“Ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε είναι να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο” – Σχόλιο της “Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών” για το σχεδιαζόμενο “Κώδικα δεοντολογίας”

Αυτές οι σοβαρές πλευρές, που απασχολούν τον καθένα μας, είναι πλευρές που πρέπει να καθορίσουμε οι εργαζόμενοι μόνοι μας, μέσα από τις ζωντανές διαδικασίες του σωματείου μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπή στους χώρους δουλειάς και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Πολλά έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες των αποκαλύψεων για στο χώρο του θεάτρου για έναν “κώδικα δεοντολογίας”, ο οποίος συχνά εμφανίζεται περίπου ως πανάκεια για τις παθογένειες του χώρου, και μάλιστα επιβαλλόμενος άνωθεν, με κυβερνητική παρέμβαση. Τη δική της οπτική απέναντι σε αυτή τη συζήτηση δίνει η “Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών” προτρέποντας σε εύλογη καχυποψία εναντίον όσων τώρα εμφανίζονται ως αρχάγγελοι της κάθαρσης στο χώρο, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως θύτες με ισχυρές διασυνδέσεις βλέπουν τις υποθέσεις τους να τυλίγονται σε πέπλο σιωπής στα ΜΜΕ. Καλεί παράλληλα του ηθοποιούς να πάρουν το ζήτημα στα χέρια τους, συμμετέχοντας σε γενικές συνελεύσεις του ΣΕΗ.

“Είναι παραπλανητικό να αναρωτιόμαστε αυτές τις κρίσιμες μέρες πόσο ευαίσθητη είναι η κυβέρνηση για τα τεκταινόμενα στο θέατρο.

Ας σκεφτούμε…

Η κυβέρνηση που μετράει τις ΜΕΘ με το σταγονόμετρο, που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, που επιβάλλει την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στο όνομα της δημόσιας υγείας, που φέρνει τη λογοκρισία και τον τρομονόμο στην Τέχνη, είναι η ίδια κυβέρνηση που θέλει να φροντίσει για την εξάλειψη της βίας και της τρομοκρατίας στο χώρο του θεάτρου, εισάγοντας τον κώδικα δεοντολογίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού, που εδώ και ένα χρόνο κρατάει κλειστούς τους χώρους Πολιτισμού, που κρατάει κλειστές τις δραματικές σχολές και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο για τα δίδακτρα που πληρώνουν οι σπουδαστές, που δεν έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της πλειονότητας των καλλιτεχνών, που αποκλείει όλο και περισσότερους ανεξάρτητους καλλιτέχνες και δημιουργούς, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει πολλά εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε λίγους μεγάλους επιχειρηματίες, που έφερε με νόμο την παραχώρηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, που δεν παρεμβαίνει για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στους κρατικούς φορείς, είναι το ίδιο υπουργείο, διά στόματος κ. Γιατρομανωλάκη, που “ανησυχεί” πολύ για την κατάσταση και θα “καθαρίσει” το χώρο, εισάγοντας τον κώδικα δεοντολογίας..

Ας πάρουμε θέση…

Ας πάρει θέση και η διοίκηση του ΣΕΗ, που δεν έχει τοποθετηθεί, αν θα συνυπογράψει με κυβέρνηση και εργοδότες έναν τέτοιο κώδικα.

Μας προβληματίζει ότι σε αυτές τις συνθήκες η διοίκηση του ίδιου του Εθνικού Θεάτρου πιέζει και τους σπουδαστές σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να τους κάνει συνυπεύθυνους για κυβερνητικούς “κανόνες” , ενώ οι ίδιοι θέλουν όντως να αλλάξει η κατάσταση και το περιβάλλον εκπαίδευσής τους.

Αυτές οι σοβαρές πλευρές, που απασχολούν τον καθένα μας, είναι πλευρές που πρέπει να καθορίσουμε οι εργαζόμενοι μόνοι μας, μέσα από τις ζωντανές διαδικασίες του σωματείου μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει σιωπή στους χώρους δουλειάς και να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Παρατηρούμε επίσης αυτές τις μέρες ότι εκεί που οι θύτες έχουν μεγάλες οικονομικές και πολιτικές πλάτες, δεν έρχονται ποτέ στο φως των τηλεοπτικών καναλιών οι υποθέσεις, αλλά υπάρχουν εκβιασμοί και η σιωπή “δεν σπάει”.

Η κυβέρνηση δείχνει υποκριτικό ενδιαφέρον για τα θύματα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ διατηρεί, “ξεπλένει” το έγκλημα του βιασμού με 1 χρόνο φυλάκιση ή 1.000 ευρώ εξαγορά (!!!), ενώ ο τρομονόμος που πήγε να φέρει στην Τέχνη προβλέπει ως και 5 χρόνια φυλάκισης στον καλλιτέχνη ή ακόμα και το χρήστη που μοιράζεται βίντεο στο διαδίκτυο!!!

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων αυτών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υλοποιούν αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να πέσει στο κενό. Ο καθένας μας, αλλά και το σωματείο, πρέπει να πάρει θέση ξεκάθαρη απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης!

Ο μόνος τρόπος να προστατευτούμε είναι να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο, ακόμα πιο δυνατοί”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: