Κυβέρνηση – UEFA – ΠΑΕ: Ρεσιτάλ υποκρισίας για το «ποδόσφαιρο επιχείρηση» και τους «οπαδικούς στρατούς»

Μια από τα ίδια τα κυβερνητικά μέτρα «αυστηροποίησης» που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη με UEFA – ΠΑΕ. Ξέπλυμα του «ποδοσφαίρου – επιχείρηση» η σύσκεψη που ακολούθησε με προέδρους ΠΑΕ

Μια από τα ίδια τα κυβερνητικά μέτρα «αυστηροποίησης» που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη με UEFA – ΠΑΕ. Παρόμοια έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, επειδή δεν θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Δεν είδε και δεν άκουσε ο πρωθυπουργός ότι η δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης Κροατών φασιστών, που έδρασαν ανενόχλητοι από τον κρατικό μηχανισμό. Οι φίλαθλοι, ιδιαίτερα όσοι έχουν σχέση με τους οργανωμένους συνδέσμους, να απομονώσουν τους φασίστες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΣΕΦΕΡΙΝ

Ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού για να «κουκουλώσουν» τις ευθύνες τους

Ξέπλυμα του «ποδοσφαίρου – επιχείρηση» η σύσκεψη που ακολούθησε με προέδρους ΠΑΕ

Με τους όρους «τυφλή οπαδική βία» και «ραντεβού θανάτου», που χρησιμοποίησε χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, ουσιαστικά εξωράισε την οργανωμένη δολοφονική επίθεση ναζί – φασιστών Κροατών και Ελλήνων ομοϊδεατών τους, που έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Τα δε μέτρα που ανακοινώθηκαν για την «αντιμετώπιση της οπαδικής βίας» συνιστούν κυριολεκτικά ρεσιτάλ υποκρισίας.

Στις δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας». Και κάπως έτσι έκλεισε την υπόθεση της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως απλή «επιχειρησιακή αστοχία της ΕΛ.ΑΣ.» το γεγονός ότι η μεγάλη ομάδα των νεοναζί διέσχισε οδικώς όλη τη χώρα φτάνοντας ανενόχλητη και πάνοπλη στη Ν. Φιλαδέλφεια, για να πραγματοποιήσει το δολοφονικό της έργο υπό τη …«διακριτική παρακολούθηση».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον «ευρωπαϊκό χαρακτήρα του προβλήματος», λέγοντας πως πρόκειται για «μάστιγα που δηλητηριάζει την κοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών» και έκανε λόγο για «εγκληματικές συμμορίες» που «με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου». Στην ουσία, με τον όρο «ραντεβού θανάτου» έδωσε άλλοθι στους ναζί για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδόθηκε σε κούφια λόγια για την «ενεργοποίηση της Πολιτείας», αλλά έκανε και αναφορά σε διατάξεις του αθλητικού νόμου του 2021, ενώ εστίασε στις διατάξεις για το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών, λέγοντας ότι κάθε ομάδα θα έχει έναν σύνδεσμο με έδρα την ΠΑΕ και πως «η αστυνομία θα έχει έλεγχο στην είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες και όχι υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων». Ακόμα, απείλησε με κλείσιμο θυρών οργανωμένων οπαδών, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, στο ίδιο υποκριτικό πλαίσιο με αυτό της UEFA. Ως «ύστατο μέτρο» του κράτους ανέφερε τον «προσωρινό αποκλεισμό ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Παράλληλα, κάλεσε ακόμα σε «ενεργοποίηση παραγόντων του ποδοσφαίρου» που «έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις τους», βαφτίζοντας την αιτία του προβλήματος, δηλαδή την επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό και την εμπλοκή τεράστιων οικονομικών συμφερόντων και ανταγωνισμών, ως παράγοντα επίλυσης. Ακόμα, έκανε λόγο για ευρωπαϊκή συνεργασία, στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία είναι γνωστό ότι δείχνει ανοχή και υποθάλπει την αποτρόπαια φασιστική ιδεολογία, όπως αυτή των Κροατών χούλιγκανς.

Η υποκριτική στάση της UEFA

Από την πλευρά του, ο Σλοβένος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Αλ. Τσέφεριν, παρά τα «παχιά λόγια», έκανε ξεκάθαρο ότι η υποκρισία της UEFA ξεχειλίζει, καθώς εν γνώση της φασιστικοί θύλακες δρουν ατιμώρητοι μέσω συνδέσμων οπαδών ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ η Ομοσπονδία διατρανώνει το ύπουλο δόγμα του «No Politica», που αναπαράγει την αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων».

Ακόμα, σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε μαζί σε επίπεδο συμβουλίου της Ευρώπης και ΕΕ», για να «εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτόν από την κοινωνία». Την ίδια ώρα, όμως τα μέτρα της UEFA αφορούν μόνο στην ενίσχυση της κερδοφορίας των χορηγών – πολυεθνικών και των ιδιοκτητών των συλλόγων.

Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ισχυρούς του ποδοσφαίρου δεν στάθηκαν ικανοί να κρυφτούν ούτε και στη σύσκεψη που ακολούθησε των κυβερνητικών αρμοδίων με τους προέδρους των ΠΑΕ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παρά τη συμφωνία που υπήρξε στις κυβερνητικές προτάσεις και τη γενική παραδοχή του φαινομένου της βίας στα γήπεδα και των συνεπειών του, οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν. Με τις διαφωνίες μάλιστα για ζητήματα στον χώρο, όπως οι αρμοδιότητες και οι ενέργειες της διοίκησης της ΕΠΟ και τα ζητήματα της διαιτησίας, να αποτελούν εστία έντασης και στη συγκεκριμένη σύσκεψη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο λαός να αντιπαλέψει τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη σύσκεψη περί «οπαδικής βίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ενα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού δίνει η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, όταν προβάλλει ότι η δήθεν αντιμετώπιση της “οπαδικής βίας” μπορεί να γίνει με όλους όσοι ενσαρκώνουν το “ποδόσφαιρο – επιχείρηση”, στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν επίσημοι και ανεπίσημοι “οπαδικοί στρατοί” για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων. Οταν μάλιστα οι Ανώνυμες Εταιρείες στον αθλητισμό έχουν ευθύνη και για τη δράση φασιστικών ομάδων, οι οποίες με τον μανδύα του “οπαδού” αξιοποιούν τους συνδέσμους ως κάλυψη για την εγκληματική δράση τους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από το γεγονός ότι ίδια ή παρόμοια μέτρα “αυστηροποίησης” έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί ή και νομοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Γιατί πολύ απλά δεν θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Είναι δε εξοργιστικό το γεγονός ότι σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σαν να μην είδε αυτό που τόσες μέρες βλέπει όλος ο ελληνικός λαός και η νεολαία, ότι η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη ήταν αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης ομάδας Κροατών φασιστών, οι οποίοι έδρασαν ανενόχλητοι μέσα στη χώρα μας, με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού.

Το ΚΚΕ καλεί τους φιλάθλους, ιδιαίτερα όλους όσοι έχουν σχέση με τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών, να απομονώσουν τους φασίστες από κάθε σύνδεσμο. Να αντιπαλέψουν τα νήματα που συνδέουν τον αθλητισμό με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: