Eπίσημη αναγνώριση των Ες – Ες προωθεί ο δήμος του Λβιβ – Έντονη η αντίδραση του ΚΚ Ουκρανίας

Τους πιστούς στρατιώτες του Γ’ Ράιχ θέλει να αποκτήσουν νομική αναγνώριση το δημοτικό συμβούλιο του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, με έκκληση που απηύθυναν στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Είναι πασίγνωστο πως τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ναζιστικές και πάσης φύσεως ακροδεξιές ομάδες κάνουν πάρτι στην Ουκρανία, υπό την ανοχή ή και τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και αποδίδονται τιμές ήρωα σε διάφορα μπουμπούκια του ουκρανικού εθνικιστικού κινήματος, κορυφαία στιγμή του οποίου υπήρξε η σύμπλευση με τους ναζί και η εξόντωση Εβραίων και άλλων μειονοτήτων της περιοχής. Σε αντίθεση όμως με τις βαλτικές χώρες, προς το παρόν δεν είχαν λάβει την ανάλογη τιμή και οι καθαρόαιμοι συνεργάτες του κατακτητή, και συγκεκριμένα η μεραρχίας Γαλικίας των Ες – Ες, που δημιουργήθηκε το 1943, πολεμώντας στο πλευρό των χιτλερικών ορδών παρτιζάνους στην ουκρανική ΕΣΣΔ, την Τσεχοσλοβακία και τη Γιουγκοσλαβία.

Αυτούς τους πιστούς στρατιώτες του Γ’ Ράιχ θέλει να αποκτήσουν νομική αναγνώριση το δημοτικό συμβούλιο του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, με έκκληση που απηύθυναν στο ουκρανικό κοινοβούλιο (ράντα). Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Φλεβάρη, οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τη Ράντα να τροποποιήσει το νόμο περί αναγνώρισης των “αγωνιστών της Ουκρανικής ανεξαρτησίας τον 20ό αιώνα”, ώστε τα μέλη των Ες-Ες να αποκτήσουν κι αυτά νομικά την ιδιότητα του στρατιώτη της “πρώτης ουκρανικής μεραρχίας της Γαλικίας”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚ Ουκρανίας, που τόνισε πως οι προσπάθειες αποκατάστασης των δοσιλόγων και ναζί της μεραρχίας της Γαλικίας ξεκίνησαν αμέσως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991, ενώ εντάθηκαν μετά τα γεγονότα του Ευρωμαϊντάν το 2014.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση “στο Λβιβ, το Τερνόπιλ και την περιοχή του Ιβάνο-Φράνκισφσκ, εγείρουν μνημεία και ονοματίζουν δρόμους προς τιμήν της ναζιστικής Γερμανίας. Τα πιστοποιημένα γεγονότα της συμμετοχής της μεραρχίας στη γενοκτονία των Πολωνών και των Εβραίων, σε σφαγές αμάχων, αγνοούνται επιμελώς”. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, όπως υπενθυμίζει το κείμενο, πως μόνο οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συστηματικά καταψηφίζουν την καταδίκη του ναζισμού στον ΟΗΕ.

Να σημειωθεί επίσης πως οι Ουκρανοί κομμουνιστές βρίσκονται υπό διωγμό, καθώς το ΚΚ Ουκρανίας απαγορεύτηκε το 2015, ενώ το 2019 το ίδιο συνέβη και με την φιλοκομμουνιστική εφημερίδα “Ραμπότσαγια Γκαζέτα” (Εφημερίδα των Εργατών).

Με πληροφορίες από Peoples dispatch

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: