“Η Ικαρία να έχει ξανά δήμαρχο κομμουνιστή!” – Πρωτοφανής κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο κόκκινο νησί (ΦΩΤΟ)

«Αυτή η ανορθογραφία πρέπει να κλείσει…Εδώ στο κόκκινο νησί η επιλογή είναι μία: Στις 8 Οκτώβρη κομμουνιστής δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος…Στις περιφερειακές εκλογές, στο Αιγαίο, απέναντι στον υπουργό του Μητσοτάκη να είναι η Αγλαΐα Κυρίτση. Έτσι θα δώσουμε τη μάχη και θα νικήσουμε!»

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στην Ικαρία ,στις 12 Αυγούστου, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό μέλος του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο γνώριμος πια και τεράστιος χώρος του Καραβοστάμου που επιλέχθηκε και φέτος να φιλοξενήσει το Φεστιβάλ, αυτή τη φορά αποδείχτηκε πολύ μικρός για να χωρέσει το πλήθος που κατέφτανε από κάθε γωνιά της Ικαρίας, με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, για να δώσει το παρών του. 

   Όλη αυτή η κοσμοσυρροή, που είχε αρχίσει πολύ πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, με φόντο τις κόκκινες σημαίες, το γιγάντιο πανό της εξέδρας με το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ «Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη» (Ν. Χικμέτ)», ήταν η χειροπιαστή απόδειξη των ισχυρών, ακατάλυτων δεσμών του νησιού με το Κόμμα του.  Συνολικά η διοργάνωση δίκαια αναδείχθηκε  σε έναν ξεχωριστό σταθμό στο «ταξίδι» του Φεστιβάλ, αλλά και ξανά ως το κορυφαίο πολιτιστικό και πολιτιστικό γεγονός για την Ικαρία, που είχε γενικότερο αντίκτυπο.   

   Τις ομιλίες ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» με όλες τις γνωστές τους επιτυχίες που ξεσήκωσαν τους εκατοντάδες νεολαίους και στη συνέχεια λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βαγγέλη Ζελεπού που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. 

   Το δικό τους χώρο είχαν οι μικροί φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα με ζωγραφική και διάφορες κατασκευές. Ταυτόχρονα γινόταν προβολή με βίντεο που είχαν τραβήξει νεολαίοι της Ικαρίας που συμμετείχαν στο 4ήμερο της ΚΝΕ στο Νεστόριο. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε στους συγκεντρωμένους το βιβλιοπωλείο με εκδώσεις της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και το αφιέρωμα κατά των ναρκωτικών με τους τίτλους «Πρόληψη – Θεραπεία – Επανένταξη». 

   Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς συγκεντρωμένους ο Ξένος Κόχιλας γραμματέας της Τ.Ο. Ικαρίας της ΚΝΕ. Όπως τόνισε, «το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ σηματοδοτεί ότι κανένας νέος, καμία νέα δεν πρέπει να αποδεχτεί την ιδέα πως τα σημερινά σκοτάδια θα είναι έτσι για πάντα. Η σαπίλα αυτού του συστήματος η ανάγκη ανατροπής αποδεικνύεται όλο και πιο εμφατικά, αφού κάθε χρονιά φαίνεται να προστίθενται νέες δυσκολίες, νέα εμπόδια για τη νέα γενιά και το λαό».

   Ανάφερε «πόσο περήφανοι είμαστε που το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Ικαρία αναδείχθηκε σε πρώτο Κόμμα», τονίζοντας ότι «οι Κομμουνιστές ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μπροστά σε κάθε αγώνα που δίνεται για την ανακούφιση και του λαού της Ικαρίας από τα βάσανα που αντικειμενικά φέρνει ο καπιταλισμός, παλεύοντας συνολικά για μία κοινωνία που θα βλέπει τις ζωές μας και τις ανάγκες μας  και όχι τα κέρδη τους. Για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό». 

Εμπρός για αγωνιστική δημοτική αρχή 

 Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος  Ικαρίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση Φανούρης Καρούτσος τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ και οι δημοτικοί του σύμβουλοι στάθηκαν ισχυρό στήριγμα στους αγώνες των εργαζομένων και του νησιού, στους συλλόγους για την διεκδίκηση των δίκαιων δικαιωμάτων τους και ενάντια στην πολιτική που ρημάζει τη ζωή τους, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το βασικό κριτήριο ψήφου: Δηλαδή ποιοι ήταν παρόντες και ποιοι απόντες από αυτούς τους αγώνες ενάντια στα συμφέροντα του λαού». 

  Έκανε λόγο για «κρεσέντο ιδιωτικοποιήσεων» από δημάρχους και περιφερειάρχες των αστικών κομμάτων προσφέροντας στο πιάτο των ιδιωτών ό,τι αποφέρει κέρδος. Από  νερό και απορρίμματα μέχρι αιγιαλούς, ορεινούς όγκους, συνολικά το περιβάλλον»

  Απεύθυνε κάλεσμα  σε όλους τους Ικαριώτες, ανεξάρτητα από διαφωνίες, επιμέρους διαφορές  «να φέρουμε την Λαϊκή Συσπείρωση νικητή των εκλογών, κομμουνιστές στη διοίκηση του δήμου», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι από θέση ευθύνης να αντιμετωπίσουμε ό,τι βασανίζει το λαό», από την ακρίβεια, την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, μέχρι την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στους οποίους υποκλίνονται και προωθούν η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα»

Για τα ζητήματα Υγείας στην Ικαρία

Ο Γιώργος Τσαχάς, εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας  αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο, στο Κ.Υ Ευδήλου, στα Περιφερειακά Ιατρεία αλλά και στις διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος στη νησί: «Η ιατρός του Πολυδύναμου Ιατρείου Ραχών να εκτελεί τις εφημερίες της στο Ιατρείο Ραχών και όχι σε άλλη περιοχή. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων ιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας και να σταματήσουν οι μετακινήσεις – μπαλώματα των γιατρών».

Οι δεσμοί του ΚΚΕ με την Ικαρία είναι ακλόνητοι 

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Σοφιανός,  στην αρχή της ομιλίας του, επισήμανε «πόσο μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία μας γεμίζει η εκλογική επιτυχία του Κόμματός μας, καθώς μέσα σε αυτό τον αρνητικό συσχετισμό, έγινε ένα βήμα μπροστά, συγκεντρώθηκαν νέες δυνάμεις για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: 100% λαϊκή αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση της ΝΔ, στη πολιτική δηλαδή που δουλεύει για τις ανάγκες του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». 

«Αυτό το αποτέλεσμα μας γεμίζει και με νέες ευθύνες που μεγαλώνουν ανεβάζοντας την ικανότητα του Κόμματος να πρωτοστατεί να εμπνέει να συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές, εργατικές δυνάμεις δουλεύοντας αταλάντευτα με την στρατηγική μας, με την απάντηση δηλαδή που πρέπει να δοθεί στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης συγκεντρώνοντας δυνάμεις. Μια συγκέντρωση δυνάμεων που πρέπει να μεγαλώσει στον αγώνα για το γκρέμισμα του καπιταλιστικού συστήματος». 

   Επισήμανε ότι «τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ σημαίνουν νέες δυνάμεις και δυνατότητες για ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα, που διεκδικεί, αποσπά, καθυστερεί, δίνει μάχες για την σκληρή καθημερινότητα στην οποία ζει η πλειοψηφία του λαού μας. Σηματοδοτεί όμως και νέες νίκες που μπορούμε να έχουμε σε αυτούς τους αγώνες καταργώντας στη πράξη νόμους», αναφερόμενος στους νόμους που με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας έμειναν ανενεργοί όπως το τερατούργημα Χατζηδάκη, ο νόμος για τις διαδηλώσεις, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανάσχεση κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής περιουσίας.  

   Για την Ικαρία είπε ότι «το γεγονός ότι η Ικαρία ξαναβάφτηκε κόκκινη γέμισε με περηφάνια τους κομμουνιστές σε όλη τη χώρα γιατί οι δεσμοί αίματος δείχνει ότι μπορούν να γίνουν ακλόνητοι. Γιατί φροντίζετε εσείς εδώ στο νησί, με την δουλειά σας την ασίγαστη την ακούραστη, να απλώνουν οι ρίζες που έχει το Κόμμα  σε αυτό το νησί και να βγαίνουν νέα κλαδιά. Γι αυτό και ο στόχος προοπτικής για την Κομματική Οργάνωση του Κόμματος στην Ικαρία είναι να φτιάξει ΚΝΕ γερή και μαζική σε όλα τα σχολεία σε κάθε γωνιά του νησιού. Αυτός είναι ο στόχος της προοπτικής της σιγουριάς, της δυνατότητας να ανανεώνουμε δυνάμεις». 

«Γιατί – συνέχισε – πρέπει να εμπνευστεί η νεολαία του νησιού στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα, να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού, αθλητικής δημιουργίας, αγωνιστικές  προσωπικότητες που διεκδικούν ζωή με δικαιώματα. Και αυτό πρέπει να γίνει πρώτα από όλα στα γυμνάσια και λύκεια του νησιού γιατί ιδιαίτερα σε μία ταξική κατηγοριοποιημένη εκπαίδευση και εδώ και αλλού, πρέπει να απαντήσουμε συντονισμένα γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές σε κάθε σχολείο για την κάλυψη των αναγκών των υποδομών για το περιεχόμενο της μάθησης για να δοθεί ο αγώνας για την μόρφωση των παιδιών για να αμβλυθούν οι συνέπειες αυτής της ταξικής  εκπαίδευσης». 

   Αναφέρθηκε στα γεγονότα που είχαμε από τις εκλογές μέχρι τώρα, όπως η δολοφονία του 29χρονου από οργανωμένη συμμορία των νεοναζιστών, οι δασικές πυρκαγιές, ο κίνδυνος για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα με πυρκαγιά στο Βόλο, η ανατίναξη των πυρομαχικών της πιο αξιόμαχης αεροπορικής βάση και το 112 να φτάνει στο σημείο να καλεί να αδειάζουν πια πόλεις όπως η Λαμία και ο Βόλος και όχι κάποια χωριά κ.ά τονίζοντας ότι μπορούν να δημιουργήσουν προβληματισμό στη σκέψη του απλού, λαϊκού ανθρώπου που βλέπει τη ζωή να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους και κάνουν ακόμα πιο επίκαιρο το μυριόστομο σύνθημα στις συγκλονιστικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη «τα κέρδη τους οι ζωές μας». «Καμία πολιτική δεν μπορεί να υπηρετήσει και τα δύο. Το εκλογικό άλλωστε γκρέμισμα του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχνει την αυταπάτη, την απάτη για άλλους ότι μπορεί να ανεβαίνουν οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». 

   Ο Νίκος Σοφιανός επισήμανε ότι «δίνουμε ιδεολογικό και πολιτικό αγώνα με την πρόταση εξουσίας του Κόμματός μας απαντώντας στα αδιέξοδα που φορτώνει τη ζωή και προοπτική λαού το σύστημα της εκμετάλλευσης. Γινόμαστε και πρέπει να γινόμαστε πιο ικανοί εκλαϊκευτές της σοσιαλιστικής  προοπτικής γιατί έτσι διευρύνονται οι πλατιοί αγωνιστικοί δεσμοί με νέα εργατικά λαϊκά τμήματα με τη νεολαία μας γιατί έτσι ανανεώνονται και οι δεσμοί του Κόμματός μας. όπως φάνηκε στις εκλογές, σε πόλεις, χωριά σε περιοχές που έχουμε αγωνιστικές παραδόσεις».

Τόνισε ότι «είμαστε ετοιμοπόλεμοι απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ και το αντιλαϊκό της έργο με ανοιχτά μέτωπα πάλης στα μέτρα που ετοιμάζει», όπως στα πολυνομοσχέδια Γεωργιάδη που αφήνουν ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για 16ωρα,  φέρνουν στην Ελλάδα συμβάσεις μηδενικού χρόνου, συνολικά καθεστώς ακόμα πιο άγριας μεσαιωνικής γαλέρας σε βάρος των εργαζομένων.  Είναι ανοιχτό το μέτωπο για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς,  για αυξήσεις απέναντι στην ακρίβεια με υπογραφή  ΣΣΕ, ενάντια στις μεθοδεύσει για μεγαλύτερη  επέλαση των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας δίνοντας μάχη για να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και υποδομές.  Είναι ανοιχτό το μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια  στην επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, στις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής στέγης και περιουσίας».  

«Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη – υπογράμμισε  ο Νίκος Σοφιανός – που κρατάει ανοιχτό το μέτωπο ενάντια στο ιμπεριαλιστικό μακελειό στην Ουκρανία και τα νέα επεισόδια που ετοιμάζουν όπως η αμυντική σύμβαση  που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Μητσοτάκης με τον Ζελένσκι.  Αλλά και στις μεθοδεύσεις με αμερικανοΝΑΤΟϊκή εποπτεία για να ανοίξει ο δρόμος για επικίνδυνες  διευθετήσεις με την Τουρκία».

   Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται στα αστικά κόμματα, και πώς συμπράττουν όλοι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί ενάντια στο ΚΚΕ όπως στην Πάτρα και την Καισαριανή. Ακόμα μίλησε για την διαπλοκή δημάρχων και περιφερειαρχών με επιχειρηματικά συμφέροντα, και πώς όλα αυτά πατάνε στο έδαφος του νομοθετικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μετατρέποντας δήμους και περιφέρειες σε όχημα για την εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής, εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας υπηρεσίες και δομές. 

   Τόνισε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι και στα ψηφοδέλτιά μας σε όλη τη χώρα εκφράζεται  μια ευρύτερη αγωνιστική συνάντηση συμπόρευση. Ανοιχτά ψηφοδέλτια για κάθε τίμιο αγωνιστή αριστερό ριζοσπάστη που θέλει να παλέψει ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και το ρόλο που παίζουν  δήμοι και περιφέρειες στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής»

   Όσο  για την Ικαρία τόνισε: «Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η Ικαρία να έχει ξανά δήμαρχο κομμουνιστή. Αυτή η ανορθογραφία πρέπει να κλείσει», αναφερόμενος στην απερχόμενη δημοτική αρχή που έχουν εκλέξει με επίσημο κοινό ψηφοδέλτιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο ΚΚΕ. «Εδώ στο κόκκινο νησί η επιλογή είναι μία: Στις 8 Οκτώβρη  κομμουνιστής δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος. Στόχος επίσης είναι ακόμα πιο ψηλά στις περιφερειακές εκλογές, στο Αιγαίο, απέναντι στον υπουργό του Μητσοτάκη να είναι η Αγλαϊα Κυρίτση.  «Έτσι θα δώσουμε τη μάχη και θα νικήσουμε»!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: