ΚΚ υπάρχουν πολλά, ΚΚΕ όμως ένα: Περί “ΚΚΕ Κίνας”, “Τουρκίας” κι άλλων δαιμονίων

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χικμέτ, η δίκη της Χρυσής Αυγής κι ένα πολύπαθο αρκτικόλεξο.

Πριν κάποιους μήνες, συνήγορος υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, σε μια επίδειξη ευρυμάθειας που δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από εκείνη των πελατών του, ρώτησε αν ο πασίγνωστος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ ήταν μέλος του “ΚΚΕ Τουρκίας”. Ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος, όταν αλιεύσαμε από του τουίτερ του Γιάννη-Αγιάννη, το ακόλουθο σκρινσοτ:

Προφανώς όση ώρα γράφονται αυτές οι γραμμές ο τίτλος έχει διορθωθεί, ωστόσο το lapsus calami του αρχικού κειμένου είναι απόλυτα κατανοητό. Το ΚΚΕ είναι τόσο δυνατό brand name, που συνεκδοχικά καλύπτει όλα τα ΚΚ του πλανήτη, όπως λέμε “σαμπάνια” ακόμα και για αφρώδεις οίνους που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή της Καμπανίας. Όπως ας πούμε το ΚΚ Κίνας με τον κομμουνισμό, πέραν της απλής συνωνυμίας, όσα τετραγωνικά κι αν καλύπτουν τα πορτραίτα του Μαρξ στις τιμητικές εκδηλώσεις του κόμματος για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό, πριν αρχίσει να θυμίζει το γνωστό σλόγκαν της διαφήμισης: “ΚΚΕ στα Τρίκαλα, ΚΚΕ στην Κίνα, στην Τουρκία, τώρα και στη χώρα σας”…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: