Δίκη Σκουριών – 9η δικάσιμος: Οι συνήγοροι υπεράσπισης για το DNA, τα πειστήρια και τις φρονηματικές διώξεις

Οι πρώτοι 6 συνήγοροι υπεράσπισης αγόρευσαν και εξέθεσαν την ανεπάρκεια των πειστηρίων και των στοιχείων που επιβαρύνουν τους κατηγορούμενους.

Κατά την 9η δικάσιμο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/11/2018 στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 26/11/2018, καθώς η ενδιάμεση δικάσιμος της Τετάρτης (22/11/2018) αναβλήθηκε λόγω κωλύματος του εισαγγελέα.

Τον λόγο είχαν κατά σειρά οι συνήγοροι, Καραβασίλης, Καμμένου, Τζιμούρτος, Πετρίδης, Κυρίτσης και Σωτήρογλου. Κρίσιμη θα είναι, στην επόμενη δικάσιμο, η αγόρευση του συνηγόρου Παύλου, σε εντολέα του οποίου έχει βρεθεί DNA σε καπάκι από φωτοβολίδα.

Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις αγορεύσεις:

Οι σκουριασμένοι κάλυκες και ο σκούφος

Ο συνήγορος των Δημ. και Παγ. Καραβασίλης, των οποίων οι κάλυκες και ο σκούφος βρέθηκαν στο χώρο και κατά τον εισαγγελέα επιβεβαιώνουν την φυσική παρουσία, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το πως και που βρέθηκαν, αλλά και τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» των εν λόγω πειστηρίων, ενώ επεσήμανε τον μη-ενδεδειγμένο τρόπο περισυλλογής τους από την εταιρία security

Καραβασίλης: Ο Σωτηρόπουλος (αρχιφύλακας) είναι αυτός που δίνει εντολή σε κάποιους. Ο Σωτηρόπουλος δεν ήρθε ποτέ στο δικαστήριό σας. Ξεκινάνε κάποιοι security για την έρευνα.
Ο Ευθ. επέμεινε ότι έψαξε μια φορά μόνο το πρωί.
Ο Λίν. λέει ότι βρήκε 3-4 κάλυκες. Στην κατάθεσή του λέει ότι βρήκε 1. Με σακούλες, με γάντια, δεν ξέρουμε ακόμη με τι τα μάζεψαν.
Δεν έχουμε καταλάβει που βρέθηκαν και πως βρέθηκαν οι κάλυκες. Δεν αριθμήθηκε και δε φωτογραφήθηκε κανένα αντικείμενο. Αυτά βγαίνουν μετά τις καταθέσεις.

Καραβασίλης: Τα πειστήρια [φυσίγγια] αποστέλλονται για βαλλιστική. «Σας αποστέλλουμε 4 φυσίγγια μπλέ χρώματος», λέει το έγγραφο. Μετά καταθέτουν ότι μελέτησαν 6. Ο Βερναρδάκης βρήκε 0. Τώρα πως γίνεται αυτό;
Στην μελέτη μιλάνε για 4 μπλε κάλυκες. Ξαφνικά όμως εμφανίζεται και ένας καφέ και ένας πράσινος. Όλοι ξέραμε για μπλε. Τώρα εμφανίζονται και άλλα χρώματα.

Οι 4 από τους 5 είναι τόσο οξειδωμένοι που δε μπορούν καν να τους αναλύσουν.ι Δεν φαίνονται καν αυτά που είναι εργοστασιακά χαραγμένα στον κάλυκα.

Οι άλλοι 2 παρουσιάζουν λέει οξείδωση και είναι σκουριασμένοι.

Ξεκάθαρο το συμπέρασμα: Δεν μπορούν να έπεσαν πάνω στην επίθεση. Μάλιστα οι 3 είναι πιο σκουριασμένοι από τους άλλους 2. Άρα δεν πυροδοτήθηκαν την ίδια ημέρα. Οι φωτογραφίες έδειχναν και κάτι άλλο. Οι κάλυκες είχαν μέχρι και άλατα. Αυτό δε γίνεται ούτε σε ώρες ούτε σε μέρες. Οι κάλυκες δεν ήταν ωρών!

Στη βαλλιστική περιγράφεται και το όπλο του Δημ.

Εδώ η λογική αρχίζει και χαλάει. Εγώ έψαξα στο ίντερνετ το όπλο του Δημ. Και πράγματι στο ίντερνετ αν ψάξει κανείς το μοντέλο (αναφέρει το μοντέλο του όπλου) γράφει «αυτό το μοντέλο έχει αυτόματο εξωλκέα». Πως ένα όπλο που έχει μηχανισμό με αυτόματο εξωλκέα έχει πυροδοτήσει φυσίγγια που δεν φέρουν ίχνη εξωλκέα; (ο συνήγορος προσκομίζει το site με τα κυνηγετικά όπλα και το μοντέλο του όπλου που αποδεικνύει τα σχετικά με τον εξωλκέα).

Καραβασίλης: Για τον Παγ. τι έχουμε; Αυτή η κουκούλα βρίσκεται, κατά τον Βερναρδάκη 700 μέτρα από το εργοτάξιο, στην κεραία της Vodafone. Ερωτάται πως το μέτρησε, λέει «με τα πόδια». Ο χάρτης ξέρετε τι μας δείχνει; Ότι απέχει 1,5 χιλιόμετρο!
Όλα προσπαθούν να τα κοντύνουν. Τα πέλματα του δε θα τα βλέπαμε; Όταν ρώτησα τον Βερναρδάκη «είχε αποτυπώματα εκεί;» μου λέει «όχι». Δε μπορεί να πέρασε μέρες πριν από εκεί; Ο Βερναρδάκης λέει ότι ήταν καθαρή η κουκούλα. Σας έδωσα φωτογραφία που δείχνει ότι η κουκούλα έχει χώματα και φύλλα. Γιατί το κρύβουν αυτό; Γιατί πάμε να δώσουμε εντύπωση ότι πρόσφατα απορρίφθηκε αυτή.
Ο σκούφος είναι μάλλινος. Ο σκούφος πάει για εξέταση DNA. Δε βρίσκονται ίχνη πυρίτιδας, βενζίνης, τίποτα. Αν κάποιος δράστης της επίθεσης κάνει κάτι μ’ αυτήν την κουκούλα σίγουρα θα υπάρχει κάτι από αυτά. Βενζίνη, πυρίτιδα, κάτι

Οι τηλεφωνικές κλήσεις

Δύο εκ των κατηγορουμένων για τους οποίους ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους άλλαξαν σε χρόνο κοντινό μετά την επίθεση τηλεφωνικές συσκευές, ενώ είχαν και συνομιλίες με άλλους κατηγορούμενους.

Σωτήρογλου: Εδώ, ο αστυνομικός, ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, είπε: «εκείνη τη μέρα ο Δημ. συνομιλεί 4 φορές με τον Προδ.», λέει στην ίδια κατάθεση πότε έγιναν οι κλήσεις και δείχνει 4 κλήσεις.
Αυτό δίνει 2 ενδεχόμενα. Είτε ο Προδ. ήταν μπούφος και δεν καταλαβαίνει τις οδηγίες που του έδινε ο Δημ, είτε αυτό, που αποδείξαμε κιόλας, ότι ήταν σε συνέδριο, σε υπόγειο που δεν έπιανε,οπότε έπεφτε η γραμμή και ξαναέπαιρνε.

Δεν τίθεται θέμα. Κι όμως, μόνο αυτά ήταν αρκετά, οι 4 κλήσεις, για να κατηγορηθεί αυτός ο άνθρωπος για όλα αυτά τα κακουργήματα.

Ο Πρ.Π., ο άλλος εντολέας μου, είχε γενέθλια εκείνη τη μέρα. Επειδή είχε κλειστό το κινητό του την ημέρα της γιορτής του, του χρεώνουν 15 κακουργήματα. Το 2ο στοιχείο για την ενοχή του,είναι η αλλαγή του κινητού τηλεφώνου [προσκομίζει απόδειξη αγοράς]. Στις 16 είναι τα γενέθλιά του και του κάνει η κοπέλα του δώρο καινούργιο κινητό, το πρώτο του smartphone. Η αλλαγή της συσκευής γίνεται 4 ημέρες μετά όμως. Δοκίμασε το κινητό του κάνοντας το χατίρι στην κοπέλα του αλλά δε τον βόλεψε, γιατί αυτοί οι άνθρωποι, ως εργάτες, χρησιμοποιούν σκληρά [ανθεκτικά]κινητά, τύπου CAT, οπότε ξανάλλαξε και πήγε σε τυπικό με κουμπιά.

Καραβασίλης: Υπάρχουν καρτοκινητά που είναι ανώνυμα. Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιεί το κινητό του και μιλάει συνέχεια. Μετά αλλάζει το κινητό του και λέει ο Σαραφόπουλος «το άλλαξε για να κρύψει τα ίχνη του». Δηλαδή ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είναι τόσο έξυπνος για να οργανώσει τέτοια επίθεση αλλά λέει «θα πετάξω το κινητό και δε θα με βρούν». Μέχρι και τα παιδιά ξέρουν ότι τα στοιχεία τα παίρνουμε από την κάρτα και όχι από το κινητό.

Καραβασίλης: Ο άλλος εντολέας μου, ο κ. Μπ. το πρωί ήταν στο καφενείο όπου δουλεύει. Μετά πήγε στον αδερφό του στην Ιερισσό. Αυτό που τον τοποθετεί κατά τον Σαραφόπουλο στην επίθεση είναι ότι μετά τις 7 δεν ανοίγει το τηλέφωνο του και ότι δεν απαντάει σε μηνύματα της κοπέλας του.

Καραβασίλης: Για τον Μαλ., ο τελευταίος εντολέας μου, ο λόγος ήταν ότι είχε κλήσεις με τον Παγ. και τον Σταθ.Μέσα σε 1-2 μήνες μίλησαν 72 φορές. Ο Σαραφόπουλος λέει και αυτός δεν έχει κλήσεις μετά τις7 μμ, από τις 60 τις 36 μέρες μιλάει μέχρι τις 7 μμ. (προσκομίζει έγγραφο). Είναι αυτό στοιχείο.

Καραβασίλης: Όταν ρωτήσαμε τον αξιωματικό για τα κριτήρια της έρευνας μας είπε [ότι ερευνήθηκαν] κυνηγοί, υλοτόμοι, αντιδρώντες και κλήσεις. Όλα αυτά όταν εκείνο το βράδυ απεδείχθη ότι άνοιξαν 3000 κινητά. Παναγιά και Ιερισσός έχουν 200+ κυνηγούς. Όταν προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως ήξερε αυτά τα νούμερα λέει «μας τα έδωσαν». Απεδείχθη όμως ότι όσο κατέθετε εκείνο το πρωί,δεν ήξερε καν τα τηλέφωνα. Γιατί η Cosmote έδωσε τα νούμερα το απόγευμα. Άρα είχε λίστα.

Τζιμούρτος: Ο Σαραφόπουλος ήξερε να αποφεύγει ερωτήσεις αλλά και να πλέκει. Πήρε τηλεφωνικές κλήσεις,υπήρχαν χιλιάδες. Αν πάρει κανείς τις άλλες κλήσεις που υπάρχουν όλο το βράδυ από όλους τους κατοίκους, μπορούσε κανείς να στήσει μια άλλη δικογραφία με μια άλλη οργάνωση, με άλλους κατοίκους.

Πετρίδης: Ο κ. Σαραφόπουλος – εγώ τον αναφέρω ως «Κλουζό του τμήματος της ασφάλειας», είχε όλη την άνεση να γράψει το σενάριο που φαίνονται όλοι ως κατηγορούμενοι. Αναφέρεται στην άρση απορρήτου, μιλάνε κολλητοί, φίλοι και του φαίνεται περίεργο. Μιλάει ο Μπ. με τον γαμπρό του, ο Παγ. μιλάει με το συνεργάτη του, συγκατηγορούμενο.

Κυρίτσης: Μιλάει για σίγαση των τηλεφώνων. Είναι δεδομένο ότι οποίος παίρνει τηλ ανοίγει η κεραία. Αποκρύπτει ότι όταν δεχθώ κλήση δεν ανοίγει η κεραία. Άρα είναι αυθαίρετο ότι «μετά τις 19:00 κλείνουν τα κινητά τους».
Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις για το πώς γίνεται μια δικογραφία.

Το δρομολόγιο Σέρρες – Σκουριές

Ο Παγ. Γ., DNA του οποίου βρέθηκε σε σκούφο, ισχυρίζεται ότι την ημέρα της επίθεσης έκανε διανομή ζωοτροφών στο Σκουτάρι Σερρών. Ο συνήγορος του, οι συνεργάτες αλλά και ο ταχογράφος του φαίνεται να το επιβεβαιώνουν.

Καραβασίλης: Έρχεται ο Παγ. και λέει «εγώ εκείνο το βράδυ ήμουν στο Σκούταρι Σερρών». Έρχονται οι μάρτυρες, ο ένας είναι ο συνεργάτης του και είναι υπέρ των μεταλλείων. Επί 21 χρόνια είναι ο μοναδικός προμηθευτής των μεταλλείων και λέει ότι του τηλεφώνησε ο Παγ. ότι θα φέρει τροφές εκεί κοντά και τον ρώτησε αν θέλει και αυτός αλλά αρνήθηκε. Αυτός δηλαδή διακινδυνεύει την προσοδοφόρα συνεργασία του με την εταιρία για να έρθει να καταθέσει μάρτυρας καθ’ υποβολήν για τον Παγ. Επιχειρηματίας είναι. Έφερα όμως έγγραφα που δείχνουν ότι όντως ο Παγ. πήρε τον κ. Μουλ. (ο μάρτυρας) το Σάββατο.

Άλλοι δυο μάρτυρες λένε ότι ήρθε όντως γύρω στις 11 και έδωσε τις ζωοτροφές. Έκοψαν τιμολόγια και έφυγε. Γιατί ήρθαν από το Σκουτάρι Σερρών αυτοί οι άνθρωποι να καταθέσουν αυτά; Έστω ότι είναι καθ’ υποβολή. Και το τιμολόγιο μεταγενέστερα γράφτηκε;

Καμμένου: Για τον Παγ. θέλω να συμπληρώσω ότι εκτός από τους μάρτυρες υπάρχει και ο ταχογράφος. Τον δώσαμε σε πραγματογνώμονα και λέει 16/2 μπαίνει σε συνεχόμενη κίνηση από την Ιερισσό προς Σκούταρι. Επίσης αναφέρεται ότι τυχόν παραποίηση του δίσκου θα ήταν εμφανής. Ο πραγματογνώμονας είναι αυτός που ήταν στην υπόθεση των Τεμπών. Δεν είναι τυχαίος. Για την πληρότητα και μόνο.

Στοχοποίηση και «δικονομική εκτροπή»

Οι συνήγοροι δεν έμειναν μόνο στον σχολιασμό των πειστηρίων και των άλλοθι των εντολέων τους, αλλά φρόντισαν να καταδείξουν την αστυνομική και δικονομική «αταξία» που επικράτησε στην υπόθεση, αλλά και την στοχοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Καραβασίλης: Καθ’ υποβολήν των αστυνομικών οι μάρτυρες έλεγαν «εγώ δε θυμάμαι». Υπήρξε μάρτυρας που είπε «άλλα έλεγα και άλλα έγραφε η αστυνομία».

Καραβασίλης: Άλλα σημάδια που δείχνουν στοχοποίηση. Πάνε μάρτυρες και δηλώνουν ηθικούς αυτουργούς τους Τόσκα, Παπαγεωργίου, Καδόγλου και μετά βγαίνει από την εξέταση των μαρτύρων ότι τους δώσανε ονόματα για να κατηγορήσουν! Είναι ένα χωριό που έχει 3 εγκληματικές οργανώσεις. Παγκόσμια πρωτοτυπία.

Τζιμούρτος: Όταν ένα κίνημα διογκώνεται η ψυχή και η καρδιά είναι κάπου. Αυτή η ψυχή έπρεπε με κάποιο τρόπο να πάρει ένα μήνυμα, εξού και η διόγκωση της δικογραφίας.
Στόχος ήταν να πληγεί η μέση εικόνα του Ιερισσιώτη και να μείνουν λίγοι να παλεύουν. Όταν έχει προσβληθεί ένα κίνημα με τη ρετσινιά της εγκληματικής οργάνωσης, σκέφτεται κάποιος «Α, τι είναι αυτοί; Ένα μάτσο άνθρωποι που κάνουν επεισόδια».

Πετρίδης: Βιώσαμε την κατάργηση κάθε έννοιας νομικού πολιτισμού,καθώς βιώσαμε απαγωγές. Μια μέρα ήμασταν σε επαφή με τον ταξιάρχο Παπουτσή. Ήταν 2 γυναίκες μπουντρουμιασμένες στο υπόγειο για να τις αναγνωρίσει ένας αστυνομικός, και μας έλεγε ο Παπουτσής «δεν είναι εδώ», επί 12 ώρες!
Για να μη μιλήσω για την Τσικνοπέμπτη που μπήκαν στο χωριό τα ΜΑΤ.

Κυρίτσης: Δε μπορεί να γίνεται ευαγγέλιο η κατάθεση Σαραφόπουλου.
Θα πρέπει να σταθούμε και να αξιολογήσουμε την πραγματική αλήθεια, όχι τη φαινομενική.
Όχι αυτό που κατασκευάστηκε – όχι από εσάς αλλά από αυτούς – απλά και μόνο για να καταδικάσουμε κάποιους.
Το τεκμήριο της αθωότητας το έχουμε καταργήσει. Ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι κάποιοι συνομιλούν επειδή είναι φίλοι!

Και δεν έρχονται οι διωκτικές αρχές να πουν, γιατί είναι ένοχοι, πού συνεννοήθηκαν και τί έκαναν; Ακόμη και ο Σαραφόπουλος δεν μπόρεσε να μας πει λέξη για κάτι πέρα από την τυπική συνομιλία που είχαν όλοι.

Έχει καταστρατηγηθεί το τεκμήριο της αθωότητας και φτάσαμε να μη βασιζόμαστε στην αρχή της νομιμότητας και να πηγαίνουμε στην σκοπιμότητα.

Πάμε σε άλλες κοινωνίες, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ο φόβος κυριαρχεί, σε κοινωνίες οργουελικές.
Ο σκοπός ήταν να καταστείλουν.

Κλείνοντας θέλω να πω ότι οι διώξεις είναι φρονηματικές, στο σύνολό τους, όχι προς πρόσωπα.

Τζιμούρτος: Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι «ιδιώτες», παλεύουν για κοινά αγαθά, για το νερό, για τον αέρα. Το να χαρακτηρίζονται άνθρωποι που παλεύουν για γη, νερό και ελευθερία ως εγκληματική οργάνωση, είναι μεγάλο λάθος. Έχετε την υποχρέωση να μη νομιμοποιήσετε αυτό που βίωσε η περιοχή. Αυτήν τη δικονομική εκτροπή.Το Γκουαντάναμο που είχε εντοπιστεί κάποια στιγμή στην ΒΑ Χαλκιδική.
Κατανοείτε πόσο επικίνδυνο θα ήταν να βγουν καταδικαστικές αποφάσεις με αυτά τα στοιχεία και με βάση αυτά που πρεσβεύει το κίνημα

omniatv

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: