Επταήμερο, δωδεκάωρο και “μόνο ευγνωμοσύνη για την κυβέρνηση” από τον Βακάκη των Jumbo

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχουν εφευρετικοί εργοδότες, υπάκουοι εργαζόμενοι και πρόθυμες να νομοθετήσουν ανάλογα κυβερνήσεις.

Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν και, εκτός από τους καλικάντζαρους, βγαίνουν και μεγαλοεργοδότες να μοιραστούν μαζί μας το όραμά τους για την επόμενη μέρα της πανδημίας στο λιανεμπόριο.

Στην πρωτοπορία δε θα μπορούσε παρά να βρεθούν ξανά τα Jumbo, που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια έχ9υν αναλάβει να καλλιεργούν το κλίμα για παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο στην ίδια την επιχείρηση, αλλά και συνολικά στον κλάδο.

Μετά την περσινή ανακοίνωση για άνοιγμα των καταστημάτων σε Κατερίνη και Πρέβεζα τις Κυριακές, ο Απόστολος Βακάκης ξαναχτυπά ζητώντας ουσιαστικά πλήρη απελευθέρωση ωραρίου. Σε συνέντευξή του, αφού πρώτα ανταποδίδει την ομολογουμένως αφειδώλευτη κυβερνητικής στήριξης στην τάξη του (“Η παρούσα διακυβέρνηση, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για όλους τους Έλληνες, αδύνατους και ισχυρούς. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να εισπράττει. Οτιδήποτε άλλο είναι αγνωμοσύνη”), προτείνει το δικό του οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ζητά “Εάν τα μέτρα του lockdown αρθούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας 7 ημέρες την εβδομάδα και 12 ώρες ημερησίως, φυσικά για όσους το θελήσουν και για χρονική περίοδο που θα καλύψει και τη ζήτηση του Πάσχα”. Εντελώς συμπτωματικά, η πρόταση Βακάκη έρχεται λίγο μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει το δεκάωρο και πάλι για “όσους το θελήσουν”. Ο Βακάκης δε διευκρινίζει βέβαια αν το “για όσους το θελήσουν” αναφέρεται σε εργαζόμενους ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Είναι σαφές ότι μόνο μεγάλες αλυσίδες θα είχαν τη δυνατότητα 7 ημερης λειτουργίας, ενώ οι εργαζόμενοί τους θα έρχονταν αντιμέτωποι με εκβιασμούς, αλλά και διαβεβαιώσεις για “προσωρινά” ως το Πάσχα μέτρα, με γνωστή φυσικά την έκβαση ως “ουδέν μονιμότερον”.

Αν πάλι το λοκντάουν παραταθεί, ο ιδιοκτήτης των Jumbo προτείνει εναλλάξ λειτουργία καταστημάτων λιανικής, βάζοντας και πάλι στο παιχνίδι την Κυριακή και το 12ωρο: “Εάν το lockdown παραταθεί, θα πρέπει όλος ο κλάδος της λιανικής πώλησης να λειτουργήσει εναλλάξ. Είτε τα καταστήματα που ήδη λειτουργούν θα πρέπει να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή), το δε υπόλοιπο λιανεμπόριο που δεν λειτουργεί σήμερα, να είναι ανοιχτό Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή όλη την ημέρα (12 ώρες), είτε τα σήμερα λειτουργούντα καταστήματα να είναι ανοιχτά 4 ημέρες την πρώτη εβδομάδα έναντι 3 ημερών για τα υπόλοιπα, σήμερα μη λειτουργούντα καταστήματα, αντίστροφα την επόμενη εβδομάδα, κ.ο.κ.”

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχουν εφευρετικοί εργοδότες, υπάκουοι εργαζόμενοι και πρόθυμες να νομοθετήσουν ανάλογα κυβερνήσεις. Πώς να μη συγκινηθεί εξάλλου κάποιος από τον αλτρουισμό των εργοδοτών, που ομολογούν πως: “Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία τα κέρδη πρέπει να υποχωρήσουν σε δεύτερη μοίρα και όλοι δημιουργικά να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για συνοχή και επιβίωση”. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα Jumbo είχαν τόσες παραγγελίες που ως χθες ήταν κλειστό το e-shop τους, ενώ και από σήμερα σταματάει να δέχεται μέσα σε λίγα λεπτά, αφού το όριο των 2800 παραγγελιών ημερησίως καλύπτεται αμέσως. Παράλληλα, ο κ. Βακάκης, με βαριά καρδιά, θα αποδεχτεί την κρατική στήριξη για την επιχείρηση, που είχε αρνηθεί στο πρώτο κύμα, “ξεχνώντας” βέβαια να αναφέρει πως για ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δεν καταβάλει δεκάρα αυτή την περίοδο, καθώς βρίσκονται σε αναστολή και πληρώνονται, όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, από τα λεφτά των φορολογούμενων.

Τι είναι εξάλλου αυτές οι μικρές θυσίες για μια επιχείρηση που φτιάχνει τόσο πετυχημένα σποτάκια υπέρ της ανοχής στη διαφορετικότητα;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: