Κώστας Παπαδάκης: “Δημοσκοπήσεις και στοχοποίηση. Υβρις και Νέμεσις”

Η διόλου τυχαία στοχοποίηση του μαχόμενου δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη

Ο μαχόμενος δικηγόρος και συγγραφέας Κώστας Παπαδάκης, μέλος της πολιτικής αγωγής της Δίκης της Χρυσής αυγής, πρόσφατα στοχοποιήθηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη, στο twitter, από πολλές  ιστοσελίδες του χώρου της ΝΔ και της Ακροδεξιάς, αλλά και από τα γνωστά- άγνωστα ανώνυμα προφίλ των ΜΚΔ. Η στοχοποίηση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε ακίνδυνη και αθώα.

Ας δούμε όμως τι λέει ο ίδιος ο κύριος Παπαδάκης σχετικά:

“Το άρθρο – παρέμβασή μου με τίτλο «Ποιον ωφελούν τελικά οι δημοσκοπήσεις ; Μήπως ήρθε η ώρα να απαγορευθούν;», που αναρτήθηκε στις 16.02.2022 σε διάφορες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και σε αυτήν της efsyn, που λίγες μέρες πριν είχε ανοίξει το ζήτημα με κεντρικό αφιέρωμα στο Σαββατιάτικο φύλλο της, ενόχλησε και προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ιστοσελίδας iefimerida.gr, η οποία, στην προσπάθεια της να υποβαθμίσει την αξιοπιστία του δημοσιεύματος, επέλεξε να μου φορτώσει τα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκε ένας εντολέας μου πριν 19 χρόνια. Έτσι, με ανώνυμο δημοσίευμα, που σημαίνει ότι το κείμενο εκφράζει την διεύθυνση της ιστοσελίδας, παρουσίασε την επόμενη μέρα στο κοινό το άρθρο μου με τον τίτλο «Την απίστευτη πρόταση να καταργηθούν οι δημοσκοπήσεις κάνει σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο δικηγόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασμένου μέλους της 17Ν, Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης». Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τον τίτλο του δημοσιεύματος αναπαρήγαγε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο twitter, δίνοντας προφανώς σήμα αναμετάδοσης σε πολλές άλλες ιστοσελίδες του χώρου της ΝΔ και της Ακροδεξιάς, αλλά και σήμα ενεργοποίησης των ανώνυμων υβριστών του Διαδικτύου να καταθέσουν τα εμετικά τους σχόλια.

Για να είμαι ειλικρινής, η ταύτιση μου με τον κατηγορούμενο της υπόθεσης 17Ν που υπερασπίστηκα (2002-2005) δεν με εξέπληξε. Συνηθιζόταν από μου συνομιλητές μου, ιδίως αστυνομικούς συνδικαλιστές σε τηλεοπτικές συνομιλίες, κυρίως όμως ακούστηκε κατά κόρον στην Δίκη της Χρυσής Αυγής από ορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης και στελέχη της, πάντοτε δυστυχώς με την ανοχή της Προέδρου, η οποία ουδέποτε διέκοψε όσους το εκστόμιζαν και ουδέποτε μου έδωσε το δικαίωμα να απαντήσω. Η ταύτιση ενός δικηγόρου με τον εντολέα του και, κυρίως, η σκόπιμη, μεθοδική και επιλεκτική επίκληση αυτής ως αιτίας και μέσου για την απαξίωση και το αποκλεισμό του από τον δημόσιο διάλογο, την πολιτική ή ακόμα και την ίδια την άσκηση της δικηγορίας είναι ένα κλασσικό χαρακτηριστικό «ολοκληρωτικής νοοτροπίας», όπως εκείνες στις οποίες παριστάνουν υποκριτικά ότι αντιτίθενται ο διαμαρτυρόμενος ανώνυμος συντάκτης της iefimerida.gr και ο Υπουργός, ενώ και μόνο το γεγονός ότι το ήθος με το οποίο δημοσιογραφούν και πολιτεύονται συμπίπτει με αυτό που διαθέτουν νομικοπολιτικοί εκφραστές της Χρυσής Αυγής, λέει πολλά από μόνο του.

Το ευτύχημα είναι ότι, παρότι ο δικός μου εθισμός κινδύνευσε να με οδηγήσει στα πρόθυρα της ανοχής και παράβλεψης του αναμενόμενου, ευτυχώς δεν συνέβη το ίδιο με τον λοιπό πολιτικό, δημοσιογραφικό και νομικό χώρο.

Αποτέλεσμα ήταν από την πρώτη μέρα να εμφανιστούν δημοσιεύματα καταγγελίας της απαράδεκτης αυτής στοχοποίησης και ολοκληρωτικής νοοτροπίας του ανώνυμου δημοσιεύματος και του Άδωνη Γεωργιάδη, αρχής γενομένης από το δημοσίευμα του Αντώνη Ρηγόπουλου στο «Κουτί της Πανδώρας» την ίδια μέρα, στις 17.02.2022, με τίτλο «iefimerida και Άδωνις φορτώνουν σε δικηγόρο τα εγκλήματα του εντολές του – Οργασμός αντιδεοντολογίας σε βάρος του…Κώστα Παπαδάκη».

Παραθέτω ενδεικτικά και αποσπασματικά ορισμένα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις, παραλείποντας, όπως οφείλω, από λόγους στοιχειώδους συστολής, τις ιδιαίτερα τιμητικές και κολακευτικές αναφορές στο πρόσωπο μου για τις οποίες ευχαριστώ, αλλά θα μείνω στην ουσία χωρίς να τις αναπαράγω.

Μάλιστα, στο άρθρο, συνεχίζει ο Αντώνης Ρηγόπουλος, «αποκαλεί (η iefimerida) τον Κώστα Παπαδάκη δικηγόρο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μια ακόμα προσπάθεια να υποβαθμίσει την σημασία της άποψης του». Και καταλήγει : «η ταύτιση ενός δικηγόρου με τα εγκλήματα οποιουδήποτε εντολέα του να είναι μια αντιδεοντολογική ενέργεια τόσο σε δημοσιογραφικό, όσο και σε δικηγορικό επίπεδο. Παραμένει ερώτημα το αν θα υπάρξει αντίδραση του ΔΣΑ ή της ΕΣΗΕΑ για το διπλό ατόπημα που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ταυτίζει έναν έμπειρο δικηγόρο με μια τρομοκρατική οργάνωση. Φυσικά, όλο αυτό βρήκε ευήκοα ώτα στον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να αναδημοσιεύσει το άρθρο της ιστοσελίδας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter».

Όπως θα δούμε παρακάτω, ο Δ.Σ.Α. αντέδρασε. Η Ε.Σ.Η.Ε.Α. αναμένεται ακόμα.

Ακολούθησε την επόμενη μέρα παρόμοιο άρθρο με τίτλο «Στοχοποίηση του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη από το iefimerida” στο Press Project της 18.02.2022, που χαρακτηρίζει λιβελογράφημα το σχόλιο της iefimerida.

Με ανακοίνωση της, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας στις 19.02.2022 επισημαίνει ότι «η στοχοποίηση του Κ.Π. από τον Άδωνη Γεωργιάδη και κυβερνητικά ΜΜΕ συνιστά μια επίθεση στο δικηγορικό λειτούργημα», χαρακτηρίζει την ενέργεια του υπουργού «μέγιστο και επικίνδυνο θεσμικό ατόπημα» και συνεχίζει : «Η υστερία του ποινικού λαϊκισμού, οι επιθέσεις και η στοχοποίηση δικηγόρων είναι πλήγματα για το κράτος δικαίου. Καλείται ο ΔΣΑ να υψώσει φωνή απέναντι σε αυτήν την αήθη επίθεση, όχι μόνο σε ένα μέλος του, αλλά και στο δικηγορικό λειτούργημα και το κράτος δικαίου, στον πυρήνα του οποίου είναι το δικαίωμα στην υπεράσπιση». Καταλήγοντας, ανακοινώνει ότι οι σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής (Θανάσης Καμπαγιάννης και Δημήτρης Σαραφιανός) έχουν ήδη απευθυνθεί στο Δ.Σ. του ΔΣΑ, ζητώντας την έκδοση ανακοίνωσης του ΔΣΑ που να υπερασπίζεται συνολικά το δικηγορικό λειτούργημα απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις φορέων της εκτελεστικής εξουσίας.»

Κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος δύο μέρες αργότερα και η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (εκπροσωπούμενη στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από τους Μπάμπη Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα) σχολιάζει ότι «Η επίθεση στον συνάδελφο Κώστα Παπαδάκη είναι επίθεση σε όλους μας», ενώ επισημαίνει ότι «ο τίτλος του εν λόγω δημοσιεύματος παραβιάζει καταρχάς την δημοσιογραφική δεοντολογία, καθώς διαστρεβλώνει την άποψη του Παπαδάκη, ο οποίος δεν προτείνει την κατάργηση των δημοσκοπήσεων γενικά, αλλά των εκλογικών, καθώς και ότι η φράση «υπερασπιστής της 17Ν», αποσκοπεί φανερά στον αποπροσανατολισμό των αναγνωστών μέσω της αναφοράς σε άσχετα με το θέμα του άρθρου ζητήματα.

Το δημοσίευμα και την υπουργική του αναπαραγωγή καταγγέλλει και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. την ίδια μέρα στην ιστοσελίδα της, επισημαίνοντας προς την iefimerida ότι «επιπλέον καμία δημοσκόπηση δεν πρόκειται να σώσει την κυβέρνηση που σας ταΐζει από την οργή και τους αγώνες του κόσμου».

Στη δική της ανακοίνωση, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. στις 19.02.2022 επισημαίνει, μεταξύ άλλων : «Η επίθεση κατά του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη είναι μια επίθεση των πανικόβλητων στηριγμάτων στα ΜΜΕ μιας κυβέρνησης υπό κατάρρευση, μιας κυβέρνησης που έχει στις πλάτες της χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, ενώ υπονομεύει το ΕΣΥ, μιας κυβέρνησης που στοχοποίησε τις δημοκρατικές ελευθερίες και την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, επιδιώκοντας να μπει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια και να ελέγχει κάθε ανάσα νέου στις γειτονιές, μιας κυβέρνησης που ευθύνεται για τους πνιγμούς προσφύγων στο Αιγαίου και στον Έβρο με τα pushbacks στα σύνορα, μιας κυβέρνησης που αστυνομικοί της δολοφονούν τον Ρομ Σαμπάνη με 37 σφαίρες και ο Υπουργός της τους επισκέπτεται στην φυλακή, μιας κυβέρνησης που η αστυνομία κάνει ξανά πλάτη στους φασίστες».

«Ενόχλησε πολλούς η παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη, που ζητά την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων, αναφέροντας πως είναι μια επιβλαβής για την κοινωνία και το εκλογικό σώμα τακτική χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς που σκοπό έχει να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Εντύπωση προξενεί η σπουδή της ιστοσελίδας iefimerida, γνωστής για προνομιακές σχέσεις του Μαξίμου, όπως έδειξε και η λίστα Πέτσα, να προχωρήσει σε στοχοποίηση του Κώστα Παπαδάκη, χαρακτηρίζοντας τον υπερασπιστή της 17Ν, ενώ σημειώνει ότι είναι ο δικηγόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ρεσιτάλ χυδαιότητας του συγκεκριμένου site, πέτυχε όμως το αντίθετο αποτέλεσμα όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις», διαπιστώνει η εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 19-20.02.2022.

Απέναντι στο καθημερινό ογκούμενο αυτό κύμα των ανακοινώσεων, που προφανώς ανάγκασε τους υβριστές να σιωπήσουν, ενεργοποιήθηκαν δύο βασικοί κονδυλοφόροι του συγκροτήματος Μαρινάκη να καταθέσουν κι αυτοί τον δικό τους σχολιασμό, σε εντελώς βέβαια άλλο μήκος κύματος Q Ο Γιώργος Παπαχρήστου στις 18.02.2022 στα ΝΕΑ, και ο Γιάννης Πρετεντέρης στις 20.02.2022 στο ΒΗΜΑ, γνωστοί μετρ της πολιτικής ειρωνείας αμφότεροι, κατέθεσαν από έναν σχολιασμό χωρίς καμία ιδιαίτερη αξία θετική η αρνητική, ο μεν πρώτος απομονώνοντας μια μικρή φράση από το άρθρο για να με ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει την πλάκα του, ο δε δεύτερος κλείνοντας την Κυριακάτικη επιφυλλίδα του με το τετριμμένο πιά ειρωνικό σχόλιο «διότι είναι αλήθεια, οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται στην Βόρεια Κορέα, αλλά εκεί δεν γίνονται και εκλογές».

Πέρα από το προφανές του εκβιαστικού διλήμματος «Η μη μιλάτε εναντίον των δημοσκοπήσεων ή αλλιώς σας ταυτίζω με τη Βόρεια Κορέα», αξίζει να σταθούμε λίγο στο θέμα, για να θυμίσω τα εξής :

Πρώτον, η προσπάθεια πολιτικής μου ταύτισης με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει ως εμπνεύστρια την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, σε κοινή μας συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega τον Ιανουάριο 2014, εξαντλώντας κάθε όριο αντιπαράθεσής της μαζί μου, ξεστόμισε αυτήν την «εξυπνάδα», η οποία προφανώς άρεσε στον μετρ της ειρωνείας ώστε να την συμπεριλάβει έκτοτε στο ρεπερτόριό του απέναντί μου και όχι μόνο.

Δεύτερο και κυριότερο ότι ανεξάρτητα από την πολιτική μας θέση για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να μιλάμε με συστολή για την χώρα αυτή, που ενώ δεν μας είχε φταίξει σε τίποτα, αναίτια οι ελληνικές κυβερνήσεις (και Σ. Βενιζέλου και Πλαστήρα και Παπάγου 1950 – 1955) έστειλαν μισθοφορικό εκστρατευτικό σώμα για να ενισχύσει την στρατιωτική επέμβαση των Αμερικάνων στα εσωτερικά της και να αποτρέψει την ενοποίησή της, σε προφανή ανταπόδοση της καθοριστικής αμερικανικής βοήθειας για την νικηφόρα έκβαση του πολέμου τους ενάντια στον ΔΣΕ και δίκην εξετάσεων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος και ο τραυματισμός εκατοντάδων Ελλήνων στρατιωτών, γιατί έτσι ήθελαν οι τότε συστημικοί κυβερνητικοί και ιδεολογικοπολιτικοί πρόγονοι των υβριστών μου. Ας αφήσουν λοιπόν την Βόρεια Κορέα έξω από τις διηγήσεις τους, γιατί εκεί έχει χυθεί άδικα κορεάτικο, αλλά και ελληνικό αίμα. Ιδίως σήμερα που πέρα από τις βάσεις, τα λιμάνια και τις λοιπές διευκολύνσεις για ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν πρόθυμα νέο εκστρατευτικό σώμα, αυτή τη φορά για την Ουκρανία, που ο λαός της εξωθείται στον όλεθρο εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των αστικών τάξεων ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Αναφερόμενη αρκετά και στην ουσία των δημοσκοπήσεων, η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (Κ.Ε.Δ.Δ.Α.) στις 20.02.2022 επισημαίνει :

«Προφανώς η ενόχληση είναι μεγάλη και τα συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια : Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση που επιδιώκει  να συγκαλύψει την οργή που συγκεντρώνει η αντιλαϊκή πολιτική της, τα συστημικά ΜΜΕ που στηρίζουν επικοινωνιακά αυτή την πολιτική, όσοι επιθυμούν να καταργηθούν οι εκλογές και να αντικατασταθούν από τις πληρωμένες κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις». Και συνεχίζει : «Οι δημοσκοπήσεις, η λειτουργία του εκλογικού συστήματος, όπως και η μορφή των αντιδράσεων όσων τα υπερασπίζονται, κρίνονται και το αποτέλεσμα τους είναι σε βάρος της δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και ο καθορισμός του αποτελέσματος στην ανάδειξη των εκπροσώπων τους ανά 4 χρόνια είναι υπονομευμένος και από τις δημοσκοπήσεις και από το εκλογικό σύστημα με το πλαφόν του 3% και από ένα σωρό εμπόδια για την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων και από την προνομιακή ενίσχυση με οικονομικές επιδοτήσεις από δημόσιο χρήμα και προνομιακή τηλεοπτική προβολή των συστημικών κομμάτων. Θα μιλάμε για αυτά και θα τα καταγγέλλουμε με όσα μέσα και να προσπαθούν να μας κτυπήσουν και να μας συκοφαντήσουν. Κατανοούμε απόλυτα ότι ενοχλούνται από την εμπεριστατωμένη αποκάλυψη του στόχου χειραγώγησης οι συνδημότες στα ΜΜΕ στην κατασκευή της συναίνεσης μέσω των δημοσκοπήσεων και για αυτό χρησιμοποιούν το βρώμικο πόλεμο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα σιωπήσουμε.».

Στο κείμενο στήριξης του Τομέα Δικαιοσύνης του ΜΕΡΑ 25 (21.02.2022) επισημαίνεται μεταξύ άλλων : «Το ατόπημα του Υπουργού να συνοδεύσει την παρουσίαση του άρθρου με το σχόλιο «Υπερασπιστής της 17Ν» δείχνει ξεκάθαρα ότι σκοπός του είναι η στοχοποίηση και η έξαψη του αντιδραστικού θυμικού συγκεκριμένου εκλογικού ακροατηρίου για άσχετα με το θέμα του άρθρου ζητήματα. Όταν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλήθεια, όπως εδώ η αποκάλυψη των εξαιρετικά περιέργων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, επιστρατεύονται γνωστές μέθοδοι της Δεξιάς, όπως οι χυδαίες επιθέσεις συντηρητικών κύκλων και κυβερνητικών μηχανισμών για την δολοφονία του χαρακτήρα των εμβληματικών αγωνιστών των δημοκρατικών αγώνων, στους οποίους αποδίδεται το στίγμα του τρομοκράτη. Ο Τομέας Δικαιοσύνης   υπογραμμίζει ότι η υστερία του ποινικού λαϊκισμού, οι επιθέσεις και η στοχοποίηση δικηγόρων, είναι πλήγματα για ό,τι έχει απομείνει από το κράτος δικαίου».

«Θα ανακαλέσει στην τάξη τον υπουργό του ο κ. Μητσοτάκης ή απλώς τον έχει βάλει να κάνει τη βρώμικη δουλειά ;», διερωτάται στο δικό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα Left.gr στις 21.02.2022, τονίζοντας ότι τέτοια ανατριχιαστική θέση από εν ενεργεία πολιτικό βάλλει ευθέως εναντίον του κράτους δικαίου και των στοιχειωδών κανόνων της ποινικής δικονομίας.

Σε ανακοίνωση του, το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών (23.02.2022) διαπιστώνει : «Διά στόματος Άδωνη για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποκαλύπτει τον λίγο σεβασμό που έχει για το κράτος δικαίου, τα δημοκρατικά κεκτημένα και την εντιμότητα. Είναι προφανές ότι η μαχόμενη δικηγορία που πρωταγωνίστησε στους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ευρύτερα το δημοκρατικό και αντιφασιστικό κίνημα τους ενοχλεί». Και καταλήγει: «Η συνέχιση των αγώνων για τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι μονόδρομος μπροστά στην απειλή που συνιστά αυτή η κυβέρνηση για τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες».

Στοχοποιημένη, καθώς οι υβριστές μου δεν έπαυαν να την μνημονεύουν ως ψηφιακό τόπο ανάρτησης του άρθρου μου, η Εφημερίδα των Συντακτών (και στοχοποιημένη όχι βέβαια επειδή είναι φιλοΣΥΡΙΖΑ –δεν ήταν η μόνη φιλοΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδα που ανήρτησε στις 16.02.2022 το άρθρο μου- αλλά για τιμωρία της επειδή άνοιξε το θέμα των δημοσκοπήσεων και έθεσε στον διάλογο τα κακώς τους κείμενα) επανήλθε στο θέμα στις 22.02.2022 με το άρθρο του Τάσου Παππά «Ή Βόρεια Κορέα ή ανεξέλεγκτη κατάσταση ;»

Ο Τάσος Παππάς επισημαίνει :

«Το άρθρο προκάλεσε αντιδράσεις. Αναμενόμενο. Η ιστοσελίδα iefimerida κάνει λόγο για «απίστευτη πρόταση» και σημειώνει ότι ο Κώστας Παπαδάκης είναι δικηγόρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σ.σ. ε, και;) και ήταν συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασμένου μέλους της «17 Νοέμβρη» Βασίλη Τζωρτζάτου (σ.σ. άρα τι;)».

Και διαπιστώνει παρακάτω, συμφωνώντας επί της ουσίας επ αυτού διαπιστώσεις από με το άρθρο μου :

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ρεύματα και δεν καταγράφουν τάσεις, αλλά δημιουργούν γεγονότα και επιβάλλουν τάσεις που αξιοποιούν οι μηχανισμοί ισχύος για να ελέγξουν την κοινή γνώμη. Οπως λέει ο Νόαμ Τσόμσκι, «η βιομηχανία των δημοσίων σχέσεων είναι μια αμερικανική εφεύρεση και χρησιμοποιείται από τις εταιρείες για να ελέγχουν ό,τι σκέφτεται ο μέσος πολίτης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνονται οι συνεχείς δημοσκοπήσεις. Για να ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι σκεφτόμαστε» («Τα Νέα» 9-11-1993).

Στο ίδιο φύλλο ( «Παραπολιτικά»), ο Πάνος Μπόζος με ένα εύστοχο σημείωμά του και με τον τίτλο «Μη μιλάς» επισημαίνει για τον Άδωνη Γεωργιάδη :

«Θέλει να γδάρει και να κλείσει φυλακή δικαστές γιατί τόλμησαν να ερευνήσουν σκάνδαλα και να υπερασπιστούν την δημόσια περιουσία, επιτίθεται χυδαία και απαγορεύει σε δημοσιογράφους να υποβάλουν ερωτήσεις που δεν τις εγκρίνει, τώρα χτυπάει ύπουλα …. τον κ. Κώστα Παπαδάκη και τον ταυτίζει με την τρομοκρατία, γιατί τόλμησε να δημοσιεύσει άρθρο που δεν του αρέσει. Μην μιλάς, μην γελάς. Αυτό το μαύρο καθεστώς ονειρεύεται, αυτό προσπαθεί να επιβάλει».

Και με την σειρά της, η πολύχρονη στο δικαστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Γιώτα Τέσση, σε άρθρο της με τον τίτλο «Ποιους ενοχλεί ο Κώστας Παπαδάκης ; » επισημαίνει ότι

«…Η ελευθερία του λόγου του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη, όπως εκφράστηκε μέσα από το άρθρο του «Ποιον ωφελούν τελικά οι δημοσκοπήσεις; Μήπως ήρθε η ώρα να απαγορευτούν;» βρέθηκε στο στόχαστρο ενορχηστρωμένης επίθεσης από την κυβέρνηση και συστημικούς δημοσιογράφους, που έφτασαν στο σημείο να απομονώσουν από την ιδιότητα του δικηγόρου ότι ήταν συνήγορος υπεράσπισης μέλος της 17Ν, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις».

Και μνημονεύει ένα απόσπασμα από ραδιοφωνική μου συνέντευξη για το θέμα : «Όταν είναι αρεστό κάτι που γράφω, τότε είμαι ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κατά της Χρυσής Αυγής. Όταν γράφω κάτι που δεν είναι αρεστό, τότε είμαι ο συνήγορος της “17 Νοέμβρη. Αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα που υιοθετούνται από το προπετές δημοσιογραφικό και πολιτικό σύστημα, για τα οποία η κοινωνία οφείλει να απαντήσει».

Στην δική του ανακοίνωση, το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» (24.02.2022), επισημαίνει :

«Στοχοποιώντας τον Παπαδάκη με αφορμή το άρθρο του για την (αν)αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, το iefimerida και ο Γεωργιάδης παραδέχονται έμμεσα ότι :

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις, ειδάλλως θα αρκούσε μια νηφάλια επιχειρηματολογία για την υπεράσπιση τους. Φωνασκώντας και συκοφαντώντας πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας, η ιστοσελίδα και ο Γεωργιάδης δικαιώνουν το παραδοσιακό λαϊκό γνωμικό «φωνάζει ο κλέφτης».

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την δημοσιογραφική δεοντολογία και την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα: ένα μέσο μπορεί να χυδαιολογεί και να σπιλώνει έναν δικηγόρο σε πλήρη σύμπνοια (αν όχι συντονισμό…) με υπουργό της κυβέρνησης, έχοντας τη βεβαιότητα ότι ο κιτρινισμός του δεν θα ελεγχθεί από κανένα θεσμικό, πολιτειακό ή συνδικαλιστικό όργανο».

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον ποινικό λαϊκισμό: για το νομικό πολιτισμό που υπερασπίζονται η έγκριτη ιστοσελίδα και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ένας δικηγόρος δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται πολιτικά με τον εντολέα του, αντίληψη που, αν επικρατούσε, θα σήμαινε την προληπτική ενοχοποίηση όχι μόνο κάθε αντιδημοφιλούς κατηγορούμενου, αλλά και του νομικού τους συμπαραστάτη».

Και καταλήγει :

«Η στοχοποίηση από κυβερνητικά φερέφωνα και ακροδεξιούς υπουργούς αποτελεί τίτλο τιμής για τον Κώστα Παπαδάκη. Και γι’ αυτό, η αλληλεγγύη μας στον ίδιο είναι δεδομένη».

Στην δική του ανακοίνωση, το Δ.Σ. του ΔΣΑ (η απόφαση πάρθηκε στις 21.02.2022 και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ στις 25.02.2022 – παρατίθεται ολόκληρη) αναφέρεται :

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δημόσια πολιτικά και πολιτειακά πρόσωπα αλλά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καταφέρονται δημοσίως εναντίον συναδέλφων σχετικά με υποθέσεις που χειρίζονται ή έχουν χειριστεί κατά το παρελθόν, εξομοιώνοντάς τους με τους εντολείς τους.

Με αφορμή την πρόσφατη απαξιωτική αναφορά κορυφαίου Υπουργού της Κυβέρνησης στον… συνάδελφο Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ταυτίζοντάς τον με τους εντολείς του, το ΔΣ του ΔΣΑ είναι υποχρεωμένο να υπενθυμίσει ότι σε ένα κράτος δικαίου ο ρόλος του δικηγόρου πρέπει να γίνεται σεβαστός όχι μόνο από τους δικαστικούς λειτουργούς αλλά και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης (άρθρο 34 παρ. 1 ΚωδΔικ).

Σύμφωνα άλλωστε με τις αρχές του νομικού μας πολιτισμού, ο δικηγόρος υπερασπίζεται τον εντολέα του και δεν ταυτίζεται ποτέ με αυτόν. Ο δικηγόρος, κατά τον θεσμικό του ρόλο, είναι συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, υπερασπίζεται τις αρχές και τους κανόνες του κράτους δικαίου και απολαύει πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκφορά νομικής κρίσης (άρθρα 2, 89 ΚωδΔικ).

Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Θέμιδας και ο δικονομικός ρόλος του συνηγόρου υπεράσπισης είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του κράτους δικαίου και εχέγγυα ορθής απονομής της Δικαιοσύνης».

Η απόφαση του Δ.Σ.Α. έχει πολλαπλή σημασία. Αφενός διότι ήταν ομόφωνη και αφετέρου διότι δεν προέρχεται από έναν φίλα προσκείμενο σε μένα συσχετισμό συνδικαλιστικών δυνάμεων, αλλά από μία πλειοψηφία και έναν πρόεδρο προς τους οποίους είμαστε (εγώ και η Εναλλακτική Παρέμβαση) απέναντι σε όλα τα κυρίαρχα πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα. Μια πλειοψηφία και έναν πρόεδρο που έχουν στηρίξει αυτήν την κυβέρνηση σε όλες της τις επιλογές και δεν έχουν πάει ποτέ κόντρα της. Παρ όλα αυτά – και είναι προς τιμή τους και τους ευχαριστώ – στάθηκαν στο ύψος τους και ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις του θεσμικού τους ρόλου. Και δεν είναι μία απόφαση που πάρθηκε σε προεκλογική περίοδο που θα δικαιολογούσε την οποιαδήποτε ευελιξία.

Η κοινωνία, οι πολιτικοί φορείς και ο Δ.Σ.Α. λοιπόν μίλησαν. Και ο ίδιος ο Δ.Σ.Α. ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει στον Υπουργό ότι η συμπεριφορά του απέναντί μου κείται εκτός των ορίων του κράτους δικαίου. Φυσικά δεν ιδρώνει κανένα αυτί. Ο κινηματογραφικός Μαυρογιαλούρος παραιτήθηκε, καθώς είχε περισσότερο φιλότιμο από τον τηλεοπτικό Αδωνι. Ωστόσο η Νέμεσις αποδόθηκε. Οι υβριστές αποσύρθηκαν στα έγκατα της σιωπής τους και η προβοκάτσια με σκοπό την φίμωση οποιασδήποτε κριτικής φωνής απέναντι στις δημοσκοπήσεις δεν πέρασε. Μόνο το γεγονός ότι δεν έχει συνταχθεί όλες αυτές τις μέρες ούτε ένα άρθρο το οποίο να υπερασπίζεται την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και, κυρίως, την κοινωνική τους ωφελιμότητα, είναι αρκετά αποδεικτικό όχι μόνο της συνειδητής επιλογής της πλειοψηφίας του δημοσιογραφικό συστημικού προσωπικού που διατήρησε την ψυχραιμία του να αποσιωπήσει το θέμα, αλλά και της αδυναμίας τους, τουλάχιστον επί του παρόντος, να αρθρώσουν πειστική απάντηση. Η προσπάθεια χειραγώγησης συνειδητοποιείται όλο και από μεγαλύτερες μερίδες της κοινωνίας, δεν περνά και δεν γίνεται αποδεκτή. Και είναι μάταιο φυσικά να αναμένει κανείς την ανάκληση στην τάξη του Άδωνη Γεωργιάδη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του συντηρεί πέραν της πολιτικής εχθρότητας και μια μακρόχρονη «βεντέτα χωρίς σασμό» εναντίον όλων όσων υπερασπίστηκαν, είτε ως δικηγόροι, είτε για την άσκηση στοιχειωδών νομικών δικαιωμάτων των κατηγορούμενων για την υπόθεση Χ.Α. και το έχουν αποδείξει με πάρα πολλούς τρόπους και με κατάχρηση της θεσμικής τους εξουσίας, όπως το δείγμα το οποίο σχολιάσαμε σήμερα. Και το γνωρίζει πολύ καλά ο Άδωνης Γεωργιάδης ότι έχει το πράσινο φως και την ασυλία από ψηλά για να ασχημονεί εναντίον μου και εναντίον όσων άλλων μπουν για παρόμοιους λόγους στο στόχαστρό του. Ώριμο προϊόν άλλωστε και ο ίδιος της υπερτριαντάχρονης ιδιωτικής τηλεοπτικής επικοινωνιακής εξουσίας, που σε συνδυασμό με το σύστημα των δημοσκοπήσεων τον έφεραν καθημερινά στις οθόνες, μας, έχει κάθε λόγο να υπερασπιστεί το σύστημα που τον ανέδειξε και να προβοκάρει και να απομονώσει τους εχθρούς του. Το ότι κατάφερε όμως να αποκτήσει περισσότερους εχθρούς με αυτό το δημοσίευμα ασφαλώς είναι μια επιτυχία που δεν προσμετράται προσωπικά υπέρ ή κατά οποιουδήποτε προσώπου, όσο υπέρ του δικαιώματος ελεύθερου διαλόγου της κοινωνίας και κατά της δολοφονίας συνειδήσεων, που μαρτυρά την ολοκληρωτική νοοτροπία ανώνυμων («κουκουλοφόρων», κατά τις δικές τους διατυπώσεις, όταν πρόκειται για προστατευόμενους μάρτυρες) συντακτών και του συγκεκριμένου Υπουργού.

Θερμά ευχαριστώ όλους όσους εξέφρασαν την συμπαράσταση τους, είτε αναφέρθηκαν παραπάνω είτε όχι, που είχαν ως αποτέλεσμα την ανεξάντλητη αναπαραγωγή των δυνάμεών μου. Συνεχίζουμε”

Αθήνα, 28.02.2022

Κώστας Παπαδάκης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: