Νέα φυλακή προσφύγων στη Μόρια με σφραγίδα της ΕΕ “υπόσχεται” η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει αναγκαστική εργασία στρατιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων του ΚΥΤ Μόριας για να στηθεί πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές για τους πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ.

Με αφορμή τα όσα τραγικά κι απάνθρωπα διαδραματίζονται στη Μόρια, με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες μέρες, αλλά και όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργίας του κολαστηρίου, λέγεται και γράφεται συχνά πως το στρατόπεδο εκεί “είναι η ντροπή της Ευρώπης”. Πίσω από αυτή την εκ πρώτης όψης ανθρωπιστική προσέγγιση, υπολανθάνει, ανεξάρτητα από προθέσεις, η αντίληψη μιας “πολιτισμένης” ΕΕ που σέβεται πρόσφυγες και μετανάστες, σε αντιδιαστολή προς τη μεταχείριση που τους επιφυλάσσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στην πραγματικότητα, η τωρινή και προηγούμενη κυβέρνηση, απλά υπηρετούν τις ίδιες τις κατευθυντήριες γραμμές της Ένωσης για το μεταναστευτικό, άσχετα αν η τελευταία ενίοτε παριστάνει τη “σοκαρισμένη” με τα αποτελέσματα της ίδιας της πολιτικής της. Περίτρανη απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι η ανακοίνωση, από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός “σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού” στη Λέσβου, αλλά και να συμβάλει στη συνδιαχείριση αυτού μετά τη δημιουργία του.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η ΕΕ δίνει την ευλογία της στη διαιώνιση του εγκλωβισμού των προσφύγων στη Λέσβο και σε στρατόπεδα που θα είναι τόσο ανθρώπινα, όσο κι αυτά που προηγήθηκαν, δηλαδή το ακριβώς αντίθετο. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια “καλή” Ευρώπη της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, αλλά η γνωστή και απαράλλαχτη ΕΕ, που θέλει να κρατήσει όσο πιο μακριά γίνεται τα μεταναστευτικά ρεύματα από τις ισχυρότερες χώρες στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας μάλιστα ως ιδιαίτερα μεγαλόψυχη ενέργεια την υποδοχή λίγων εκατοντάδων ανήλικων προσφυγόπουλων σε αραιά χρονικά διαστήματα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει καταναγκαστική εργασία στρατιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων του ΚΥΤ Μόριας για να στηθεί πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές για τους πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ. Όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο Καρά Τεπέ, με τη διαταγή να σκάβουν και να στήνουν σκηνές χωρίς φαγητό και νερό για ώρες, λέγοντάς τους πως «είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσετε και το βράδυ και μπορεί να χρειαστεί και αύριο» και απειλώντας με απόλυση όσους τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ότι δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα για στήσιμο σκηνών. Παρόμοια καταγγελία για χρήση της εργασίας στρατιωτικών στη δημιουργία πρόχειρης προσφυγικής δομής υπάρχει και από στρατιωτικούς.

(κεντρική φωτό από stonisi.gr)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: