Λιάνα Κανέλλη: Τζονς Χόπκινς Φαλήρου… Χάρβαρντ Αγίας Παρασκευής… Γέιλ Σούρμενων… Παραδίδετε την παιδεία στους «τροπαιούχους του άδειου λόγου» (ΒΙΝΤΕΟ)

«Είσαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας; Γιατί δεν είσαστε στην Παλαιστίνη μωρέ, γιατί δεν δίνετε λεφτά στην Παλαιστίνη; Γιατί δεν είσαστε στη Βηθλεέμ που την βομβαρδίζουν; Εκείνη η γενοκτονία δεν μετράει;»

«Τα γράμματα είναι από τις πιο ευγενικές ασκήσεις κι από τους πιο υψηλούς πόθους του ανθρώπου. Η παιδεία είναι ο κυβερνήτης του βίου. Κι επειδή οι αρχές αυτές είναι αληθινές, πρέπει να μην ξεχνούμε πως υπάρχει μια καλή παιδεία -εκείνη που ελευθερώνει και βοηθά τον άνθρωπο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον εαυτό του και μια κακή παιδεία -εκείνη που διαστρέφει και αποστεγνώνει και είναι μια βιομηχανία που παράγει τους ψευτομορφωμένους και τους νεόπλουτους της μάθησης, που έχουν την ίδια κίβδηλη ευγένεια με τους νεόπλουτους του χρήματος»: Θυμίζοντας αυτά τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, στηλίτευσε την εμπορευματοποίηση της παιδείας, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο ποιητής έγραψε αυτά τα λόγια για τον αγράμματο Μακρυγιάννη, για τον οποίο έλεγε πως αν μάθαινε γράμματα την εποχή εκείνη, «πολύ φοβούμαι πως θα έπρεπε να απαρνηθεί τον εαυτό του, γιατί την παιδεία την κρατούσαν στα χέρια τους οι τροπαιούχοι του άδειου λόγου».

«Σε αυτούς παραδίδετε την παιδεία, σε κανέναν άλλο. Στους τροπαιούχους του άδειου λόγου», σημείωσε η Λιάνα Κανέλλη, η οποία χαρακτήρισε τους υπερασπιστές του νομοσχεδίου ως «νεόπλουτους της μάθησης».

«Το παιδί θα έχει να διαλέξει ανάμεσα στο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ και στο Τζονς Χόπκινς Φαλήρου ή στο Χαρβαρντ Αγίας Παρασκευής ή στο Γέιλ Σούρμενων», είπε καυστικά. Υπενθύμισε δε ότι στα αμερικανικά πανεπιστήμια διώκονται φοιτητές και καθηγητές επειδή κατήγγειλαν τη σφαγή στην Παλαιστίνη.

«Το Σύνταγμα το κάνατε κυριολεκτικά κουρέλι», σημείωσε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή την παραβίαση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση.

Η Λιάνα Κανέλλη δεν άφησε ασχολίαστη την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουκρανία. «Είσαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας; Γιατί δεν είσαστε στην Παλαιστίνη μωρέ, γιατί δεν δίνετε λεφτά στην Παλαιστίνη; Γιατί δεν είσαστε στη Βηθλεέμ που την βομβαρδίζουν; Εκείνη η γενοκτονία δεν μετράει;», είπε οργισμένη.

Δείτε το βίντεο:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: