείσας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την πυρκαγιά στη Δαδιά.

Δαδιά

Ο Χ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό  μέτωπο, όπου εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να κλείσουν τις εστίες.

Ο υπουργός έκανε λόγο για μία δύσκολη βραδιά με αναζωπυρώσεις στην πυρκαγιά στη Δαδιά και υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία, ενώ κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μία δύσκολη μάχη.

Ωστόσο αυτό που αποφεύγουν τα κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν είναι το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και θωράκισης, του σχεδιασμού συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης, ζητήματα που έρχονται κάθε χρόνο στο προσκήνιο με τον ίδιο και χειρότερο καταστροφικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ένα τόσο σπάνιο δάσος δεν είχαν ανοιχθεί δρόμοι για να μπορούν να φτάσουν τα πυροσβεστικά, ενώ οι αντιπυρικές ζώνες τώρα φτιάχνονται ή ενισχύονται οι λιγοστές που υπήρχαν.

Στη Λέσβο

Λέσβος

Λέσβος

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σάββατο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Λέσβος

Την μάχη της κατάσβεσης έγινε και γίνεται και με την λαϊκή πρωτοβουλία και αλληλεγγύη που επέδειξαν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται και στην οποία συνέβαλλαν από την πρώτη στιγμή δυνάμεις του ΚΚΕ.

Στην Ηλεία

Ηλεία

Ηλεία

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Κρέστενα

Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε  πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».

Στη Χαλκιδική

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.

Εξάλλου, συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε σε χαράδρα σε ορεινή περιοχή της δημοτικής ενότητας Μενηίδος, στην Πέλλα, καίγοντας εκτάσεις με θάμνους. Στο σημείο επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Επίσης, σύμφωνα με την πυροσβεστική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε σημείο στον παραλιακό δρόμο Ωρωπού – Καλάμου. Μεταβαίνει όχημα της πυροσβεστικής.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
902.gr

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα κατά της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος

Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την εξής δήλωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές:

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι διαχρονικό έγκλημα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων κατά της ζωής, κατά της περιουσίας και φυσικά κατά του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε τον απαραίτητο σχεδιασμό, δεν πήρε όλα τα μέτρα πρόληψης που χρειάζονταν έγκαιρα. Αλλά, εδώ και τώρα, παρότι βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο, χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν υποδομές, να εξασφαλιστούν μέσα, να εξασφαλιστεί προσωπικό. Αμέσως να προσληφθούν οι 4.000 πυροσβέστες που είναι απαραίτητοι, καθώς και οι 1.500 εργαζόμενοι για τις Δασικές Υπηρεσίες.

Να προχωρήσουν πολύ γρήγορα η καταμέτρηση, η χαρτογράφηση όλων των ζημιών, έτσι ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκατάστασή τους και βεβαίως να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις στο 100%, για όλες τις ζημιές, για όλους τους πληγέντες».

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Συντονιστικό Κέντρο στο δάσος της Δαδιάς

Στο συντονιστικό κέντρο που στήθηκε στον πρώην φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου του δάσους της Δαδιάς για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει από την περασμένη Πέμπτη το μοναδικής βιοποικιλότητας δάσος βρέθηκε σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος και ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, γραμματέας της ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 300 άνδρες της Πυροσβεστικής, που δίνουν εδώ και μέρες μάχες με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, του Στρατού και των δασεργατών να επικεντρώνονται στην διαμόρφωση αντιπυρικών ζωνών στο nοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ μέτωπο της φωτιάς έφτασε μέχρι την Εθνική Οδό, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας – Λαγυνών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κατακάψει περισσότερα από 25.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

H κοινότητα Δαδιάς της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου, όπως και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού κηρύχθηκαν σήμερα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Κανένα μέτρο πρόληψης

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Λ. Στολτίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει μια επίπλαστη εικόνα για την κατάσταση, αλλά και να κρύψει το πραγματικό αίτιο αυτής της μεγάλης καταστροφής.

«Αυτό που η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν προετοιμασία», τόνισε, είναι «η αποδιάρθρωση της Dασικής Yπηρεσίας», με χαρακτηριστικό παράδειγμα πως στους 4 εναπομείναντες δασοφύλακες αναλογούν 800.000 στρέμματα δάσους. Επίσης αναφέρθηκε στα φράγματα της περιοχής, που ενώ θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στο έργο της πυρόσβεσης, είναι άδεια από νερό λόγω ανύπαρκτης συντήρησης και πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση για την πρόληψη ήταν ελάχιστη και δεν κάλυψε το προφανές, την ανάγκη αντιπυρικών ζωνών, οι οποίες φτιάχνονται τελευταία στιγμή από τους δασεργάτες για φράξουν το δρόμο της φωτιάς και να μη φτάσει σε χωριά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως αν και υπάρχει δυνατότητα με βάση την επιστήμη για ολιστική προσέγγιση πρόληψης, ώστε nα αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα, «η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος τηn περιοχή, το πλούσιο δάσος, απέναντι σε οποιαδήποτε  δολιοφθορά, είτε εμπρησμό, είτε καιρικό φαινόμενο και βέβαια ανοιχτό σε οποιεσδήποτε ορέξεις έρχονται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα , τα οποία έχουν εκφραστεί τα προηγούμενα χρόνια στη περιοχή και για μέρος του δάσους».

Ακόμα, αναφέρθηκε στη δύσκολη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες, οι οποίοι την ίδια ώρα που τα εναέρια μέσα προσφέρουν λίγα λόγω της έντονης πυκνότητας του δάσους και η φωτιά είναι έρπουσα, αυτοί δύσκολα μπορούν να την προσεγγίσουν, ενώ δεν έχουν λυθεί τα ζητήματα σίτισης και στέγασής τους.

«Αυτό ονομάζει η κυβέρνηση προετοιμασία. Είναι όντως προετοιμασία να αφήσει στο έλεος τους κατοίκους, τις περιουσίες τους και το δάσος», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον λαό να μην ανεχτεί πλέον αυτόν τον εμπαιγμό, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την προστασία των δασών είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που δίνονται για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και να απαιτήσει βγαίνοντας στο προσκήνιο μέτρα ουσιαστικής αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: