Οκτώ μήνες με αναστολή στον δήμαρχο Ωραιοκάστρου για δημόσια υποκίνηση βίας

Βαρύνονταν με κατηγορίες, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, για ένα δημόσιο σχόλιό του, κατά τη διάρκεια συζήτησης με “αγανακτισμένους πολίτες” και τις αντιδράσεις τους για το προσφυγικό.

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών και χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε τις προάλλες ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Αστέριος Γαβότσης, που παραπέμθηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο, για δημόσια υποκίνηση βίας. Η κατηγορία αφορούσε δημόσια τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημότες, ύστερα από αντιδράσεις για το προσφυγικό.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2016 και προκάλεσε την παρέμβαση της τότε προϊσταμένης της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμως Κακάλη, που παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα και εμφάνιζε το δήμαρχο να συζητάει με δημότες του Ωραιοκάστρου τη φήμη για την προοπτική εγκατάστασης προσφύγων σε διαμερίσματα συγκεκριμένου εργολάβου στην περιοχή.

Σύμφωνα με το βίντεο, σε ερώτηση κατοίκου για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει νόμιμη παρέμβαση για το ζήτημα, ο κ. Γαβότσης απάντησε “νόμιμα δεν υπάρχει”. Ενώ όταν ο ίδιος κάτοικος φώναξε “άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια”, ο δήμαρχος απάντησε “μπράβο”, προσθέτοντας λίγο μετά “αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ”. Ο κ. Γαβότσης στην απολογία του αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη, ισχυρίστηκε πως επρόκειτο για ειρωνικό σχόλιο εκ μέρος του και  ότισε καμία περίπτωση δεν υιοθετεί απόψεις ρατσιστικού περιεχομένου.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του λόγω αμφιβολιών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που τον κήρυξε ένοχο. Ο ίδιος ο δήμαρχος, μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής έρευνας ερευνήθηκαν και ποινικές ευθύνες, σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από γονείς δημοτικού σχολείου της περιοχής στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπουλων στην ίδια σχολική μονάδα με τα παιδιά τους, αλλά για αυτό το σκέλος της έρευνας έγινε διαχωρισμός της δικογραφίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: