“Είσαι και αλλοδαπή, ε; Τώρα με έφτιαξες” – Τραμπουκισμό από την ΕΛΑΣ καταγγέλλουν Κούρδοι δημοσιογράφοι

Οι δυο νέοι ήρθαν αντιμέτωποι με βία και εξευτελισμούς στο Α.Τ Ακρόπολης, επειδή προσπάθησαν να καταγράψουν περιστατικό αστυνομικής βίας στις ζαρντινιέρες του Συντάγματος.

Με ένα απαράδεκτο μείγμα σεξισμού, ρατσισμού και αυταρχισμού από την Ελληνική Αστυνομία ήρθαν αντιμέτωποι, όπως καταγγέλλουν, δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί πρόσφυγες στη χώρα μας, επειδή τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σε περιστατικό αστυνομικής βίας πριν λίγες βδομάδες.
Πρόκειται για την Berçem Mordeniz, διαπιστευμένη διερμηνέα και δημοσιογράφος, πολιτική πρόσφυγα μεγαλωμένη από τα 5 της χρόνια στην Ελλάδα (οι γονείς της βασανίστηκαν κι εκτελέστηκαν στην Τουρκία) και ο Çağdaş Kaplan, πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Yeni Yasam, πολιτικός πρόσφυγας εδώ και ένα χρόνο λόγω διώξεων περί “φιλοκουρδικής προπαγάνδας” στην Τουρκία.
Οι δυο νέοι περπατούσαν στο Σύνταγμα το βράδυ της 9ης Αυγούστου, όταν είδαν τη σύλληψη του Α.Δ, επειδή είχε γράψει με μαρκαδόρο τη λέξη “Καβάλα” σε μια από τις διαβόητες ζαρντινιέρες του “Μεγάλου Περιπάτου” του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Όπως καταγγέλλει η Μπερτσέμ, εκτός από τις πισθάγκωνες χειροπέδες που πέρασαν στον άντρα, οι αστυνομικοί «Του κοπανούσαν το κεφάλι σαν μια μπάλα στον τοίχο, ενώ εκείνος δεν αντιδρούσε». Βγάζοντας τη δημοσιογραφική της ταυτότητα, η γυναίκα εισέπραξε την οργισμένη αντίδραση ενός από τους αξιωματικούς, που τη ρώτησε αν είχε άδεια αστυνομικής ρεπόρτερ.

Ο Τσαγκντάς από την πλευρά του, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο για να μαγνητοσκοπήσει το περιστατικό, με αποτέλεσμα να του επιτεθούν ρίχνοντάς τον στο έδαφος, κρατώντας τον από το λαιμό και σπάζοντας το τηλέφωνό του. Βίντεο 18 δευτερολέπτων πρόλαβε να τραβήξει η Μπερτσέμ, όπου διακρίνεται αστυνομικός να την απειλεί να κλείσει την κάμερα. Στη συνέχεια, οι δυο δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στο Α.Τ Ακροπόλεως, με τραβήγματα και κλοτσιές. Φτάνοντας εκεί, οι νέοι παρέμειναν με χειροπέδες, χωρίς τροφή και νερό ως το πρωί, ενώ σε ένας από τους αστυνομικούς, ακούγοντας τη Μπερτσέμ να μιλά σε άλλη γλώσσα, ρώτησε σε ένα ρατσιστικό και χυδαίο κρεσέντο«είσαι και αλλοδαπή, ε; Τώρα με έφτιαξες».

Επιπλέον, μέσα στο αστυνομικό τμήμα δεν τηρούνταν κανένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ, όταν η Μπερτσέμ, ως ασθματική χρήζουσα φαρμακευτικής αγωγής, διαμαρτυρήθηκε για αυτή την υγειονομική αδιαφορία, εισέπραξε φτύσιμο από έναν αστυνομικό που της φώναξε «Ουστ, έχω και παιδιά, θα με κολλήσεις τίποτα».

Το άλλο πρωί οι δυο νέοι μεταφέρθηκαν στο Α.Τ Χαϊδαρίου πάλι υπό συνθήκες συνωστισμού με δεκάδες άλλους ανθρώπους, ενώ από εκεί μεταφέρθηκαν με πούλμαν στα δικαστήρια και πάλι χωρίς μέτρα προστασίας. Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν αυτόβουλα αυτόπτες μάρτυρες προς υπεράσπιση των δημοσιογράφων. Η υπόθεση πήρε αναβολή και οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο οι αστυνομικοί, με διαδικαστικά προσχήματα, πέρασαν ξανά χειροπέδες και τους οδήγησαν στο Α.Τ Ακροπόλεως, απελευθερώνοντάς τους μόνο όταν μπήκαν στο τμήμα.

Η ταλαιπωρία των δυο δημοσιογράφων αναμένεται να συνεχιστεί, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως και ο Α.Δ, με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ενδεικτικό είναι πως η μυϊκοί τραμαυτισμοί της Μπερτσέμ στη δικογραφία αναγράφονται ως εκδορές από δάγκωμα αδέσποτου σκύλου.

Ο συνήγορός τους, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, έκανε λόγο για «Τρανταχτή περίπτωση κατάχρησης εξουσίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας που θέτει υπό αμφισβήτηση καταστατικές ελευθερίες και αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος – ήτοι την ελευθερία της έκφρασης-πληροφόρησης και την αρχή σεβασμού της αξίας του ανθρώπου χωρίς διακρίσεις», προσθέτοντας πως «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει την παράνομη βία που τυχόν ασκήθηκε σε βάρος πολίτη από όργανο που ασκεί δημόσια εξουσία και φέρει το μονοπώλιο του καταναγκασμού. Η εκδικητική βία αστυνομικών σε βάρος προσώπων διαφορετικής εθνοτικής καταγωγής και οι προκληθείσες εκδορές στο σώμα κανενός δεν μπορούν να δικαιολογούνται ως επιθέσεις “αδέσποτου σκύλου” σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται και υπηρετεί τους πολίτες του».

Με πληροφορίες από ΕφΣυν

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: