Οι τροπολογίες του ΚΚΕ και όχι τα διάφορα pass μπορούν να ανακουφίσουν τον λαό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΚΚΕ διαφωνεί με την ουσία της κυβερνητικής τροπολογίας για το «market pass», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα Υγείας.

Το ΚΚΕ διαφωνεί με την ουσία της κυβερνητικής τροπολογίας για το «market pass», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα Υγείας.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέλυσε τη διαφωνία του ΚΚΕ στα συστατικά στοιχεία της τροπολογίας. Συγκεκριμένα, εξέφρασε τη διαφωνία με τα μέτρα επιδοματικής λογικής, καθώς έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεν καλύπτουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών του λαού, αποτελούν δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και προεκλογικό μέτρο.

Όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η τροπολογία, δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της ακρίβειας και δεν εμποδίζει ακόμα και την ανοδική της πορεία. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ προτείνει αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν απώλειες από την ακρίβεια και σε αυτό τον άξονα κινούνται οι τροπολογίες που κατέθεσε η ΚΟ του Κόμματος, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Από αυτή την τροπολογία θα υπήρχε σημαντική ανακούφιση, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, προεξοφλώντας όμως την αρνητική στάση της κυβέρνησης, παρατηρώντας όμως ταυτόχρονα την αφωνία των άλλων κομμάτων.

Ακόμα, τόνισε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της φοροληστείας μέσω των έμμεσων φόρων σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα, μέσω του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Επίσης, ξεκαθάρισε τη διαφωνία του ΚΚΕ, στη λογική της φορολόγησης μόνο των υπερκερδών των επιχειρήσεων, καθώς έτσι, όπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «αθωώνεται» στη συνείδηση του λαού το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο προέρχεται από την εκμετάλλευση του μόχθου των εργαζομένων. «Εξαιτίας του καπιταλιστικού κέρδους τα λαϊκά στρώματα βλέπουν καθημερινά να ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στις δυνατότητες και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, το οποίο όμως είναι εξαιρετικά υψηλό και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια.

Αντίθετα, επισήμανε, το ΚΚΕ καταθέτει στόχους πάλης που συγκρούονται με τα συμφέροντα της ΕΕ και των αρπακτικών της «πράσινης» ενέργειας. Στόχους πάλης όπως η δραστικη μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν.

Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις προτάσεις των αστικών κομμάτων, τόνισε. Με αφορμή δε τις πρόσφατες «μεταγραφές» βουλευτών και στελεχών, ξεκαθάρισε ότι αποδεικνύεται ξανά ότι «μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μένει εκεί». Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα «αλισβερίσια» γίνονται ανάμεσα σε κόμματα που είναι επικοινωνούντα δοχεία και κάλεσε σε αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, τόνισε ότι ο τίτλος «ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας» είναι προσχηματικός, γιατί αυτό που πάει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν είναι ούτε σύστημα, ούτε ολοκληρωμένο.

Η ανακουφιστική φροντίδα, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, χρειάζεται να είναι ενταγμένη σε ενιαία διαδικασία σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα η κυβέρνηση εναποθέτει τη φροντίδα σε διάφορους φορείς, όπως ΜΚΟ και ιδιώτες. Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παρατείνουν την εργασιακή ομηρία υγειονομικών, καθώς με πρόσχημα την πανδημία παγιώνονται ελαστικές σχέσεις εργασίας, αντί για μόνιμες προσλήψεις, στελέχωση των νοσοκομείων και επιστροφή των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: