Η ανατομία ενός εγκλήματος

Το έγκλημα δεν συνηθίζεται. Το αστικό κράτος δεν «λείπει». Η απουσία μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας είναι δείγμα της ηχηρής παρουσίας του στις αιτίες της καταστροφής.

Το έγκλημα δεν συνηθίζεται. Ψάχνεις τα ίχνη των δραστών μέχρι να το εξιχνιάσεις και ακόμα καλύτερα, μέχρι το σημείο που θα δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε οι πιθανότητες να εκδηλωθεί ξανά το ίδιο έγκλημα να τείνουν στο μηδέν.

Αυτό ισχύει στις ταινίες και είναι μία τυπικά λογική σκέψη. Στη σύγχρονη πραγματικότητα που όλη (εντάξει, σχεδόν όλη) η πληροφορία περνάει μέσα από μία συσκευή που έχουμε στο χέρι, που συζητάμε για το πώς θα εκσυγχρονιστούν στο έπακρο οι στρατοί των κρατών, ώστε να φτάσει στα πεδία των μαχών η τεχνητή νοημοσύνη για να καταστρέφεται ο αντίπαλος, στην ίδια ακριβώς πραγματικότητα, που κωδικά οι αναλυτές την περιγράφουν ως 4η βιομηχανική επανάσταση έχουμε και τα εξής:

– Χτες στη Σαρωνίδα οι μάνικες των πυροσβεστικών οχημάτων δεν μπορούσαν να κουμπώσουν με τους κρουνούς, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις στην πλήρωση των οχημάτων με νερό, με συνέπεια την καθυστέρηση να βρεθεί το νερό στο μέρος που πρέπει, δηλαδή στη φωτιά για να τη σβήσει.

– Σήμερα στην Μάνδρα, οι κάτοικοι από το πρωί κοιτούσαν τους ουρανούς να δούνε πότε θα περάσει κάποιο εναέριο μέσο πυρόσβεσης και η ώρα περνούσε και τα σύγχρονα 45χρονα Canadair περνούσαν αραιά και που μαζί με ένα ελικόπτερο για ένα πύρινο μέτωπο 20χλμ που έκαιγε δάσος και πήγαινε τροχάδην προς τα σπίτια και τα (πολλά) εργοστάσια της περιοχής!

– Σήμερα πάλι στην Μάνδρα βλέπαμε ζωντανά από τις οθόνες μας όχημα του στρατού να ανοίγει αντιπυρικές ζώνες που θα έπρεπε να υπάρχουν μήνες, αφού είμαστε πλέον στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

– Σήμερα πάλι στην Μάνδρα βλέπαμε εθελοντικές ομάδες του ΚΚΕ, κάτοικους και πυροσβέστες στη Νέα Ζωή, την ώρα που ο συνοικισμός περικυκλωνόταν από τις φλόγες, να προσπαθούν να γεμίσουν από έναν κρουνό, ένα πυροσβεστικό όχημα με νερό. Δεν υπολόγισαν τον παράγοντα «αστικό κράτος», που είχε αφήσει στην μοίρα του τον κρουνό, χωρίς νερό!

– Οι πυροσβέστες που τελικά οι μέρες αυτές αποδεικνύουν ότι δεν φτάνουν είναι οι ίδιοι πυροσβέστες που πριν λίγες ημέρες με απόφαση της κυβέρνησης, εντάχτηκαν στο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ, γιατί το ΕΚΑΒ επίσης δεν έχει επαρκές προσωπικό.

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε κι άλλα τέτοια παραδείγματα από την πραγματικότητα των τελευταίων 48 ωρών που αποδεικνύουν πως εδώ και τώρα, η ζωή του λαού, τα σπίτια του, τα δάση του και τα βουνά του έχουν κοστολογηθεί και δεν μετράνε όσο τα rafale, όσο οι ριβιέρες, όσο τα πακέτα ενίσχυσης επιχειρηματικών ομίλων για τα σχέδιά του, όσο η ενίσχυση των σωμάτων καταστολής, όσο η πολύμορφη στήριξη με όλα τα μέσα – και με ενισχύσεις και με φοροελαφρύνσεις- στο μεγάλο κεφάλαιο.

Και έπειτα οι δράστες. Όσοι κυβερνούν και κυβέρνησαν, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που μέχρι πριν λίγες ώρες γυάλιζαν στις προεκλογικές φωτογραφίες τώρα είναι άφαντοι, όπως είναι αφάντοι σε κάθε αγωνία του λαού των περιοχών τους. «Φωτιές είχαμε και θα έχουμε», «ακραία καιρικά φαινόμενα», «κλιματική κρίση» λένε ορισμένοι… Με ποιον τρόπο η κλιματική κρίση επηρεάζει το γεγονός ότι οι κρουνοί και οι μάνικες δεν έχουν την ίδια διάμετρο δεν μας το εξηγούν. Πολύ περισσότερο που όταν επικαλείσαι μία «κρίση» πρέπει να είσαι τριπλά προσεκτικός, με περισσότερη πρόληψη, με ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι ευλογία για τους λίγους του τόπου αλλά από τα χρήματα που θα βρέξει τίποτα δεν πάει ούτε για ενίσχυση επίγειων και εναέριων μέσων, ούτε για να καλυφθούν τα 4.500 κενά στην πυροσβεστική, ούτε από ότι φαίνεται για να κουμπώνει η μάνικα στον κρουνό ή να είναι γεμάτος ο κρουνός…

Το έγκλημα δεν συνηθίζεται. Το αστικό κράτος δεν «λείπει». Η απουσία μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας είναι δείγμα της ηχηρής παρουσίας του στις αιτίες της καταστροφής.

Όλοι στην μάχη της διεκδίκησης μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Όλοι στην μάχη της αλληλεγγύης και της οργανωμένης δράσης για να σωθούν τώρα ζωές! Οι χιλιάδες που ανταποκρίνονται με όλους τους τρόπους στα καλέσματα των ΚΟ του ΚΚΕ, στα καλέσματα των συνδικάτων είναι η ελπίδα στο σκοτάδι. Που κάνουν ζωντανό με τον πιο απτό τρόπο το σύνθημα: μόνο ο λαός σώζει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής!

Φωτογραφία: Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: