Σήμερα ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και διαδηλώνουμε: «Δεν ξεχνάμε τα Τέμπη – Παλεύουμε για τη ζωή μας!» | ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις Συγκεντρώσεις

«’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Με σημαία το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη διαδηλώνουν σήμερα, στην απεργία και τις δεκάδες συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. 

«’Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Με σημαία το σύνθημα που γεννήθηκε στις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις που πυροδότησε το έγκλημα στα Τέμπη διαδηλώνουν σήμερα, στην απεργία και τις δεκάδες συγκεντρώσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Εναν χρόνο μετά τις πολυήμερες διαδηλώσεις που προκάλεσε η απώλεια 57 ανθρώπων στις «ράγες» της εγκληματικής πολιτικής κόστους – οφέλους, σωματεία και φορείς διαμηνύουν ότι η οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν έχει σβήσει, ότι δεν ξεχνούν την υπόσχεση που έδωσαν, δεν θα επιτρέψουν να συγκαλυφθούν οι ευθύνες, δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε για τη ζωή μας: Αυτή είναι η απόφαση συνδικάτων και εργαζομένων που βλέπουν καθημερινά να πολλαπλασιάζονται τα «Τέμπη» στα οποία συντρίβονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους. Οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι και εξαφανίζονται από την ακρίβεια στα μισά του μήνα. Το κόστος των βασικών ειδών διατροφής, τα τιμολόγια της Ενέργειας, τα ενοίκια, οι δόσεις των δανείων αυξάνονται και αθροίζονται σε ποσά πολλαπλάσια του βασικού μισθού. Οι μέρες και ώρες εργασίας «τεντώνονται» όσο θέλει η εργοδοσία, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να ζουν για να δουλεύουν, και ακόμα κι έτσι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι δημόσιες δομές Υγείας στενάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η κυβέρνηση εγκαινιάζει το «νόμιμο φακελάκι» στα απογευματινά χειρουργεία, αφού έχει ήδη επιβάλει τις πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία. Η μόρφωση και οι σπουδές μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, ενώ δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε όλα τα παραπάνω και σε ακόμα περισσότερες πλευρές της πολιτικής που μετατρέπει τη ζωή τους σε ναρκοπέδιο, οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία.

Παράλληλα, σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς η απεργιακή κινητοποίηση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν κλαδικές και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των «κοινωνικών εταίρων» να βάλουν για μια ακόμα φορά σε εφαρμογή τον νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, με την υπονόμευση των Συμβάσεων.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, συγκεντρώσεις και πικετοφορίες για την προπαγάνδισή της πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σωματεία και φορείς σε περιοχές και δήμους της Αττικής, μεταξύ άλλων στη Νέα Ιωνία, στη Μεταμόρφωση, στην Καλλιθέα και αλλού.

Ρεκόρ αποφάσεων με 37 Εργατικά Κέντρα και 22 Ομοσπονδίες

Το απεργιακό μέτωπο μετρά πλέον περισσότερες από 300 αποφάσεις πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει απεργιακή απόφαση έχουν φτάσει τα 37 και οι Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις 22!

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόλου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εβρου, Εδεσσας – Αλμωπίας, Ελασσόνας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Θήβας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Κιάτου, Κομοτηνής, Κορίνθου, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λευκάδας, Λιβαδειάς, Ορεστιάδας, Παλλεσβιακό, Πάτρας, Πειραιά, Σαλαμίνας, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Χημικής Βιομηχανίας, Μεταφορών, Θεάματος – Ακροάματος, Ηλεκτρολόγων (στάση εργασίας), Ενέργειας, Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ), Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ), ΠΟΣΠΕΡΤ (στάση εργασίας), Ιατρικών Επισκεπτών, Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ).

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει επίσης η ΑΔΕΔΥ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου, ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (βλ. και σελ. 12), η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Στους δρόμους και οι αυτοαπασχολούμενοι

Τη συμμετοχή τους στις σημερινές κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, έχουν αποφασίσει και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από διαφορετικούς κλάδους και περιοχές της χώρας. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και άλλες Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία καλούν στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, ενώνοντας τη φωνή των μικρών επαγγελματιών με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τη μικρομεσαία αγροτιά.

Να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Κάλεσμα στην απεργία και στις συγκεντρώσεις έχει απευθύνει και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, απόφαση για 24ωρη απεργία πήραν τα Σωματεία Εργαζομένων σε μετρόηλεκτρικό και τραμ, ενώ οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη ως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τη λήξη της βάρδιας.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) και ο Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών έχουν πάρει απόφαση για απεργία, καθηλώνοντας τα αεροπλάνα. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν θέση υπέρ της ασφάλειας των επιβατών και των πληρωμάτων και διεκδικώντας όλες τις αναγκαίες προσλήψεις, συστήματα και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Από τον χώρο του σιδηρόδρομου, με το ιδιαίτερο βάρος που έχει το προσωπικό του έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, απόφαση για απεργία έχουν πάρει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών όσο και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Παναττική απεργία έχουν προκηρύξει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια. Επιπλέον, οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά (πλοία «Blue Star»). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΕΠΡΝ (Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών).

Στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών περιλαμβάνεται και η απόφαση του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) για 48ωρη απεργία την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Από την Αττική δρομολογούνται λεωφορεία από γειτονιές για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στις 9.30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Καρόλου (κτίριο ΟΣΕ): Εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Σε πάνω από 70 πόλεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για αύριο:

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Άγιος Νικόλαος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., Άγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Άμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Άργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Αργοστόλι, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Άρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αταλάντη, 12 μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11.30 π.μ., Διοικητήριο

Έδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ζάκυνθος, 9.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα

Θήβα, 12 μ., πλατεία Αγίων Θεοδώρων

Ιεράπετρα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Ιστιαία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 11 π.μ., παλιό δημαρχείο (Αριστομένους)

Καλαμπάκα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Πάρκο

Κάλυμνος, 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο

Καρδίτσα, 12 μ., κεντρική πλατεία

Καρπενήσι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 11 π.μ., νοσοκομείο Καρύστου

Καστοριά, 11 π.μ., ΠΕ Καστοριάς (παλιά Νομαρχία)

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 11.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λέρος, 10.30 π.μ., Πλάτανος – δημαρχείο

Λευκάδα, 11 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο-Βαθύ

Σαντορίνη, 12.30 π.μ., Φηρά

Σέρρες, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια

Σητεία, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10.30 π.μ., Πάρκο ΟΤΕ

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Τρίκαλα, 11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 12 μ., πλατεία Δικαστηρίων

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: