Ξεψύχησε κρατούμενος από κορονοϊό στις φυλακές Διαβατών – Αγανάκτηση μεταξύ των κρατούμενων

Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς είναι το ως τώρα αποτέλεσμα των τεστ μεταξύ 250 κρατουμένων, με τους 100 να είναι θετικοί, ενώ εκκρεμούν τα τεστ σε ακόμα 200 και πλέον τρόφιμους. 

Είναι γνωστό πως οι φυλακές πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία αποτελούσαν σοβαρή συχνά ισοδύναμο θανατικής καταδίκης για βαρέως πάσχοντες ασθενείς, αλλά ακόμα και για όσους έρχονταν αντιμέτωποι με συνηθισμένες καταστάσεις όπως η μόλυνση σε ένα δόντι, με μοιραία κατάληξη λόγω της ανεπαρκέστατης περίθαλψης τους.
Η διασπορά του κορονοϊού στα σωφρονιστικά ιδρύματα ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη και απλά θέμα χρόνου να συμβεί. Παρά τους πολλούς μήνες που μεσολάβησαν από τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας και παρά τη μεγάλη διεθνή πείρα που έδειχνε ότι οι φυλακές αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές δεν ελήφθη από τους αρμόδιους φορείς.
Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της ολιγωρίας φαίνονται ήδη στις φυλακές Διαβατών, όπου την Παρασκευή σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος κρατουμένου στη χώρα μας από Covid-19. Πρόκειται για έναν 69χρονο άντρα με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικό της τεράστιας διασποράς είναι το ως τώρα αποτέλεσμα των τεστ μεταξύ 250 κρατουμένων, με τους 100 να είναι θετικοί, ενώ εκκρεμούν τα τεστ σε ακόμα 200 και πλέον τρόφιμους.
Παρότι το πρώτο κρούσμα στα Διαβατά εντοπίστηκε στις 20 Οκτώβρη, χρειάστηκαν πολλές μέρες, όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι κι εργαζόμενοι, για να καταφτάσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και να κάνει το τεστ. Επιπλέον, οι κρατούμενοι τιμωρούνται κι από πάνω με απαγόρευση προαυλισμού για την ανακοπή της διασποράς, την ώρα που αναγκάζονται να μοιράζονται το κελί τους με 7 η 8 άτομα όλη τη μέρα, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για τη μετάδοση της ασθένειας, αλλά και την ψυχολογική κατάσταση των φυλακισμένων, που διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, ήδη το 47% των φυλακών της χώρας έχει θετικά περιστατικά κορονοϊού, ως απόρροια της απουσίας έλλειψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και του τεράστιου συνωστισμού αποτελούσε ήδη πρόβλημα πριν την πανδημία.

Με πληροφορίες από: Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: