Ν/Σ για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών: Καταψήφισε το ΚΚΕ επί της αρχής – Η στάση του Κόμματος κατ’ άρθρο

Με ψήφους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και αρκετές αποχές και διαφοροποιήσεις έγινε δεκτό από την Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Με ψήφους από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και αρκετές αποχές και διαφοροποιήσεις έγινε δεκτό από την Βουλή κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι βαθαίνει παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό για ομόφυλα ζευγάρια και τις ιδιωτικές διακρατικές υιοθεσίας. Από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ, τονίστηκε ότι με τις διατάξεις αυτές καταργείται το δικαίωμα των παιδιών στο να απολαμβάνουν όσα απορρέουν από τη σχέση πατρότητας – μητρότητας.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε ή τοποθετήθηκε με «παρών» σε άρθρα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς που αφορούν και ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδωσε άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας στην κυβέρνηση όπως έκαναν άλλα κόμματα.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ υπερψήφισε τα άρθρα 4 και 5 που αφορούν στην κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο σε σχέση με το επώνυμο των παιδιών και τη δήλωση της γέννησης. Υπερψήφισε το 8 που αφορά σε φορολογικές διευκολύνεις, επιδόματα για συζύγους και γονείς, καθώς και το άρθρο 9 που αφορά στην κατάργηση διακρίσεων στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά. Με το «παρών» τοποθετήθηκε στο άρθρο 7 που αφορά σε ζητήματα προστασίας από απόλυση. Στα υπόλοιπα άρθρα το ΚΚΕ ψήφισε κατά.

Κατά την συζήτηση τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο εμφανίστηκαν να ομονοούν στην αντιδραστική ουσία του νομοσχεδίου και στα προσχήματα που επιστράτευσαν για να τη μασκαρέψουν, περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταπολέμησης των «διακρίσεων» και «ισότητας» των πολιτών. Πίσω όμως από το δήθεν προοδευτικό περιτύλιγμα που από κοινού διαμόρφωσαν, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δίνουν νέα ώθηση στην ακραία εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης, μέσω της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, των ιδιωτικών και διακρατικών υιοθεσιών. Στις πλευρές αυτές εστίασαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, θέτοντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα των παιδιών και στηλιτεύοντας την υποκρισία με την οποία η κυβέρνηση τα επικαλείται.

Συνολικά, στην ψηφοφορία συμμετείχαν 254. Επί της αρχής «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 176, «όχι» 76 και «παρών» 2.

Από τη ΝΔ, 107 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 20 κατά, ενώ 31 ήταν αποχές. Από το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν 21 βουλευτές ενώ απείχαν 11. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχε ο Παύλος Πολάκης. Από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Φερχάτ Οζγκιούρ.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: