Έτσι πρέπει να γίνει

Έτσι κι αλλιώς, η γη θα γίνει κόκκινη. Όχι κόκκινη σαν τη Σοβιετία, όπως τον κατηγορούν οι φαιδροί νεοφιλελεύθεροι επικριτές του, αλλά από θάνατο και το αίμα των δεκάδων εργατών που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα για να στεριώσει το θαύμα της “δίκαιας” καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Χτες, ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του στη ΔΕΘ με ένα στίχο του Βολφ Μπίρμαν: έτσι πρέπει να γίνει κι έτσι θα γίνει.

Ρίγη συγκίνησης στο αριστερό του ακροατήριο που τον άκουγε να περιγράφει το όραμα του ελληνικού σαξές στόρι, που μετατρέπει το GRexit σε GRinvest, με επενδυτές που γδύνουν το δημόσιο πλούτο και υγιείς επιχειρηματίες που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως επιβράβευση. Με το λαό στη γωνία, να τρώει κουτόχορτο για το φως στην άκρη του τούνελ και το τρένο της ανάπτυξης που έρχεται καταπάνω του. Κι όταν θα φτάσει, το μόνο που θα λείπει, θα είναι να πάρει κι ένα πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ του φίλου Σαββίδη, γιατί όλα τα άλλα θα τα ‘χουμε λυμένα.

Η παραβολή του πρωθυπουργού για τους χιτώνες και τη δίκαιη ανάπτυξη, θυμίζει θρησκευτικό κήρυγμα και κούφια ευχολόγια. Δείχνει το φαρισαϊσμό και την υποκρισία των κυβερνώντων, καθώς πασχίζουν να χτίσουν ένα φιλολαϊκό μανδύα (ή μάλλον χιτώνα) και να παρουσιάσουν μια αισιόδοξη, εικονική πραγματικότητα.

Έτσι πρέπει να γίνει

Έτσι κι αλλιώς, η γη θα γίνει κόκκινη, θα μπορούσε να προσθέσει ο Τσίπρας. Όχι κόκκινη σαν τη Σοβιετία, όπως τον κατηγορούν οι φαιδροί επικριτές του από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά από θάνατο και το αίμα των δεκάδων εργατών που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα και θυσιάζονται, για να στεριώσει το θαύμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Έτσι θέλει να γίνει, ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης κι η τάξη που υπηρετούν από κοινού -μαλώνοντας μεταξύ τους ποιος μπορεί να το κάνει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Αλλά είναι στο δικό μας χέρι να τους εμποδίσουμε. Γιατί όπως λέει και το τραγούδι: η ελευθερία για εμάς είναι μια ωραία γυναίκα, δεν είναι κάνα χοντρογούρουνο αστικό, σαν τον πολιτικό παχυδερμισμό της “αριστερής κυβέρνησης”.

Κι αν χρειάζεται να μπει μια “θρησκευτική αναφορά” στη θέση των χιτώνων, μπορούμε να κρατήσουμε τους στίχους του τραγουδιού και μια προφητεία για την ανεργία που καλπάζει, και τη μελλοντική κοινωνία που ονειρευόμαστε.

Ούτε ένας χαφιές δουλειά να μη βρίσκει, Χριστούλη μου όμορφη που είναι η προφητεία αυτή…

Έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι θα γίνει. Θα φροντίσουμε εμείς για αυτό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: