Γιάνης όπως Φρίντριχ – “Και ο Ένγκελς εργοστασιάρχης ήταν” λέει ο Βαρουφάκης για τη σέλφι στο κάμπριο

Στον επόμενο τόνο, ο Γιάνης θα υποστηρίξει ότι ο Ένγκελς έβρισκε καλό το 70% του καπιταλισμού.

Υπό κανονικές συνθήκες, δε θα ασχολούμασταν καθόλου με την πολυσυζητημένη σέλφι του Γιάνη Βαρουφάκη με τη σύζυγό του σε κάμπριο, θεωρώντας τη συζήτηση πολιτικά εξίσου αποπροσανατολιστική και άχρηστη με εκείνη που αφορούσε τα πολύχρωμα πουκάμισά του στη βουλή ή το εξοχικό του στην Αίγινα.

Αυτή τη φορά ωστόσο δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό, κι αυτό χάρη σε μια ακόμα επίδειξη της γνωστής μετριοφροσύνης του πρώτου υπουργού οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, συνέκρινε τον εαυτό του με τον… Ένγκελς. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αντέννα, ο Βαρουφάκης απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε για την επίμαχη φωτό, δήλωσε ότι “Δεν είμαι της άποψης ότι ο Αριστερός πρέπει να είναι μίζερος”, προσθέτοντας πως “όλες οι επαναστάσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν χρήματα και αντέδρασαν σε μια κατάσταση”, υπενθυμίζοντάς μας – ουάου που θα έλεγε και ο ίδιος – ότι “και ο Ενγκελς… εργοστασιάρχης ήταν”.

Στον επόμενο τόνο, ο Γιάνης θα υποστηρίξει ότι ο Ένγκελς έβρισκε καλό το 70% του καπιταλισμού, όπως ο ίδιος το 70% του πρώτου μνημονίου, με το σκεπτικό ότι, εκείνος, όπως και ο Μαρξ, αναγνώριζαν τον προοδευτικό στην εποχή του ρόλο του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής και της ανόδου της αστικής τάξης στην εξουσία. Όσο για τον τουλάχιστον εντελώς αόριστο ισχυρισμό ότι “οι επαναστάσεις έγιναν από ανθρώπους που είχαν χρήματα” να πούμε απλά ότι οι σοσιαλιστικές τουλάχιστον επαναστάσεις – γιατί τέτοιες οραματιζόταν ο Ένγκελς κι όχι την κατάργηση της “χρεοδουλοπαροικίας”, έγιναν από τους εργάτες, τους αγρότες και τους συμμάχους τους, που ναι σε κάποιες περιπτώσεις προέρχονταν κι από στρώματα που ταξικά είχαν συμφέρον να παραμείνει το status quo. Ισχύει επίσης ότι οι θεωρητικοί της επανάστασης είχαν καταγωγή κυρίως από μεσοαστικά και σπανιότερα μεγαλοαστικά στρώματα, για τον απλό λόγο ότι η απαραίτητη μόρφωση ήταν προνόμιο στο οποίο ελάχιστοι εργάτες – ακόμα και σήμερα σε σημαντικό βαθμό – κι αυτό μετά από τεράστιες προσωπικές θυσίες, είχαν πρόσβαση. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι όλοι αυτοί ηθελαν ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, κι όχι ένα πιο “βιώσιμο” μακιγιάρισμά του.

Σε κάθε περίπτωση, αν πιστεύετε ότι ο Βαρουφάκης είναι ένας παρεξηγημένος Ένγκελς, μπορείτε να βοηθήσετε την επαναστατική υπόθεση, καταθέτοντας τον οβολό σας για την αγορά ενός από τα σουβενίρ του Μέρα25. Δική μας πρόταση είναι το ημερολόγιο για το 2020, με ιδιόχειρο αγωνιστικό μήνυμα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Εξάλλου, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Το 2019 ήταν μια σημαντική χρονιά για το ΜέΡΑ25. Το 2020 αναμένεται να είναι ακόμα συναρπαστικότερο”. Αν μη τι άλλο, η πρόβλεψη έπεσε μέσα 100%, θυμάστε εσείς συναρπαστικότερο έτος τις τελευταίες δεκαετίες;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: