Να Αυτιάς, να μάλαμα… – “Δε θα πάει στην εντατική η αγορά, για να είναι οι γιατροί αραχτοί και ωραίοι…”

Το κλασικό επιχείρημα των δεξιών για τους “τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους”, από τον πιο κυνικό εκφραστή των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης

Το περασμένο Σάββατο, ο Γ. Αυτιάς φιλοξένησε στην εκπομπή του στη συχνότητα του ΣΚΑΪ τον Άδωνι Γεωργιάδη, εν όψει του ανοίγματος των καταστημάτων τη Δευτέρα 18 του μηνός. Όταν ο -κάθε άλλο παρά εχθρικός προς την κυβέρνηση- κ. Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη βγήκε σε παράλληλη σύνδεση στην εκπομπή, επέστησε την προσοχή για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της απόφασης.

Όλοι τον χειροκροτάτε (τον Α. Γεωργιάδη), η αγορά αυτή τη στιγμή λέει “δόξα σοι ο θεός”, εμείς στην εντατική όμως λέμε “βόηθα Παναγιά”. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Και ο κ, υπουργός δε χαμογελάει, παίρνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, σε συνθήκες πανδημίας.

Ο οικοδεσπότης τον διέκοψε άμεσα σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή της κυβέρνησης.

-Ένα λεπτό, να μη χάσουμε την μπάλα. Είπε ότι αν δω συνωστισμό, κλείνω τα μαγαζιά και δεν περιμένω κανέναν. Το ‘πε! Το ‘πε!

Δεν το είπε ο παπαγάλος, αλλά ο υπουργός. Ο πρώτος απλώς επαναλαμβάνει τη γραμμή, για να την εμπεδώσουμε. Μας φύλαγε όμως το καλύτερο για τη συνέχεια.

-Για να μην πάει όλη η αγορά στην εντατική σε λίγο, επειδή εσείς θέλετε να είστε σίγουροι και ωραίοι και αραχτοί.

Κι επειδή κατάλαβε κι ο ίδιος τι εκστόμισε, έδωσε και διευκρινίσεις για να το “σώσει”…

Αραχτοί με την έννοια να μην έχετε αυτή την αγωνία, αυτό εννοώ. Καταλάβατε;

Ο Καπραβέλος κατάλαβε πολύ καλά και του έδωσε αποστομωτική απάντηση.

Είμαστε λογικοί άνθρωποι και βλέπουμε τις παρενέργειες της οικονομίας, που αποτιμώνται σε ευρώ. Όμως οι υγειονομικοί μετράμε θανάτους. Οι θάνατοι δεν αποτιμώνται…

Ο Αυτιάς συνέχισε απτόητος όμως και έβγαλε το δικό του συμπέρασμα.

Άρα ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας…

Και για να μη νομίζει κανείς ότι ήταν ολίσθημα της στιγμής, επανέλαβε το ίδιο συμπέρασμα στη συνέχεια της εκπομπής. “Να μην πάει η αγορά στην εντατική. Ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας…”

Να μια ιδιαίτερη εκδοχή της… “υγιούς επιχειρηματικότητας”!

Με άλλα λόγια, τα μονοπώλια δίνουν τον ρυθμό: η αγορά πρέπει να ανοίξει, για να μη χάσουν τις εκπτώσεις. Η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της χορεύουν στο ρυθμό που τους δίνουν και περνάνε τη γραμμή στο τηλεοπτικό ποίμνιο, κόβοντας με σπασμωδικές κινήσεις όποιον πάει να βάλει μια άλλη πτυχή, που παρεκκλίνει από το κυρίαρχο αφήγημα.

Ο Αυτιάς, ως ένα από τα πιο έμπειρα παπαγαλάκια της “αγοράς” (δηλαδή των μονοπωλίων) και της κυβέρνησης, πρωτοστατεί στο πέρασμα της γραμμής, με τον πιο ωμό και κυνικό τρόπο.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει αφήσει τους γιατρούς αβοήθητους, να τους δίνει υποσχέσεις και χειροκρότημα αντί για ουσιαστική ενίσχυση, να τους αφήνει να δίνουν άνισο αγώνα ενάντια στην πανδημία, τις μεγάλες ελλείψεις της δημόσιας υγείας και τα εμπόδια που ανακύπτουν σε καθημερινή βάση, αλλά ο Αυτιάς δε διστάζει να τους ρίξει σχεδόν το μπαλάκι, αφήνοντας υπονοούμενο πως είναι “αραχτοί και ωραίοι”…

Το κλασικό αφήγημα των δεξιών για τους τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους δεν ορρωδεί προ ουδενός, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει. Και αν δε συμφωνεί με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για αυτήν…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: