Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για ομιλία Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Οι μεγάλες καταστροφές μετατρέπονται σε άλλοθι και ευκαιρία για να επιταχυνθεί μια προσχεδιασμένη αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει νέους εκβιασμούς, καλώντας τον λαό να επιλέξει ανάμεσα στα ψίχουλα των marketpass και των αποζημιώσεων στους πληγέντες, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης που οι εργαζόμενοι και ο λαός εκφράζουν όλες αυτές τις ημέρες.

Σε ανακοίνωση του για την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (βλ. πιο κάτω), το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει, που το εργατικό – λαϊκό εισόδημα λεηλατείται και που απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός σύγχρονων υποδομών για τις ανάγκες και την προστασία του λαού, ο κύριος Μητσοτάκης έρχεται κυνικά να επικαλεστεί τις “φυσικές” καταστροφές προκειμένου, από τη μία να επιβάλλει νέους φόρους, βάρη και χαράτσια στο λαό κι από την άλλη να διαμορφώσει νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Το κυβερνητικό «καλάθι» της ΔΕΘ τελικά είχε παροχές, αλλά μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό ακριβώς γίνεται με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας, του νερού και των δασών, με πρόσχημα «την συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην προστασία τους».

Αυτό γίνεται με τη νέα φοροεπιδρομή σε αυτοαπασχολούμενους, με πρόσχημα «την πάταξη της φοροδιαφυγής», την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο νόμιμα φοροδιαφεύγει και φοροαπαλάσσεται.

Αυτό γίνεται και με τη δρομολόγηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων που φορτώνει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και τους στέλνει ως «πελατεία» στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών, με πρόσχημα «την συλλογική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών». Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο το κράτος, όχι μόνο αποποιείται των ευθυνών του για την προστασία του λαού, αλλά τον καλεί να πληρώσει και τα σπασμένα από πάνω, αν τελικά πνιγεί ή καεί εξαιτίας μιας συνειδητής εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και των τοπικών αρχών που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του «κόστους – οφέλους». Πρόκειται για την απεικόνιση όλης της βαρβαρότητας του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του σάπιου κράτους που μέσα στα συντρίμμια, τη λάσπη και την καταστροφή του λαού αναζητά νέες αγορές, επενδυτικές ευκαιρίες και περισσότερα κέρδη. Αυτός είναι ο πραγματικός εχθρός και όχι «η φύση που επιτίθεται», όπως είπε προκλητικά ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέτει νέους εκβιασμούς, καλώντας τον λαό να επιλέξει ανάμεσα στα ψίχουλα των marketpass και των αποζημιώσεων στους πληγέντες, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης που οι εργαζόμενοι και ο λαός εκφράζουν όλες αυτές τις ημέρες. Μια αλληλεγγύη που πάει χέρι χέρι με την διεκδίκηση για να πληρώσουν το κεφάλαιο με τα τεράστια κέρδη και η ΕΕ με τα διαφορά ταμεία, που ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για την αντιμετώπιση των ζημιών, αλλά και για τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Τελικά, οι μεγάλες καταστροφές απ’ τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές μετατρέπονται σε άλλοθι και ταυτόχρονα σε ευκαιρία για να επιταχυνθεί μια προσχεδιασμένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, ματωμένων πλεονασμάτων, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και έντασης της εκμετάλλευσης, όπως δείχνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα που έχει φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή. Αυτά είναι, άλλωστε, και τα κριτήρια για την “αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας”, επιβεβαιώνοντας ότι η απόκτηση της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας δεν θα έχει κανένα θετικό αντίκτυπο για τον λαό. Αντίθετα προμηνύεται νέος γύρος βαρών από την επερχόμενη ύφεση στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και ήδη προετοιμάζουν το έδαφος σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός, για καθολική αποζημίωση των πληγέντων, για σύγχρονες υποδομές προστασίας της ζωής, του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιουσίας, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, με πρώτο μεγάλο σταθμό την απεργιακή μάχη για την απόσυρση του αντεργατικού τερατουργήματος της κυβέρνησης.

Είναι κυριολεκτικά αγώνας ζωής!»

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Ευκαιρία» για χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές στο κράτος, τα συντρίμμια από την εγκληματική πολιτική

Ευκαιρία για νέα χαράτσια και αντιδραστικές αλλαγές για ένα αστικό κράτος ακόμα πιο εχθρικό στο λαό που θα τον οδηγεί από τραγωδία σε τραγωδία, αποτελούν για την κυβέρνηση οι τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλία και Εβρο, όπως έδειξε η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Προκαλώντας τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς που βρίσκονται για δύο εβδομάδες παρατημένοι από το αστικό κράτος, κυβέρνηση, δήμους και περιφέρεια, χωρίς νερό, αντιμέτωποι με τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους και χωρίς να έχουν γίνει ούτε τα στοιχειώδη, ο πρωθυπουργός τόλμησε να καυχηθεί για τη… γρήγορη αποκατάσταση ρεύματος, νερού και την υγειονομική κάλυψη, ενώ επιχείρησε να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του αστικού κράτους πίσω από την λαϊκη αλληλεηγγύη μιλώντας για τα «ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης που έχει ο λαός μας».

Επανέλαβε ακόμα τα μέτρα κοροΐδία μιλώντας για «χρόνους ρεκόρ» για τα ψίχουλα που δε φτάνουν ούτε να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, όπως και το αίτημα για 100% αποζημιώσεις, πόσο μάλλον την πλήρη αποκατάσταση ώστε να μπορέσουν να μείνουν και να ζήσουν στον τόπο τους, και τις σύγχρονες υποδομές που έχει ανάγκη ο λαός.

Παράλληλα και τολμώντας να πει για τις… «σημαντικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια Θεσσαλίας», επικαλούμενος την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και «γρήγορης ωρίμανσης» των έργων, ανακοίνωσε την ίδρυση Οργανισμού διαχείρισης υδάτων θεσσαλίας, υπαγόμενου στα υπουργεία οικονομικών και περιβάλλοντος. Ενός οργανισμού δηλαδή που θα εφαρμόσει την σημερινή πολιτική του «κόστους – οφέλους» για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο, βάζοντας τις βάσεις για τις επόμενες τραγωδίες.

Ξέκοψε άλλωστε κάθε προσδοκία για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό για τις λαϊκές ανάγκες, αποφαινόμενος πως οι πλημμύρες ήταν «έξω από τις προδιαγραφές οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού σχεδιασμού»!

Εξάλλου με πρόσχημα τις νέες καταστροφές και επικαλούμενος την «κλιματική κατάρρευση», ο πρωθυπουργός ήρθε να ανακοινώσει και νέα «χαράτσια», με την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, ενώ προανήγγειλε την υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αναδιάρθρωση στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και επανέφερε τα περί υποχρεωτικής ασφάλισης για όλα τα κτίρια από τους κινδύνους φυσικών καταστροφών, με τον λαό να φορτώνεται άλλο ένα χαράτσι, το κεφάλαιο να βρίσκει άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας και το αστικό κράτος να απαλλάσσεται από ένα ακόμη «βάρος», όπως αντιμετωπίζει ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που δίνει για να αποζημιώνει όσους πρώτα καταστρέφει με την πολιτική του.

Στο μεταξύ ανήγγειλε νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας που θα εξειδικεύσει αύριο, με το ίδιο το σχέδιο του κεφαλαίου ανά χείρας, αλλά και την «συστηματική συνεργασία πολιτικής προστασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», με πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται αυτόματα, και μιλώντας για «ιδιότυπο πόλεμο», ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία με διάφορα παχιά λόγια και επιστρατεύοντας το άθλιο πρόσχημα της βοήθειας στους πληγέντες ο πρωθυπουργός έστειλε στα αζήτητα κάθε προσδοκία που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση για μερικά ακόμα pass ώστε να βγει όπως όπως ο χειμώνας: Η παράταση του market pass έως το τέλος του χρόνου πήγε κι επισήμως περίπατο – κι έμεινε μόνο για Θεσσαλία και Εβρο – , τα ψίχουλα στους συνταξιούχους… απ’ του χρόνου, οι λιγοστές επιδοτήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα θα γίνουν για τους πλέον εξαθλιωμένους. Και μάλιστα όλα αυτά τα παρουσίασε ως… απάντηση στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, λέγοντας με θράσος πως η κυβέρνηση αυξάνει το εισόδημα, την ώρα το πραγματικό εισόδημα έχει κατρακυλήσει!

Ενώ ανακοίνωσε την «ξεπάγωμα» των τριετιών από του χρόνου, την ίδια στιγμή που φέρνει για ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο εξόντωσης της εργατικής τάξης (13 ώρες δουλειά, απογείωση ευελιξίας, δουλειά τις Κυριακές, ασυλία στην εργοδοσία να απολύει όπως λάχει κλπ). Ούτε κουβέντα φυσικά για τις χαμένες αυξήσεις από το 2012 που θα παραμείνουν στα αζήτητα όταν “ξεπαγωσουν” οι τριετίες, αντί να δοθούν αναδρομικά. Επομένως ακόμα κι αν ισχύσει αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η πρώτη αύξηση λόγω τριετίας θα δοθεί στους εργαζόμενους το 2027 και βλέπουμε, με προϋπόθεση ότι μέχρι τότε η ανεργία δεν θα έχει σκαρφαλώσει ξανά στα επίπεδα που η εργοδοσία αξιοποιεί για να ζητάει μέτρα μείωσης του “μισθολογικού κόστους”.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στο νομοσχέδιο έκτρωμα που φέρνει για ψήφιση την Πέμπτη κάνει τη χάρη στους βιομηχάνους και άλλους μεγαλοεργοδότες να καθιερωθεί η 6ημερη δουλειά και η δουλειά τις Κυριακές ώστε να αποφύγουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων και να “ξεζουμίσουν” το ήδη υπάρχον προσωπικό, έτσι που και η ανεργία δεν θα μειώνεται και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε μάλιστα να παρουσιάσει το αντεργατικό αυτό τερατούργημα ως… δυνατότητα του εργαζόμενου να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ αφού το μεροκάματο δεν φτάνει, «χωρίς να αμφισβητείται ούτε το 8ωρο ούτε η 11ωρη ξεκούραση όπως κάποιοι ισχυρίζονται παραπληροφορώντας την κοινωνία», όπως είπε σε ένα ρεσιτάλ θράσους!

Πλάι στην αντεργατική επίθεση, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «ζεσταίνει» τις μηχανές για την επέλαση και σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προαναγγέλοντας ξανά σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα pos, υποχρεωτικές ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονικά τιμολόγια, υπολογισμοί στα έξοδα μόνο όσων έχουν δηλωθεί στο mydata, με το «ψηφιακό κράτος» στην υπηρεσία της πολιτικής που τσακίζει και τους επαγγελματίες.

Ολα αυτά για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων και για να μην ακουμπήσει «ούτε τρίχα» από τις «δημοσιονομικές δεσμεύσεις» για τα ματωμένα πλεονάσματα, σπεύδοντας να επαναλάβει πως ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι «αδιαπραγμάτευτος» και πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου» των επιχειρηματικών ομίλων και του «ταμείου» τους για το οποίο ο λαός ματώνει.

Ανακοίνωσε ακόμη την διακίνηση ποσών ως 500 ευρώ χωρίς τέλη από το σύστημα ιρις, και την εφαρομή ΦΠΑ και των φόρων που μπαίνουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όσους νοικιάζουν πάνω από 3 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ενώ με διάφορες «γαρνιτούρες» περί «σύγκρουσης με όποια συντεχνία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό», (όπου και τσουβάλιασε τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και διάφορες συμμορίες με κάποιους «τραμπούκους του πανεπιστημίου»), προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στο αστικό δίκαιο και στη δικαιοσύνη, για ακόμη πιο «στεγανή» αστική δικαιοσύνη απέναντι στον λαό, και πιο γρήγορη για τους καπιταλιστές επενδυτές.

Μίλησε ακόμη για τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης στην Υγεία, με την επιτάχυνση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και της εγκληματικής πολιτικής που αφήνει την Υγεία του λαού έρμεο και κερδοφόρο πεδίο για επιχειρηματικούς ομίλους, επικαλούμενος και τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεκοκαλίζουν τα διάφορα αρπακτικά, για «πράσινες» στέγες στα αστελέχωτα και υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία.

Φυσικά παραπονεμένους δεν άφησε και τους επιχειρηματικούς ομίλους σε ενέργεια, διαμετακόμιση κτλ με δεσμεύσεις περί Ελλάδας – «κόμβου».

Ενώ προανήγγειλε και νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση με δείκτες απόδοσης μηχανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δήθεν για να ξέρουν… πόσοι δουλεύουν και ποιές είναι οι ανάγκες, στους απογυμνωμένους από προσωπικό δήμους, και στην πραγματικότητα για την «εξοικονόμηση πόρων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής αφού όπως είπε «αυτό που αποζητούμε είναι περισσότερο έλεγχο από το κράτος».

Ενώ όλο αυτό τον εφιάλτη για το λαό επιχείρησε να τον παρουσιάσει ως «εθνικό μονόδρομο» με μπόλικη σάλτσα περί «προόδου» και «κοινωνικής συνοχής» ώστε να μην αμφισβητείται η εξουσία του κεφαλαίου.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: