Νέα καταδίκη καθαρίστριας για “πλαστό” απολυτήριο – Καταδίκη από τη Γραμματεία εμπορίου του ΠΑΜΕ

Η 50χρονη γυναίκα, μητέρα 13 παιδιών, είχε αλλάξει μια χρονιά στο ενδεικτικό του Δημοτικού για να προσληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στο πλευρό της βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αλλά και ο Γιώργος Πρέντζας, υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου της ΛΑΣΥ.

Λίγες βδομάδες μετά την απαλλαγή της καθαρίστριας από το Βόλο, που μετά από πολύχρονη ταλαιπωρία στις δικαστικές αίθουσες επειδή είχε παραποιήσει το ενδεικτικό του δημοτικού, άλλη μια τελεσίδικη καταδίκη για παρόμοιο λόγο είχαμε σε βάρος 50χρονης εργαζόμενης που εργαζόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίων. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη, μητέρα 13 παιδιών, από τα οποία 4 είναι ακόμα ανήλικα, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, επειδή το 2001 άλλαξε κατά ένα έτος τη χρονολογία κτήσης του ενδεικτικού του δημοτικού, ώστε να πάρει μέρος σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ ως βοηθητικό προσωπικό. Πρωτόδικα, είχε καταδικαστεί ερήμην σε 8 χρόνια φυλάκιση, καθώς είχε πρόβλημα με την καρδιά της, χωρίς το δικαστήριο να δεκτή το αίτημα αναβολής.

Στο εφετείο αναγνωρίστηκαν μεν ελαφρυντικά, όπως ο πρότερος έντιμος βίος, ο μεμονωμένος χαρακτήρας της πράξης και η μακροχρόνια διάρκεια της δίκης χωρίς δική της υπαιτιότητα. Της καταλογίστηκε ωστόσο βλάβη προς τρίτον (όχι προς το Δημόσιο), με στόχο τον παράνομο πλουτισμό των 150 χιλιάδων που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία της από το 2003 ως το 2013.

Το σαθρό σκεπτικό περί “παράνομου πλουτισμού” κατέδειξε ο Γιώργος Πρέντζας, βασικός μάρτυρας υπεράσπισης της καθαρίστριας, εργαζόμενος και συνδικαλιστής στο ίδιο νοσοκομείο και υποψήφιος περιφερειάρχης Ιωαννίνων με τη ΛΑΣΥ:

«Δε μπορεί να μην αναγνωρίζεται το πρωταρχικό κίνητρο: Να μεγαλώσει τα 10 ανήλικα τότε παιδιά και ενώ ήταν έγκυος στο ενδέκατο. Αυτό ήταν το υπέρτατο αγαθό που πήγε να προστατέψει: Την οικογένειά της. Όλα τα χρήματα πήγαν για να μεγαλώσει τα παιδιά της, έχει μάλιστα παντρέψει και τα 9, χωρίς καμία θετική μεταβολή των περιουσιακών της στοιχείων.

Ο δόλος, ο πλουτισμός και η βλάβη τρίτου καταπέφτουν στην κοινή λογική, αν σκεφτεί κανείς το απλό κίνητρο και το στόχο που υπήρχε από αυτή την πράξη.

Εγκληματική είναι η πολιτική που αφήνει πολύτεκνους άνεργους να μην μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, που δυστυχώς είναι νόμιμη με βάση την αστική δικαιοσύνη, αλλά πλήρως ανήθικη. Ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση στα ταξικά σωματεία και η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη παιδιών χωρίς ούτε ένα χαράτσι πληρωμής από τους γονείς, και αποφασιστικότητα για σύγκρουση με αυτή την πολιτική και αυτή την οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της καθαρίστριας βρέθηκαν από τη στιγμή, με ηθική και οικονομική στήριξη, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και άλλα σωματέια της πόλης.

Τη συμπαράστασή της στην καθαρίστρια εξέφρασε και  η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. 

«Δεν μπορεί να μην καταγγελθεί και να μην καταδικαστεί από όλο τον εργαζόμενο λαό, το νέο κρούσμα εκδικητικής τιμωρίας απέναντι σε συναδέλφισσα καθαρίστρια, που καταδικάστηκε τελεσίδικα σήμερα και ύστερα από έφεσή της, σε τρία χρόνια με αναστολή, επειδή το 2001 παραποίησε κατά ένα χρόνο το έτος κτήσης του απολυτηρίου Δημοτικού, προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για μια θέση βοηθητικού προσωπικού.

Η συναδέλφισσα, που δουλεύει από το 2003 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ως καθαρίστρια, καταδικάστηκε ερήμην της και πρωτόδικα σε 8 χρόνια φυλάκιση. Πρέπει να σημειωθεί πως η συναδέλφισσα, 50χρονων σήμερα, είναι μητέρα 13 παιδιών, τα τέσσερα από τα οποία είναι ανήλικα.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η προηγούμενη καταδίκη συναδέλφισσας στο Βόλο αποκτούν παραπέρα προκλητικό χαρακτήρα, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή σε καθεστώς εργολαβίας, δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες και χαμηλούς μισθούς.

Η υποκρισία έχει ξεπεράσει και τα πιο ανεκτά όρια όσον αφορά τον κλάδο της καθαριότητας!Η ομηρία είναι διαρκής, η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο!

Αντί λοιπόν να λυθούν τα προφανή που αφορούν τη δουλειά και τις εργασιακές συνθήκες, τιμωρούν τους εργαζόμενους, τους φέρνουν απέναντι σε άλλους, ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, οδηγούν αρκετούς από αυτούς σε λύσεις που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα επέλεγαν ποτέ να προχωρήσουν, ρίχνοντάς τους στο τέλος και την ευθύνη!

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το διεκδικητικό αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του κλάδου της καθαριότητας στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: