100 Αμερικανοί διπλωμάτες κατηγορούν τον Μπάιντεν για fake news υπέρ του Ισραήλ

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστοτόπο axios.com, σε πεντασέλιδο εσωτερικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από 100 διπλωμάτες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγορείται ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.

Έντονες διαφωνίες στους κόλπους ακόμα και του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών και του διπλωματικού σώματος των ΗΠΑ, προκαλεί η πολύπλευρη και άνευ όρων στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστοτόπο axios.com, σε πεντασέλιδο εσωτερικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από 100 διπλωμάτες των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγορείται ότι «διέδωσε παραπληροφόρηση» για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι το Ισραήλ διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα.

Το σημείωμα, που διαβιβάστηκε στο γραφείο πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 3 Νοεμβρίου, κατηγορεί ουσιαστικά τον Μπάιντεν ότι διέσπειρε fake news σε ομιλία του στις 10 Οκτώβρη, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα. Θεωρείται όμως ότι αποτελεί κριτική στις δηλώσεις του Μπάιντεν την ημέρα εκείνη ότι «ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι θα έβλεπα, έχω επιβεβαιώσει, φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά». Να σημειωθεί ότι ακόμη και ο ίδιος ο Λευκός Οίκος είχε διαψεύσει στη συνέχεια ότι ο Μπάιντεν είδε σχετικές φωτογραφίες.

Το σημείωμα επικρίνει επίσης τον Μπάιντεν για την «αμφισβήτηση του αριθμού των θανάτων» στη Γάζα, στην οποία προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις 27 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν είχε «καμία εμπιστοσύνη» στα στοιχεία που παρέχονται από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Σημειώνει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ – που περιλαμβάνουν τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, τον περιορισμό της βοήθειας και τη διεξαγωγή επιθέσεων που έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους – «συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή/και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το σημείωμα καλεί τους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επανεκτιμήσουν την πολιτική τους έναντι του Ισραήλ και να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Παράλληλα συνιστά «ανεπιφύλακτα» στην αμερικανική κυβέρνηση «να συνηγορήσει υπέρ της απελευθέρωσης ομήρων τόσο από τη Χαμάς όσο και από το (Ισραήλ)» — αναφέροντας τους «χιλιάδες» Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων «χωρίς κατηγορία».

Σε όλο το έγγραφο, υπάρχουν ευρύτερες κριτικές για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και αυτό που οι συγγραφείς αποκαλούν αποτυχία να προχωρήσει ένας βιώσιμος δρόμος για μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

«Τα μέλη του Λευκού Οίκου και (του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας) επέδειξαν ξεκάθαρη περιφρόνηση για τις ζωές των Παλαιστινίων, τεκμηριωμένη απροθυμία για αποκλιμάκωση και, ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, μια απερίσκεπτη έλλειψη στρατηγικής προνοητικότητας».

«Οργή στον αραβικό κόσμο»

Όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα του axios.com φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει σε κύκλους της διπλωματίας των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ στο Μεσανατολικό και στις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Την περασμένη εβδομάδα, το Politico επικαλέστηκε άλλο σημείωμα που καλούσε τις ΗΠΑ να «επικρίνουν δημόσια τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων από το Ισραήλ», ενώ το CNN παρουσίασε τηλεγραφήματα διπλωματών σε αραβικές χώρες που προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η υποστήριξή της στην «καταστροφική και θανατηφόρα στρατιωτική εκστρατεία» του Ισραήλ στη Γάζα «χάνει τους Άραβες πολίτες για μια γενιά».

Το τηλεγράφημα υπογραμμίζει τη βαθιά ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη οργή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Χάνουμε άσχημα τη μάχη στο μέτωπο των μηνυμάτων», αναφέρεται σε τηλεγράφημα της προηγούμενης Τετάρτης από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ομάν, επικαλούμενη συνομιλίες με «ένα ευρύ φάσμα έμπιστων και νηφάλιων επαφών».

Η ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τις ενέργειες του Ισραήλ θεωρείται, προειδοποιεί το τηλεγράφημα, «ως υλική και ηθική ενοχή σε αυτά που θεωρούν πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Άλλο τηλεγράφημα, που επικαλείται το CNN από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, μετέφερε στην Ουάσιγκτον το κλίμα που επικρατεί στην κοινή γνώμη τη Αιγύπτου, ότι «η σκληρότητα και η περιφρόνηση του Προέδρου Μπάιντεν για τους Παλαιστίνιους ξεπέρασε όλους τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ».

(Πηγή: axios.com, CNN)
902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: