“Σακατεμένοι” που προκαλούν “μπάχαλο” τα ΑμεΑ κατά τον δήμαρχο Ζακύνθου

Αρνήθηκε την πρόσληψη ΑμεΑ και άλλων ευάλωτων ατόμων ο δήμαρχος του νησιού, κάνοντας λόγο για “σακατεμένους” και “άσχετους”, με τους οποίους δεν μπορεί να πάει μπροστά η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Λένε πως το επίπεδο πολιτισμού μιας χώρας διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα ζώα και τις ευπαθείς ομάδες. Aυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε ατομικό επίπεδο, όπως στην περίπτωση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, που φέρεται να αποκάλεσε “σακατεμένους” τα ΑμεΑ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ανταποκριτής του Οpen, επικαλούμενος βίντεο από συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη στις 20 Νοέμβρη, με θέμα την πρόσληψη στη ΔΕΥΑΖ μέσω ΟΑΕΔ ατόμων από ευπαθείς ομάδες, ΑμεΑ και ανθρώπων που χρειάζονται ένσημα για να βγουν στη σύνταξη. Ο δήμαρχος, που προεδρεύει της ΔΕΥΑΖ και των υπόλοιπων δημοτικών επιχειρήσεων του νησιού, ξέσπασε σε βάρος συνομιλήτριά του, χρησιμοποιώντας απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κάνοντας λόγο για “μπάχαλο” που θα δημιουργηθεί αν προσληφθούν “σακατεμένοι” στην επιχείρηση: «Αυτό το μπάχαλο της επιχείρησης θέλεις εσύ, έτσι; Να πάρουμε επιδοτούμενους, να πάρουμε άσχετους να δουλεύουν ένα διάστημα και να φεύγουν μετά, να μην έχουν επιμέτρηση, να μην έχουμε οργάνωση στο τμήμα και περιμένεις να πάμε μπροστά. Με επιδοτούμενους και με ανθρώπους που δεν μπορούν να δουλέψουν, σακατεμένους, θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι; Με σακατεμένους θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ, έτσι; Με αυτούς θα πάει μπροστά η ΔΕΥΑΖ;».

Μετά το σάλο που εύλογα προκάλεσαν οι δηλώσεις, ο δήμαρχος φέρεται να αρνείται πως χαρακτήρισε “σακατεμένους” τα ΑμεΑ, μη διευκρινίζοντας ωστόσο σε ποιον τελικά απευθυνόταν – στους συνταξιούχους, στις ευπαθείς ομάδες;- ο σε κάθε περίπτωση ανεπίτρεπτος χαρακτηρισμός.

Πέρα όμως από την ευθύνη που βαραίνει το δήμαρχο ως πρόσωπο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, δηλώσεις σαν αυτές ανακύπτουν στο έδαφος μιας πολιτικής που δεν προσφέρει καμία ουσιαστική πρόνοια αλλά και σεβασμό σε αυτές τις ομάδες, ειδικότερα μάλιστα τα ΑμεΑ, που αντιμετωπίζονται στην πράξη ως “σακάτηδες” από την ίδια την πολιτεία, ανεξάρτητα από μεγαλόστομες, επετειακού χαρακτήρα διακηρύξεις περί του αντιθέτου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: