Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ» στο Χαϊδάρι

Ο Δήμος Χαϊδαρίου και η θεατρική του ομάδα που αποτελείται από νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς πολλά υποσχόμενους, σε μία σπουδαία συνεργασία με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Κερασία Σαμαρά ανεβάζουν το περίφημο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ».

Ο Δήμος Χαϊδαρίου και η θεατρική του ομάδα που αποτελείται από νέους ερασιτέχνες ηθοποιούς πολλά υποσχόμενους, σε μία σπουδαία συνεργασία με την ηθοποιό και σκηνοθέτη Κερασία Σαμαρά ανεβάζουν το περίφημο έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ: «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ».  Η παράσταση τιμά τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της 1ης Μάη του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, από τους Ναζιστές Γερμανούς.

Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ» στο Χαϊδάρι

Μπέρτολτ Μπρέχτ, «Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ»

Το έργο βασίζεται σε μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, που αφορούν πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής στη Γερμανία της περιόδου 1933 – 1938, όταν δηλαδή δεν είχε αποκαλυφθεί στο σύνολό του το μέγεθος της φρίκης της φασιστικής εξουσίας, αλλά ήταν ήδη εμφανής η επίδρασή του στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, στις σχέσεις των ανθρώπων ακόμα και μέσα στην ίδια την οικογένεια. Όπου ο γιος κατέδιδε τον πατέρα, ο μαθητής το δάσκαλο, ο γείτονας το γείτονα. Όπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις τους και η υποκρισία και ο φόβος έδινε ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.

Κερασία Σαμαρά, Θεατρική ομάδα Δήμου Χαϊδαρίου

Κερασία Σαμαρά

Όμως ο Μπρεχτ δεν περιγράφει απλά τον Τρόμο και την Αθλιότητα του φασισμού. Τον αποκαλύπτει μεθοδικά. Δεν μένει στο ολοφάνερο. Τo αξιοποιεί για να εμβαθύνει στην ανάδειξη των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού. Γνωρίζοντας ότι κανείς δεν ανεβαίνει ποτέ τα σκαλοπάτια της εξουσίας τυχαία, αξιοποιεί γεγονότα, άλλα πολύ κραυγαλέα και άλλα φαινομενικά ασήμαντα, για να φτάσει να μας εξηγήσει ότι ο φασισμός δεν είναι ένα φαινόμενο αυτοτελές. Είναι πραγματικό δημιούργημα της κρίσης του καπιταλισμού.

Μετάφραση: Αγγέλα Βερυκοκάκη // Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά // Animation: Κοσμάς Φιλιούσης // Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Γιαννόπουλος // Στίχοι τραγουδιών: Κερασία Σαμαρά // Τραγουδά ζωντανά ο θίασος // Στο πιάνο ο Γιώργος Κομπογιάννης

Στις  9.30 μ.μ., στη Στέγη Πολιτισμού Χαϊδαρίου, Κολοκοτρώνη 36 // ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: