Ορμητήριο δυο πολέμων

Με συνοπτικές διαδικασίες, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, πήρε το «πράσινο φως» και εντάχθηκε άμεσα στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή…Η Ελευσίνα βέβαια δεν κάνει σήμερα ντεμπούτο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟικών και όλων διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Το …«βιβλίο συμβάντων» του στρατιωτικού αεροδρομίου είναι γεμάτο…

Με συνοπτικές διαδικασίες, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η έδρα της 112 Πτέρυγας Μάχης, πήρε το «πράσινο φως» και εντάχθηκε άμεσα στις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Μετά τη Σούδα, που παίζει κεντρικό ρόλο στον ανεφοδιασμό και στη στάθμευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, οι οποίες εφορμούν στο πλευρό του Ισραήλ, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στην υποδοχή αμερικανικών αεροσκαφών που μεταφέρουν πολεμικό υλικό για τις εγκληματικές επιδρομές σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το αεροδρόμιο σχεδιάζεται να παίξει κομβικό ρόλο στον απεγκλωβισμό ξένων πολιτών από χώρες γειτονικές του Ισραήλ, κυρίως από τον Λίβανο, σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη, πράγμα πολύ πιθανό, με τόσο μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων ανοιχτά της Γάζας και του Ισραήλ. Και μόνο οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως δείχνει και η Ελευσίνα, το κάνουν ακόμα πιο ισχυρό.

* * *

Η ενεργοποίηση του αεροδρομίου της Ελευσίνας για τα δολοφονικά σχέδια του Ισραήλ και των ευρωατλαντικών συμμάχων του δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Θυμίζουμε ότι με βάση τη «Στρατηγική Συμφωνία» Ελλάδας – ΗΠΑ, πέρα από τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που αναφέρονται ονομαστικά ότι εξυπηρετούν τον στρατό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές τίθενται στην υπηρεσία τους όταν οι επιχειρήσεις το απαιτούν, όπως τώρα με τον πόλεμο Ισραήλ – Παλαιστίνης. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία.

Αυτήν τη στιγμή, από τον Βορρά (Αλεξανδρούπολη) μέχρι τον Νότο (Σούδα) η Ελλάδα αποτελεί ορμητήριο δυο πολέμων, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, που την τοποθετούν πιο βαθιά στο κάδρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Με πρόσχημα τις «συμβατικές υποχρεώσεις» στην ευρωατλαντική συμμαχία, η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων, πρώτα απ’ όλα των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, γίνεται θύτης άλλων λαών και ο λαός μας κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει στόχος και θύμα μιας πολεμικής ανάφλεξης. Εκεί οδηγούν τα συμφέροντα, οι ανταγωνισμοί και οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης.

* * *

Η Ελευσίνα βέβαια δεν κάνει σήμερα ντεμπούτο στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΝΑΤΟικών και όλων διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Το …«βιβλίο συμβάντων» του στρατιωτικού αεροδρομίου είναι γεμάτο από ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις, μετασταθμεύσεις, ανεφοδιασμούς και αποστολές για λογαριασμό των ΝΑΤΟικών συμφερόντων, που δείχνουν και το βάθος της ελληνικής εμπλοκής σ’ αυτά. Ενδεικτικά μόνο:

Τον Γενάρη του 2020 αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας και στη συνέχεια, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρόδο, κατέληξαν σε βάσεις της Μέσης Ανατολής. Ο αεροδιάδρομος που τώρα επιλέγεται για τον πόλεμο στο Ισραήλ, έχει «τεσταριστεί» πολλές φορές στο παρελθόν από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία.

Τον Δεκέμβρη του 2021 ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ πέταξε από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας μέχρι τη Βουλγαρία, ελέγχοντας μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας, για να μεταδώσει στο ΝΑΤΟ εικόνα από την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων. Εννοείται ότι τέτοιες αποστολές είναι «ρουτίνα» για το συγκεκριμένο αεροδρόμιο, όσο διαρκεί η αναμέτρηση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Φλεβάρη του 2022 αναχώρησαν από την Ελευσίνα δύο C-130 με πολεμικό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Τα στρατιωτικά μεταγωγικά προσγειώθηκαν στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και μετέφεραν χιλιάδες «Καλάσνικοφ», με τα πυρομαχικά τους και άλλο πολεμικό υλικό. Ακολούθησαν άλλα δυο δρομολόγια με φορτίο με αντιαρματικά και ρουκέτες. Οι αποστολές έκτοτε συνεχίζονται.

Τον Μάη του 2022, με επίκεντρο το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, έγινε ελληνοαμερικανική άσκηση συσκευασίας και ρίψης φορτίων από αεροσκάφη και ελικόπτερα, με ζώνες ρίψης τα Μέγαρα, τη Λάρισα, τη Ρόδο και τη Λήμνο. Είναι μια από τις πολλές ασκήσεις – πρόβες πολέμου και συνεκπαιδεύσεις που αρχίζουν ή τελειώνουν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ανάμεσα σε ελληνικές και ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

* * *

Η αυριανή συγκέντρωση σωματείων και φορέων στην Ελευσίνα στέλνει μήνυμα ότι ο λαός της Αττικής δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή ορμητήριο των ΝΑΤΟικών, για να δολοφονούν αμάχους και παιδιά, να στερούν από τον παλαιστινιακό λαό την πατρίδα του. Στέλνει ταυτόχρονα μήνυμα ότι η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις κρύβει τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, δυναμιτίζει την περιοχή και «ρίχνει λάδι» στις εστίες του πολέμου.

Οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές φρεγάτες από τη Μέση Ανατολή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο σφαγείο που στήνουν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Η μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συμβολή στον αγώνα των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτά!

Κ. Μ.
Από τη στήλη “Αποκαλυπτικά” του σημερινού Ριζοσπάστη
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: