49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή – Θοδωρής Κωτσαντής: Να κάνουμε την οργή δύναμη ανατροπής για να «γενούνε τα σκοτάδια λάμψη»! (ΒΙΝΤΕΟ)

“Επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε μια οργάνωση εθελοντών επαναστατών με στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι σε κόμματα συστημικά, αρχηγοκεντρικά, σε κόμματα των followers και των περαστικών που καταντούν θυγατρική Αμερικανοθρεμμένων εφοπλιστών, γιατί εκεί τους οδηγεί η όλη διαδρομή τους.”

Τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», στο Πάρκο Τρίτση, στο Ίλιον, άνοιξε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρατίθεται η ομιλία του:

«Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ταξίδι του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” κορυφώνεται σήμερα εδώ με αυτή τη συγκλονιστική πολιτική συγκέντρωση.

Και ανοίγει πανιά προς τη συμπλήρωση 50 χρόνων μιας συναρπαστικής διαδρομής που θα γιορτάσουμε όλοι μαζί την επόμενη χρονιά. Με την υπόσχεση το Φεστιβάλ μας να ταξιδέψει σε νέες θάλασσες, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο τις αγωνίες της νέας γενιάς, κρατώντας σταθερή την πυξίδα του, τη νεανική ορμή και την Ιστορία του. Όλα αυτά που το καθιστούν το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της χώρας!

Με ιδιαίτερη χαρά, καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ μας τις αντιπροσωπείες 29 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών. Επίσης, συνδικαλιστές από τη Γαλλία που με τις απεργίες τους απέδειξαν πως “όταν στον δρόμο μιλάει ο λαός, γεννιούνται παντού πόλεις του φωτός” και αποκάλυψαν πως ο δήθεν “εργασιακός παράδεισος” της ΕΕ είναι εφιάλτης για τους εργάτες κι ας τον λιβανίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Από το Φεστιβάλ στέλνουμε δυνατό μήνυμα διεθνισμού. Με την κοινή μας πάλη με τους λαούς όλου του κόσμου μπορούμε να σαρώσουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, να χτίσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, που αυτό το τριήμερο, αλλά και όλους τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη χώρα έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια και ενθουσιασμό στις πολύμορφες εκδηλώσεις μας.

Χαιρετίζουμε τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δούλεψαν για την επιτυχία του Φεστιβάλ μετατρέποντάς το σε μια νεανική γιορτή, σε γιορτή της ελπίδας και του αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Αυτή τη ζωή που δεν δεχόμαστε να βουλιάζει στις λάσπες, να καίγεται κάθε καλοκαίρι, να χάνεται στη σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη, να πετιέται στη θάλασσα με κτηνώδη τρόπο, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, να αφαιρείται από το μαχαίρι ναζί με του κράτους την ανοχή, να κακοποιείται βάναυσα, όπως επαναλήφθηκε χθες με τη βίαιη σύλληψη εργαζόμενου διανομέα από λιμενικούς στη Χαλκίδα.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για κρίκους στην αλυσίδα της βαρβαρότητας του συστήματος που μας “πνίγει”. Αυτό το αίσθημα της ασφυξίας, της αβεβαιότητας, ενός κλοιού που σφίγγει γύρω μας είναι κοινό για χιλιάδες εργαζόμενους και νέους.

Γι’ αυτό είναι πιο δυνατή από ποτέ η κραυγή χιλιάδων νεανικών φωνών στις μεγαλειώδεις φετινές κινητοποιήσεις: Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Δεν είναι απλά ένα σύνθημα. Έγινε βίωμα, υπόσχεση να μη συνηθίσουμε στο έγκλημα, να μη συμβιβαστούμε με ένα κράτος εχθρικό για τον λαό, με μια πολιτική που μετρά κέρδη και ζημιές θυσιάζοντας δικαιώματα, όνειρα και ζωές.

Που βάφει μαύρο τον χάρτη της χώρας από τις στάχτες και τις λάσπες.

Που βαφτίζει “ελεύθερη επιλογή” τη σύγχρονη σκλαβιά, τις 13 ώρες δουλειά κάθε μέρα, την ανήλικη και απλήρωτη εργασία, την εργασιακή περιπλάνηση.

Που χτίζει αδιαπέραστα ταξικά τείχη και εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση, στις σπουδές, στην πρόσβαση στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στη φθηνή και αξιοπρεπή στέγη, στη δημιουργία οικογένειας από τα νέα ζευγάρια.

Που κλέβει δικαιώματα από τους πολλούς και μοιράζει “ευκαιρίες” σε λίγους, ακάλυπτες επιταγές πως δήθεν η ανάπτυξη θα είναι για όλους, όπως στον τουρισμό που οι ξενοδόχοι κολυμπάνε στο χρήμα και οι εργαζόμενοι κολυμπάνε για να σερβίρουν.

Καμία ελευθερία δεν προσφέρει ο καπιταλισμός, παρά μόνο τον πιο στυγνό εκβιασμό και καταναγκασμό να ζούμε για να δουλεύουμε, να παράγουμε όλο τον πλούτο για να τον κλέβουν μια χούφτα παράσιτα.

Αυτό το μέλλον δεν μας αξίζει! Οι νέοι και οι νέες έχουμε επιλογή:

Να συναντηθούμε στο Σωματείο, στον Φοιτητικό Σύλλογο, στη μαθητική κοινότητα, στους μαζικούς φορείς για να κερδίσουμε, μέσα από τη συλλογική διεκδίκηση, ανάσες ανακούφισης. Όπως το έκαναν οι φοιτητές με τη μεγάλη νίκη της “Πανσπουδαστικής” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Να κάνουμε τα όνειρα και την οργή μας δύναμη αγώνα και ανατροπής. Μόνο έτσι θα “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη”!

Γιατί αυτό που μετράει στο τέλος δεν είναι ο συμβιβασμός με την κατάσταση, αλλά το τι κάνουμε για να την αλλάξουμε.

Γι’ αυτό τα μέλη της ΚΝΕ:

Επιλέγουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα “Μόνο ο λαός σώζει τον λαό”, να οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση, όπως οι εκατοντάδες κνίτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία που συνδράμουν έμπρακτα τους πληγέντες. Το ίδιο το Φεστιβάλ έχει γίνει φέτος μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης και η ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης είναι συγκινητική.

Επιλέγουμε μια ζωή στο μπόι των ανθρώπων και όχι στα μέτρα της μιζέριας και των “αντοχών” της οικονομίας τους.

Επιλέγουμε να χαιρόμαστε την πραγματική ζωή, να αγωνιζόμαστε για να την ομορφύνουμε. Κι όχι να φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κλουβί, μια εικονική πραγματικότητα για να κλειστούμε μέσα. Πόσο μάλλον να αναζητούμε τη φυγή στον εφιάλτη των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων.

Επιλέγουμε να πολεμάμε μαζί με το οργανωμένο κίνημα το τέρας του φασισμού και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά. Το χρωστάμε στον Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε πριν 10 χρόνια από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε μια οργάνωση εθελοντών επαναστατών με στόχο να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι σε κόμματα συστημικά, αρχηγοκεντρικά, σε κόμματα των followers και των περαστικών που καταντούν θυγατρική Αμερικανοθρεμμένων εφοπλιστών, γιατί εκεί τους οδηγεί η όλη διαδρομή τους.

Τελικά, επιλέγουμε μέσα σε έναν αρνητικό συσχετισμό να παλεύουμε για την ανατροπή του, να ενισχύουμε το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, να οργανώνουμε τη λαϊκή αντεπίθεση για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Αυτή την περήφανη και όμορφη επιλογή καλούμε κάθε νέο και νέα να την κάνει απόφαση για τη δική του ζωή.

Οι σημερινές, πολύ μαζικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ να γίνουν το έναυσμα για να το τολμήσουν ακόμα περισσότεροι. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες νέους που πυκνώνουν τις γραμμές μας αυτές τις ημέρες με πρωτοπόρες τις Οργανώσεις της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά εδώ στην Αττική.

Ανακοινώνουμε από αυτό το βήμα την έναρξη πανελλαδικής άμιλλας μεταξύ των Οργανώσεων της ΚΝΕ για την οργάνωση νέων μελών και την αύξηση της διακίνησης του περιοδικού μας, του “Οδηγητή”, με ορίζοντα τις κεντρικές εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ το 2024.

Μπορούμε να φτάσουμε και να συζητήσουμε με χιλιάδες νέους και νέες που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και όνειρα, να συναντηθούμε στους αγώνες και τις πολιτικές μάχες που έρχονται.

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 του Οκτώβρη να γεμίσουν οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, περισσότεροι νέοι και νέες να το τολμήσουν για να “πάμε αλλιώς”, να εκλέξουμε περισσότερους αγωνιστές στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Καλούμε στο βήμα του Φεστιβάλ τον σύντροφο Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής με την “Λαϊκή Συσπείρωση”».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: