“Κοινωνική προσφορά” στην πλάτη των γιατρών – Εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία στους εμβολιασμούς καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

“Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα”, αναφέρει στην καταγγελία της η ΟΕΝΓΕ.

Στον “εθελοντισμό” των γιατρών ποντάρουν διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις νοσοκομείων για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, μη δείχνοντας καμία μέριμνα για τη στελέχωση πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας με τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό ώστε να προχωρήσει η απελπιστικά αργή διαδικασία χορήγησης των εμβολίων . Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ζητά, ουσιαστικά με εκβιαστικό τρόπο, οι γιατροί να συνεισφέρουν με απλήρωτη υπερεργασία στο κέντρο εμβολιασμού που έχει στηθεί στον νοσοκομείο.

Ανάμεσα στα άλλα, η καταγγελία αναφέρει πως “με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε επίσημο έγγραφο του διευθυντή Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΑΓΝΙ) γίνεται αναφορά σε “προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού” ειδικευμένων και ειδικευόμενων από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που γίνεται επιβεβαιώνεται ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη υπερεργασία ως “κοινωνική προσφορά” (;)».

  1. Όπως έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει, τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού».
  2. Μέχρι να γίνει αυτό, σημειώνει, «σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε εξαναγκασμούς και εκβιασμούς σε ειδικευόμενους σε βάρος της εκπαίδευσής τους».
  3. Επίσης, υπογραμμίζει, «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε για κανένα λόγο τον εξαναγκασμό σε απλήρωτη υπερεργασία η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας. Οι γιατροί που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων θα πρέπει να αποζημιώνονται εφημεριακά για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου».

Υπενθυμίζουμε σε όλους τους αρμόδιους, αναφέρει, «ότι ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία εκτός των άλλων αποτελεί ποινικό αδίκημα».

Είναι σαφές, προσθέτει, «ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “διεκπεραιώσει” το εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς κόστος, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία. Την ίδια στιγμή δεν δίστασε να ταΐσει με ζεστό κρατικό χρήμα τα ΜΜΕ για μετάδοση μηνυμάτων που αφορούν στην πανδημία, να προσφέρει δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. ιδιώτες κλινικάρχες), παρουσιάζοντάς τα μάλιστα ως “μέτρα” για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«ΥΓ: Άραγε οι διάφοροι κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες που διατείνονται περί “κοινωνικής προσφοράς υπηρεσίας” όσον αφορά τους υγειονομικούς, όσον αφορά τους ίδιους τους εαυτούς τους έχουν κάνει κάποια προσφορά του δικού τους παχυλού μισθού που τους καταβάλλεται τακτικά και αδιάλειπτα;», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: