Νίκος Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον νέο ταξικό προϋπολογισμό που θα εντείνει την επίθεση σε βάρος του λαού (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είναι ταξικός ο προϋπολογισμός και ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής» που «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα»

«Είναι ταξικός ο προϋπολογισμός και ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής» που «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2024, ο οποίος φέρνει φοροκαταιγίδα στον λαό, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών.

Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των έμμεσων φόρων που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, σημειώνοντας πως ο «δείκτης αντιλαικότητας ενός φορολογικού συστήματος είναι το επίπεδο των έμμεσων φόρων, γιατί είναι ο ίδιος φορολογικός συντελεστής σε άνισα εισοδήματα». 

Ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους ξεπέρασε το 60% τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια: Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ, το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα, όπως ανέφερε.

Επιπλέον, οι δαπάνες παραμένουν παγωμένες, καθώς η όποια αύξηση είναι κάτω από τον πληθωρισμό, άρα έχουμε μείωση, πρόσθεσε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως είναι κάλπικη η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ιδιαίτερα αυτή της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά») για δήθεν πιο δίκαιη διανομή της πίτας, σημειώνοντας πως η δήθεν «προστασία» για την οποία μιλάνε «δεν είναι τίποτα άλλο παρά να γίνει με διαφορετικά μέσα ο σφαγιασμός των αναγκών και των δικαιωμάτων του λαού».

«Πρέπει να αποδώσουμε το όσκαρ κωμικού ρόλου στον κ. Κασσελαρη όταν είπε ότι το κεφάλαιο αποτελεί παράγοντα αντιμετώπισης των ανισοτήτων. Μάλλον θα πρέπει να τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο νόμπελ οικονομίας για το 2014», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι συγκρούονται δύο στρατηγικές: Αυτή που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και αυτή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με την στρατηγική του κεφαλαίου.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση καλλιεργεί μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες, όμως, αυτές δεν ήρθαν ούτε τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, στο οποίο βασίζει η κυβέρνηση αυτό το κλίμα ευφορίας, προϋποθέτει την επιδείνωση των θέσης των εργαζομένων. Έφερε ως παράδειγμα τον τελευταίο αντεργατικό νόμο – έκτρωμα που γυρίζει αιώνες πίσω την εργατική τάξη.

Η εκτίμηση αυτή του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως μετά από τρία χρόνια συνεχούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, η εργατική – λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να δέχεται συνεχή πλήγματα, με πλέον χαρακτηριστικό αυτό της ακρίβειας που έχει ως βασική αιτία το καπιταλιστικό κέρδος.

Ανέφερε πως η ακρίβεια οφείλεται στην μονοπώληση της καπιταλιστικής αγοράς, στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών και την «πράσινη μετάβαση», στο «μοντέλο» της «εξωστρέφειας» που εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων και των προϊόντων στις τουριστικές περιοχές, στο επεκτατικό μείγμα διαχείρισης, στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και στους έμμεσους φόρους που όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ΚΚΕ καταψηφίζει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος -όπως και οι προηγούμενοι- αποτελεί εργαλείο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: