Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη – Ανοχύρωτη η χώρα εξαιτίας της εμπρηστικής πολιτικής της κυβέρνησης

Ο κρατικός μηχανισμός με τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, έρχεται κατόπιν εορτής να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα…Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές σε ΒοιωτίαΑλεξανδρούπολη, Εύβοια,  Καβάλα και Ροδόπη, με τους ανέμους να πνέουν ισχυροί και να εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης.

Ο κρατικός μηχανισμός με τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, έρχεται κατόπιν εορτής να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα ενώ το έργο της πυρόσβεσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, κάτω από τις σοβαρές ελλείψεις της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό. Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Στη Βοιωτία η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και κινείται προς την παραλία Σαράντη, που έχει εκκενωθεί ενώ νεκρός εντοπίστηκε ένας βοσκός. Οι φλόγες είναι κοντά στο χωριό Πρόδρομο, όπου εκκενώνονται εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Η πύρινη λαίλαπα έχει καταστρέψει ελαιώνες, καλλιέργειες, στάβλους, μαντριά και πολλά ζώα.

Στον Εβρο, είναι τρία μέτωπα. Εκείνο της Αλεξανδρούπολης που καίει για τρίτη μέρα. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ήχησε το 112 ξανά στον οικισμό Άβαντα για εκκένωση προς Αλεξανδρούπολη με σημείο συνάντησης την πλατεία του χωριού. Στην Αλεξανδρούπολη, το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο μαίνεται στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί.

Αργά το μεσημέρι, στο νομό Εβρου, εκδηλώθηκαν άλλα δύο μέτωπα, στη Δαδιά που καίει σε δασική έκταση και στα Λάβαρα, τα οποία εκκενώνονται, όπως και το χωριό Αισύμη. 

Στην Εύβοια, η φωτιά έφθασε στον οικισμό Βατώντα, ο οποίος εκκενώνεται, όπως και η βιομηχανική περιοχή Ν. Αρτάκης, που καλούνται να μετακινηθούν προς Χαλκίδα. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη.

Φωτιά ξέσπασε στην Καβάλα στο Διαλεκτό, το οποίο εκκενώνεται προς Παλαιά Εθνική Οδό μετά από μήνυμα του 112. Στη φωτιά επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης τραυματίστηκαν πυροσβέστες. Το απόγευμα δόθηκε εντολή για την εκκένωση και άλλων τριών οικισμών.

Στη Ροδόπη, σε εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο στον Μίσχο, όπου εκκενώνονται και άλλα χωριά, καθώς αποδεικνύεται ότι εκτός από την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας είναι ανεπαρκείς και οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εξέλιξη είναι και το μέτωπο Άνω Δροσίνη.

Στον Ασπρόπυργο η φωτιά που εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα. 

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: