Capitalism is the virus – ΚΝΕ edition

Ναι, ο καπιταλισμός είναι ο ιός, πιο θανατηφόρος κι από τον κορονοϊό και πολύ πιο χρόνιος στη διάρκειά του. Μόνο που γι’ αυτόν υπάρχει εμβόλιο και λέγεται πάλη ταξική.

Δεν ξέρουμε αν είναι “το πρώτο αγγλόφωνο σύνθημα στην ιστορία” της ΚΝΕ, όπως σημειώνει ειρωνικά(;) ο χρήστης που ανήρτησε την εικόνα με στένσιλ από σχολείο της Καλλιθέας. Έτσι κι αλλιώς τα αγγλικά συνθήματα μόνο καινούρια δεν είναι για το ΚΚΕ, με γνωστότερο φυσικά το πολυσυζητημένο (και παρά τις περί του αντιθέτου αιτιάσεις ορθότατο) “Peoples of Europe rise up” στην Ακρόπολη πριν δέκα χρόνια.

Για να προλάβουμε διάφορους “ετοιμόλογους”, ναι προφανώς το σύνθημα δεν είναι έμπνευση της ΚΝΕ κι ίσως να είναι κάπως πολυφορεμένο το τελευταίο διάστημα. Αλλά διαδόθηκε τόσο πολύ ακριβώς επειδή περιέχει μια αναντίρρητη αλήθεια, την οποία πολύ καλά κάνουν κι αναδεικνύουν οι νέοι κομμουνιστές με κάθε τρόπο.

Ναι, ο καπιταλισμός είναι ο ιός, πιο θανατηφόρος κι από τον κορονοϊό και πολύ πιο χρόνιος στη διάρκειά του. Μόνο που γι’ αυτόν υπάρχει εμβόλιο και λέγεται πάλη ταξική. Σε σχολεία, σε χώρους δουλειά, στο δρόμο, γιατί η πανδημία θα παρέλθει, η εκμετάλλευση που είναι ενδημική στο κοινωνικό σύστημα που ζούμε θα συνεχίσει να μετράει θύματα, τόσο στην κρίση, όσο και στη “νέα” κανονικότητα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: