Για το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κι ότι οι στρατηγική τους σύμπλευση είναι αυτή που επιτρέπει να στηρίζουν τους ίδιους υποψήφιους, ή τα στελέχη του ενός να στελεχώνουν ψηφοδέλτια του άλλου. Χέρι χέρι θα βρεθούν και την επόμενη μέρα στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια απέναντι στο λαό.

Μέσα σε χρόνο ρεκόρ ξεχάστηκαν χτες βράδυ οι «όρκοι πίστης» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στον «αυτοδιοικητικό χαρακτήρα» των εκλογών και στις «ανεξάρτητες» υποψηφιότητες, αφού τόσο οι επιτυχίες όσο και οι αποτυχίες των υποψηφίων που στήριξαν, εντάχθηκαν απευθείας στην πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε σ’ αυτές τις εκλογές. Θυμίζουμε ότι κάλπες στήθηκαν χτες για 6 Περιφέρειες και 84 δήμους.

Συνοπτικά, από τις έξι περιφέρειες, ο υποψήφιος της ΝΔ κέρδισε μόνο σε μία και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο με τον Δ. Πτωχό. Σε άλλες τέσσερις (Μακεδονία – Θράκη Χρ. Τοψίδης, Δυτική Μακεδονία Γ. Αμανατίδης, Ιόνια Νησιά Γ. Τρεπεκλής, Βόρειο Αιγαίο Κ. Μουτζούρης) εκλέγονται υποψήφιοι προερχόμενοι από τη ΝΔ, χωρίς να έχουν την επίσημη στήριξή της, ενώ στη Θεσσαλία εκλέγεται ο Δ. Κουρέτας (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στον νυν περιφερειάρχη της ΝΔ, Κ. Αγοραστό.

Στον δήμο Αθήνας, ο νυν δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης της ΝΔ έχασε από τον Χ. Δούκα (ΠΑΣΟΚ με στήριξη και από ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Αγγελούδης (πρ. στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) κέρδισε τον νυν δήμαρχο Κ. Ζέρβα (ΝΔ).

«Σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», ήταν το πρώτο σχόλιο του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλέστηκε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και την πρωτιά των υποψηφίων της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι στον β’ γύρο υπήρξε «αντισυσπείρωση», που σε συνδυασμό με τη μεγάλη αποχή συντέλεσε στην ήττα.

Διαβεβαίωσε τους εκλεγμένους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μαζί τους στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής και της «μεταρρυθμιστικής» της ατζέντας και κατέληξε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να έχει τα πόδια της καλά γειωμένα στη γη» και να εισπράττει τα πολιτικά μηνύματα.

Να δώσει περαιτέρω ώθηση στις διεργασίες αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας και στην προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα του δήμου Αθήνας ως επιβεβαίωση της «αντιδεξιάς» σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ με …μέλλον.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, «αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η σύγχρονη αριστερά (…) Να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται. Διώχνει γόνους, ημετέρους, διεφθαρμένους (…) Απόψε είναι η πρώτη μεγάλη ρωγμή του καθεστώτος Μητσοτάκη».

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα ήταν η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, από το εκλογικό κέντρο του Χ. Δούκα. «Οταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή», δήλωσε.

Αργότερα το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του προοδευτικού λόγου», αλλά για «την πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη» και κατέληξε λέγοντας ότι «προχωράμε ενωμένοι στη νικηφόρα πορεία που ξεκινήσαμε στις εθνικές εκλογές».

«Κοπτοραπτική» για βαθύτερη συνεργασία του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας έκαναν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν σε τηλεοπτικά πάνελ για τις εκλογές. Χαρακτηριστικά, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθήνας στον α’ γύρο, Κ. Ζαχαριάδης, χαιρετίζοντας την επικράτηση του Χ. Δούκα, μίλησε για δυνάμεις που «συναντιούνται και αθροίζονται», για «συνέργειες (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) που δημιουργούν νικηφόρες προοπτικές» και χαρακτήρισε «πολιτικά και αυτοδιοικητικά συγγενικό χώρο» τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, προαναγγέλλοντας στενή συνεργασία και …συμπολίτευση με τη νέα δημοτική αρχή.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κι ότι οι στρατηγική τους σύμπλευση είναι αυτή που επιτρέπει να στηρίζουν τους ίδιους υποψήφιους, ή τα στελέχη του ενός να στελεχώνουν ψηφοδέλτια του άλλου. Χέρι χέρι θα βρεθούν και την επόμενη μέρα στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια απέναντι στο λαό.

Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι οι συνέργειες ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και τα λεγόμενα «προοδευτικά μέτωπα», τροφοδοτούν ευρύτερες διεργασίες και ανταγωνισμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα, ειδικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο να ενισχυθεί και να ανακάμψει ως εναλλακτικός πόλος αντιλαϊκής διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Γι’ αυτό η θέση του ΚΚΕ για άκυρο – λευκό στον β’ γύρο αποδεικνύεται η μόνη που εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα απέναντι σε τέτοιες αντιλαϊκές διεργασίες.

Πολύ μεγάλη η αποχή

Στο 31,3% είχε διαμορφωθεί λίγο πριν το κλείσιμο της κάλπης (17.30) το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, έναντι 42,6% που ήταν η συμμετοχή την ίδια ώρα την Κυριακή του πρώτου γύρου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 1.765.000 ψηφοφόροι.

Αναλυτικά η συμμετοχή ανά Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 30,1% (44,4%), Κεντρικής Μακεδονίας 34,1% (42,2%), Δυτικής Μακεδονίας 28,1% (43,4%), Ηπείρου 36,3% (49,2%), Θεσσαλίας 32,5% (48,7%), Ιονίων Νήσων 24,6% (40,8%), Δυτικής Ελλάδας 38,6% (48%), Στερεάς Ελλάδας 48,7%, (55,9%), Αττικής 29,5% (36,8%), Πελοποννήσου 27,2% (44,7%), Βορείου Αιγαίου 30,3% (39,2%), Νοτίου Αιγαίου 36,9% (44%) και Κρήτης 46,3% (53,2%).

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: