Παριστάνουν τους… ατσαλάκωτους

Στόχος τους είναι να ανανεώσουν τις αυταπάτες σε έναν κόσμο αριστερό, που δεν έχασε την επαφή του με το κίνημα και παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό και δυσαρέσκεια τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον αποκόψουν από την προοπτική να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τον διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και να της γυρίσει οριστικά την πλάτη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν νέα επεισόδια σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία, την οποία διένυσαν όλοι μαζί: Αυτοί που σήμερα αποτελούν τη νέα ηγετική ομάδα, αλλά και όσα από τα στελέχη της «πρώτης γραμμής» εμφανίζονται τώρα ως «διαφωνούντες» με τη νέα ηγεσία, καταγγέλλοντάς την για «εκφυλισμό», για «δεξιά – νεοφιλελεύθερη» στροφή και για …αλλοίωση των «αριστερών» χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη αυτά εμφανίζονται να υπερασπίζονται τις «ιδρυτικές αρχές» του ΣΥΡΙΖΑ και τα επιτεύγματα της κυβερνητικής του θητείας, στην οποία άλλωστε υπήρξαν όλοι τους κορυφαίοι υπουργοί. Και δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα απ’ αυτό για να επιβεβαιώσει κανείς ότι όσα λένε σήμερα ο Κασσελάκης και η νέα ηγεσία τα έχουν εφαρμόσει όλοι μαζί ως …αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας βέβαια τη σκυτάλη από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το έργο των οποίων συνέχισαν με μεγάλη συνέπεια, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, στη δεδομένη τότε οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Την ίδια πολιτική υπερασπίστηκαν και ως αξιωματική αντιπολίτευση στη συνέχεια, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

* * *

Ο Ευ. Τσακαλώτος ήταν «τσάρος της οικονομίας» όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε με πυγμή σκληρή δημοσιονομική πολιτική, μνημόνιο στον λαό, εφάρμοζε όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τα ματωμένα πλεονάσματα και το περιβόητο «δημοσιονομικό μαξιλάρι». Οταν οι φόροι εκτοξεύονταν, με τα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα και σήμερα να πληρώνουν αυτήν την πολιτική, που τη συνεχίζει από το 2019 η ΝΔ και τη στηρίζει ο Κασσελάκης.

Ο Δ. Βίτσας ήταν αναπληρωτής υπουργός Αμυνας όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παζάρευε και συμφωνούσε με τις ΗΠΑ την κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις. Οταν η Ελλάδα μετατρεπόταν σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και εμπλεκόταν ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους για τον λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε τη «στρατηγική συμμαχία» με το Ισραήλ υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, παραδίδοντας «έτοιμη δουλειά» στην επόμενη της ΝΔ. Οταν προήχθη σε σημαιοφόρο των ευρωατλαντικών διευθετήσεων στην περιοχή με την ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, πολιτική που συνεχίζει και ενισχύει από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία υποστηρίζει με πάθος ο Κασσελάκης.

Ο Ν. Φίλης ήταν υπουργός Παιδείας, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούσε την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης. Είναι αυτός που η Κεραμέως συνεχάρη επειδή με δικό του νόμο «για πρώτη φορά στην Ιστορία απόφοιτοι κολεγίων μπορούν να μπουν στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα», όπως προβλεπόταν από ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία ενσωμάτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μαζί με πολλά ακόμα μέτρα στην Εκπαίδευση, που κάνουν την πολιτική του ως κυβέρνησης ίδια κι απαράλλαχτη με αυτή της ΝΔ στα βασικά σημεία. Αυτήν την πολιτική υπερασπίζεται σήμερα και ο Κασσελάκης.

Ο Π. Σκουρλέτης υπήρξε υπουργός Εσωτερικών και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτές τις θέσεις συνέβαλε στην παραπλάνηση και στην κοροϊδία του λαού ότι μπορεί μια κυβέρνηση να συμβιβάσει τα κέρδη του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία, υποσχόμενος κατάργηση των αντεργατικών μνημονιακών νόμων, τους οποίους όμως η κυβέρνησή του επέκτεινε και θωράκισε ακόμα περισσότερο! Ο ίδιος εξάλλου δήλωνε με περηφάνια ότι «οι ξένοι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, η χώρα μας προσφέρει αρκετές ευκαιρίες στην παρούσα συγκυρία». Ο,τι λέει και η σημερινή κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για την «επενδυτική βαθμίδα».

* * *

Υπάρχει όμως και συνέχεια: Οι πρώην υπουργοί υπήρξαν κορυφαία στελέχη από το 2019 μέχρι σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Και τι έκαναν; Ψήφιζαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και στήριξαν με αστείους «αστερίσκους» το σύνολο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού που μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Ακόμα και στη νέα Βουλή – αν και οι περισσότεροι δεν έχουν επανεκλεγεί – ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει σε τρεις μήνες τα 178 από τα 381 άρθρα των 14 νομοσχεδίων που έχει φέρει η ΝΔ!

Ενδεικτικά και για να μην ξεχνιόμαστε, «πλειοψηφίες» και «μειοψηφίες» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια, που εκτινάσσουν τους λογαριασμούς των λαϊκών νοικοκυριών, την ιδιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τη μαζική αύξηση αποστολής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθεστώς Ζελένσκι και πολλά ακόμα. Για να μην ανατρέξουμε στην περίοδο της πανδημίας, όταν ο κόσμος πέθαινε έξω από τις ΜΕΘ και ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» πρότεινε ακόμα και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με τη ΝΔ… Για τέτοια κοροϊδία μιλάμε.

* * *

Πάει πολύ λοιπόν όλοι αυτοί να καμώνονται τους …ανήξερους και να προσπαθούν τώρα να διαχωριστούν από τον «νεοφιλελεύθερο» – όπως οι ίδιοι τον αποκαλούν – ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας τον «εκφυλισμό» στη νέα ηγεσία. Στόχος τους είναι να ανανεώσουν τις αυταπάτες σε έναν κόσμο αριστερό, που δεν έχασε την επαφή του με το κίνημα και παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό και δυσαρέσκεια τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Να τον αποκόψουν από την προοπτική να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τον διαχρονικό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και να της γυρίσει οριστικά την πλάτη.

Είναι άλλωστε δεδομένο ότι το σύστημα έχει ανάγκη και από τις …αριστερές «φράντζες» της σοσιαλδημοκρατίας, για να εγκλωβίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να βάζει ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, στην προοπτική αυτές να συναντηθούν με το πραγματικά ανατρεπτικό, την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και σε οποιαδήποτε μορφή διαχείρισής του. Σε όλους αυτούς απευθύνεται το ΚΚΕ και τους καλεί σε συμπόρευση. Να μην κυλήσουν σε ένα νέο πισωγύρισμα, είτε δείχνοντας ανοχή στη «νέα φορεσιά» του ΣΥΡΙΖΑ είτε στοιχιζόμενοι πίσω απ’ αυτούς που προσπαθούν να τον ξαναντύσουν με αριστερούς «μανδύες».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: