Oι εργάτες …συνεργάτες των εργοδοτών! – ΚΚΕ: Η σαφέστατη πολιτική πρόταση του… «απολιτίκ» Κασσελάκη υπηρετεί τα κέρδη των λίγων καπιταλιστών

“Αν αυτές οι χρεοκοπημένες αξίες και συνταγές είναι “πρόοδος”, τότε δεν θέλουμε να φανταστούμε καν τι είναι η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση.”

Με το ζήλο του νεοφώτιστου και με μια ομιλία που εύκολα θα μπορούσε να εκφωνήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγη ώρα μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε σήμερα τα διαπιστευτήριά του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, απ’ το βήμα της οποίας προχώρησε σε ένα παραλήρημα ταξικής συνεργασίας, περιγράφοντας το όραμά του για μια κοινωνία όπου οι εργάτες θα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν …συνεργάτες των εργοδοτών και θα πληρώνονται με μετοχές ώστε να «ευθυγραμμίζονται με την επιτυχία της επιχείρησης»!

Δίνοντας σαφές στίγμα στήριξης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου ο Στ. Κασσελάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δαιμονοποιεί την λέξη “κεφάλαιο” αλλά την βλέπει ως ένα εργαλείο για ευημερία, για μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μια ισχυρής ανάπτυξης», δηλώνοντας έτσι αρωγός στο πλευρό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον στόχο τους για νέα μεγαλύτερα κέρδη και μπαίνοντας μπροστάρης για την υποταγή των εργαζόμενων στους στόχους του κεφαλαίου με «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όπου οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης».

Αναμάσησε δηλαδή το μύθο της καπιταλιστικής «ανάπτυξης για όλους», φτάνοντας να παρουσιάζει το κεφάλαιο ως «ένα «εργαλείο επ’ ωφελεία όλων», το οποίο ο ίδιος ως «Πρόεδρος μιας Αριστερής παράταξης» και «αριστερός επιχειρηματίας» συμπονά για «την αξία του ρίσκου που παίρνει κάθε μέρα» και γι’ αυτό σκοπεύει να διευκολύνει με προτάσεις όπως για την πληρωμή των εργαζόμενων με μετοχές.

Και επ’ αυτού θύμισε ότι στις προτάσεις του κατά την υποψηφιότητά του, έχει μιλήσει για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Δηλαδή είχε αναφερθεί στην παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, «έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης», χαρακτηρίζοντας αυτή την πρόταση ως «τεράστια κοινωνική τομή, ίσως τη μεγαλύτερη στην ανάπτυξη της χώρας και είναι και good business γιατί ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει το επιπλέον χιλιόμετρο που χρειάζεται για το συνολικό όφελος όλων».

Και πρόσθεσε πώς «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας», με επιπλέον δηλαδή φοροαπαλλαγές και κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να… απαλλάσσονται από τη μισθοδοσία και το κόστος της!

Κατά τα άλλα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά κινήθηκε στη γνωστή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τη «θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας». Δηλαδή, η δέσμευσή του απέναντι στον ΣΕΒ είναι ότι απορρίπτει κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων για κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων που πρωταγωνιστούν στις «εργολαβίες», κάνοντας λόγο ουσιαστικά για «εξορθολογισμό», ώστε να συνεχίζει να υπηρετείται η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Κουβέντα για αυξήσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο προτάσεις και πολιτικές εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην πραγματικότητα και με τις γενικόλογες αυτές τοποθετήσεις, δεσμεύτηκε εκ νέου στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι θα συνεχίσουν να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο «μενού» εργασιακών σχέσεων – λάστιχο, με τον Στ. Κασσελάκη να ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε διεκδίκηση των συνδικάτων για πραγματική προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις, για σταθερή και πλήρη εργασία, για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου. Για όλα εκείνα δηλαδή, για τα οποία δεν είπε λέξη.

Αντίθετα λαλίστατος ήταν σε όλες τις υπόλοιπες προτάσεις προς διευκόλυνση του κεφαλαίου δεσμευόμενος ενώπιον του ΣΕΒ για ρύθμιση χρεών, φτηνή ενέργεια, για γρήγορες άδειες και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, για στήριξή τους με ζεστό χρήμα μέσα από κλαδικές βιομηχανικές πολιτικές κ.α.

Σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Το “προοδευτικό” όραμα του κυρίου Κασσελάκη και η “ανασυγκρότηση” του ΣΥΡΙΖΑ χτίζεται προφανώς με “σύμμαχο” τον ΣΕΒ, με “το κεφάλαιο που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται” και με εργαζόμενους που, αντί για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οριστική κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, θα παίρνουν “μετοχές” στις επιχειρήσεις για να υπηρετούν προφανώς πιστά τα συμφέροντα των “συνεταίρων” – αφεντικών τους, στο πλαίσιο του “νέου κοινωνικού συμβολαίου” της “ΣΥΝ-εργασίας τους”.

Αν αυτές οι χρεοκοπημένες αξίες και συνταγές είναι “πρόοδος”, τότε δεν θέλουμε να φανταστούμε καν τι είναι η συντήρηση και η οπισθοδρόμηση.

Αποδεικνύεται πάντως ότι έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τον κ. Κασσελάκη ότι είναι “απολιτίκ”, έχει σαφέστατη πολιτική πρόταση, μόνο που αυτή υπηρετεί τα κέρδη των λίγων καπιταλιστών και όχι τις ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, συνολικά του λαού».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: