Γιώργος Μπότσος – Giuseppe Palumbo: COMICS, λόγια και εικόνες – Parole e immagini

O Γιώργος Μπότσος και ο Ιταλός Giuseppe Palumbo είναι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σκηνής των κόμικς και έχουν συνυπάρξει πολλές φορές σε εκδόσεις και μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες. Είναι συνεργάτες και οι δύο του περιοδικού Βαβέλ, που συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στη διάδοση και την εδραίωση των ποιοτικών καλλιτεχνικών κόμικς στην Ελλάδα.

Η πόλη της Πάτρας, θα αποτελέσει από τις 18 έως και τις 22 του Δεκέμβρη, στην «Αγορά Αργύρη», τον ένα από τους 13 σταθμούς ( σε Ελλάδα και Ιταλία), της έκθεσης «COMICS, λόγια και εικόνες», η οποία διοργανώνεται  στο  πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, με την συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων καθώς και του σωματείου il faro.

H έκθεση φιλοξενεί επιλογή έργων δύο καλλιτεχνών, του Έλληνα Γιώργου Μπότσου και του Ιταλού Giuseppe Palumbo, αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των κόμικς στις δυο χώρες.

Εκτός από την έκθεση που περιλαμβάνει έργα διαφόρων μεγεθών, υπάρχει μετάφραση των κειμένων και η έκδοση καταλόγου των έργων, που συνδυάζονται με την παρουσία ενός από τους  δυο καλλιτέχνες για την έναρξη της έκθεσης σε κάθε πόλη που θα φιλοξενηθεί αυτή σε Ελλάδα και Ιταλία.

Το «ταξίδι» της έκθεσης θα συμπληρώσει μια διαδρομή με οκτώ (8) στάσεις στην Ελλάδα και πέντε (5) στην Ιταλία.        

Επιμελητής της έκθεσης είναι Αντώνης Ράλλης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης.

Οι  καλλιτέχνες

O Έλληνας Γιώργος Μπότσος και ο Ιταλός Giuseppe Palumbo είναι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σκηνής των κόμικς και έχουν συνυπάρξει πολλές φορές σε εκδόσεις και μεγάλες εκθέσεις στις δύο χώρες. Είναι συνεργάτες και οι δύο του περιοδικού Βαβέλ, που συνέβαλε με μοναδικό τρόπο στη διάδοση και την εδραίωση των ποιοτικών καλλιτεχνικών κόμικς στην Ελλάδα. Συνδέονται με την αγάπη τους για το γράψιμο και την αφήγηση, όπως και με την πληθωρική σχέση τους με την εικόνα, καθώς τους διακρίνει μια συνεχής αναζήτηση για διαφορετικές εκδοχές και εκφράσεις μέσα στα πλαίσια του μέσου που δημιουργούν.

O Giuseppe Palumbo ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς κόμικς της Ιταλίας, γεννήθηκε γεννήθηκε το 1964 στη Ματέρα της νότιας Ιταλίας και δημοσίευσε το 1986 την πρώτη ιστορία του διάσημου μαζοχιστή υπερήρωά του Ramarro. Έχει δημοσιεύσει στα μεγαλύτερα περιοδικά της Ιταλίας και έχει δημιουργήσει τις σειρές Cut, Jumbo, Tosca la Mosca, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία.

Η πρώτη του επαφή με τα κόμικς ευρείας κυκλοφορίας έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν σχεδίασε ορισμένα, εκτός σειράς, τεύχη του Martin Mister. Από το 2001 έως σήμερα συμβάλλει ενεργά στην ανανέωση του μακροβιότερου αντιήρωας των ευρωπαϊκών κόμικς, Diabolik.

Έχει στενή σχέση με την Ελλάδα, μέσα από τις συμμετοχές του στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Αθήνας. Τα ασπρόμαυρα σχέδιά του από τη «δική του» Αθήνα, που έφτιαχνε στο μπλοκ του στις συχνές επισκέψεις του στην πόλη, είναι συγκεντρωμένα μαζί με δικά του συνοδευτικά κείμενα στον μικρό τρίγλωσσο τόμο Atene Minore (Μικρά Αθήνα), ενώ διατηρεί και ένα ζωντανό blog με το ίδιο όνομα που ανανεώνεται μέχρι σήμερα.

Ο Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και θεωρείται ο πιο «εικαστικός» δημιουργός της Ελληνικής σκηνης των κόμικς, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο ύφος που έχει στοιχεία εξπρεσιονισμού με χαρακτηριστικά στοιχεία το έντονο χρώμα και το ποιητικό κείμενο.

Είναι από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές στη χώρα μας και η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1987 όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο του κόμικς στο περιοδικό “Βαβέλ”, στο οποίο δημοσιεύτηκαν επίσης -σε μια εικοσαετία- 60 αυτοτελή κόμικς του.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρουσίασε την εικαστική δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, συνεργάστηκε -ως εικονογράφος- με περιοδικά ποικίλης ύλης (ΕΥ, Playboy, marie claire, Σινεμά, κ.α.) και ασχολήθηκε με τη συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Ακόμη, από το 1991 μέχρι το 2007, εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρίες ως κειμενογράφος και δημιουργικός διευθυντής.

Από το φθινόπωρο του 2000, άρχισε τη συνεργασία του με το Κολέγιο τέχνης & design ΑΚΤΟ, όπου και είναι υπεύθυνος για το κλάδος “Sketch-Comics-Cartoon”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: