Ένα «Μουσικό ταξίδι από την Συρία στη Νάξο» με… σταθμό την Πάτρα!

Ένα «Μουσικό ταξίδι από την Συρία στη Νάξο..», το οποίο υπογράφει και παρουσιάζει η Ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας, φιλοξενεί στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής 16 του Ιούνη, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Ένα «Μουσικό ταξίδι από την Συρία στη Νάξο..», το οποίο υπογράφει και παρουσιάζει η Ορχήστρα Παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου της Πάτρας, φιλοξενεί   στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής 16 του Ιούνη, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας.

Τίτλος της συναυλίας, στην οποία προσκεκλημένοι είναι οι καλλιτέχνες  Γιάννης Ζευγώλης και Αυγερινή Γάτση «Ψυχή στη Θάλασσα…», με σημείο αναφοράς τη Μεσόγειο ως θάλασσα ειρήνης, που είναι και το θέμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας.

Την Ορχήστρα παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών απαρτίζουν  οι:

  1. Αναστασόπουλος Γιάννης
  2. Αραμπατζή Ιωάννα
  3. Ασημακοπούλου Μάνια
  4. Ατσαλής Γιάννης
  5. Βαλουξή Αλκυόνη
  6. Βελόπουλος Γιάννης
  7. Βουγιουκαλάκης Μανώλης
  8. Βούλγαρης Σέργιος
  9. Γεωργοπούλου Παναγιώτα
  10. Δαουλτζή Ελευθερία
  11. Δρακοπούλου Ευγενία
  12. Ζαφειρόπουλος Ανδρέας
  13. Κάργα Μαίρη
  14. Κουκή Χριστίνα
  15. Κουλουριώτη Ειρήνη
  16. Λυκουριώτη Ασπασία
  17. Μαγριπής Άρης
  18. Μαρούντα Αριστέα
  19. Μεσσαλάς Γιάννης
  20. Μήλας Νίκος
  21. Μπιλιανού Μαρία
  22. Νικολάου Κωνσταντίνα
  23. Παπαγεωργίου Γιώργος
  24. Παπαγεωργίου Νίκος
  25. Παπαδημητράκη Μαρία
  26. Πεντασκούφη Μαρία
  27. Σκαρτσίλας Παναγιώτης
  28. Τράμπαρης Τάσος
  29. Τσαρούχης Κώστας
  30. Τσατσού Δήμητρα
  31. Φραγκούλης Αλέξης
  32. Φωτίου Μαρία
  33. Χριστίδης Άρης
  34. Sierakowski Fausto

 

Γιάννης Ζευγώλης

Ο Γιάννης Ζευγώλης γεννήθηκε στην Αθήνα από Απεραθίτες γονείς (Απείρανθος Νάξου), γεγονός που τον επηρέασε σημαντικά στις μουσικές του επιλογές. Ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί από 13 χρονών, ασχολούμενος κυρίως με την μουσική των Κυκλάδων, παίζοντας και μαθητεύοντας κοντά σε παραδοσιακούς μουσικούς. Πολύ γρήγορα εξελίχθηκε και χαρακτηρίστηκε για την εκφραστικότητα και το ύφος παλαιού τρόπου παιξίματος που τον διακρίνει. ‘Εχει εκδόσει τέσσερεις δίσκους με σκοπούς και τραγούδια απ΄ τ’ Απεράθου της Νάξου και τα Ανέφαλα Θαλασσινά (ΛΥΡΑ) με την Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη και τον Δημήτρη Φυρογένη.  Έχει εκδόσει επίσης, πρόσφατα, διαδικτυακό cd με τους Ballos (Γιάννης Ζευγόλης, Ουρανία Λαμπροπούλου, Κώστας Σιδερής).  Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς και συνθέτες σε δισκογραφία, θεατρικά έργα και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1992 πήρε το Δίπλωμα του, στο Κλασσικό Βιολί, από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Σήμερα είναι Καθηγητής στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τόσο στο Κλασσικό Βιολί όσο και στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Αυγερινή Γάτση

Γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μουσική με βασικό όργανο το πιάνο στα οκτώ της χρόνια με την Μαρία Στούπη και στη συνέχεια φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, όπου διδάχτηκε θεωρία και πράξη της βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής (αρμονία), νέυ και σάζι και πιάνο.

Μετά το λύκειο παρακολούθησε 3 χρόνια θεωρία της τροπικής μουσικής (μακάμια) στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή τον Χρίστο Τσιαμούλη  και συνέχισε το νέυ  με τον Χάρη Λαμπράκη.

Τώρα φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών όπου  και για τέσσερα χρονιά συμμετείχε στην ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του τμήματος.

Από το 2007 έως σήμερα παρακολούθησε σεμινάρια  στο  ερευνητικό εργαστήριο   φωνητικής τέχνης με τον Σπύρο Σακκά και  μουσικα εργαστήρια με τους : Omer Erdogdular (νέυ), Yurdal Tokcan (ούτι), Zohar Fresco (ρυθμολογία), Mercan Erzincan (τουρκικό χάλκ τραγούδι), Ross Daly (σύνθεση-μακάμ) και Σωκράτη Σινόπουλο (μακάμ) στον  ‘Λαβύρινθο’.

Κατά την διάρκεια των προηγούμενων χρόνων έως και σήμερα έχει διευθύνει την  μικτή χορωδία  παραδοσιακής μουσικής  και μουσικό σύνολο  του χορευτικού συλλόγου ¨¨περπερουνα¨  όπως και  την διαπολιτισμική χορωδία εθνικής λυρικής σκηνής .Από το 2013 διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι και αυτοσχεδιασμό πάνω σε δρόμους και μακαμ(αμανε) στα θερινά μουσικά σεμινάρια  Ικαρίας (musical yards),Σάμου και αλλού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ενεργή στο μουσικό σχήμα rebetien  και πιο προσφάτως στο φωνητικό σχήμα bilia faux όπου έχει την μουσική επιμέλεια.

Έχει συνεργαστεί με: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης, Μιχάλης Κουλουμής, Μανούσος Κλαπάκης,Ευγενιος Βουλγαρης,Θύμιος Αντζακάς , Δημήτρης Μπρέντας, Μαρία Πλουμή, Στέφανος Φίλος, Santouristas Band, Elektrobalkana, Βασίλης Σκουτας,Δημήτρης Μηταρακης .

Σχολή παραδοσιακών οργάνων Δημοτικού Ωδείου Πατρών

Η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών ξεκίνησε τα μαθήματά της το 1999, με υπεύθυνο τον Χρήστο Τσιαμούλη. Από το 2005 υπεύθυνος της Σχολής είναι ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Διδάσκονται η θεωρία και τα όργανα της ελληνικής και γενικότερα της ανατολικής μουσικής παράδοσης, ενώ οι μαθητές της Σχολής συμμετέχουν σε συναυλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο αφ’ ενός αποκτούν εμπειρία με την συμμετοχή τους σε μουσικά σχήματα, και αφ’ ετέρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.

Εκτός από το διδακτικό της έργο η Σχολή έχει να επιδείξει και μία σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων που αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει τη μουσική πράξη ως απαραίτητο συμπλήρωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διερευνώντας νέους τρόπους παραγωγής ενός ουσιαστικού και δυναμικού «μουσικού λόγου» στο παρόν.

Η ορχήστρα και η χορωδία της Σχολής έχουν εμφανιστεί σε συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο (2000 και 2007), στο Κάστρο (2001), και στο Πανεπιστήμιο Πατρών (2002). Στις μουσικές τους παραστάσεις περιλαμβάνονται οι «Κύκλοι Παθών» το Πάσχα του 2004 στην Αγγλικανική Εκκλησία, το μουσικό αναλόγιο «Το βλογημένο το μαντρί» τα Χριστούγεννα του 2004 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, και το «Ζωοφορίας το μέλος» τα Χριστούγεννα του 2005 στο Πανεπιστήμιο Πατρών. και τον Φεβρουάριο του 2012, Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Θρησκεία και Τέχνη», παρουσίασε τις συναυλίες με θέμα «Το εξωτερικό μέλος στην Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση» (Νοέμβριο 2008) και « AYIN – Η μουσική τελετουργία των Mevlevi Δερβίσιδων» (Φεβρουάριος 2012). Το 2014 προσκλήθηκε στο 5ο Houdetsi Music Festival που διοργάνωσε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, παρουσιάζοντας τη συναυλία «Ζεϊμπέκικο : 9 σημάδια στο χρόνο». To 2015 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας με τη συναυλία «Αστική λαϊκή μουσική της Κρήτης: Ταμπαχανιώτικα τραγούδια» μαζί με τους Ross Daly και Γιώργο Μανωλάκη.

Η Σχολή έχει εξάλλου θεσμοθετήσει μία σειρά εκδηλώσεων στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης που παρουσιάστηκαν με τίτλο «Μουσικές Κυριακές του Ιουνίου» (2003, 2005, 2008 και 2009), «Άνοιξη: Κυριακάτικα πρωινά» (2004), και «Μουσικές βραδιές του Ιουνίου» (2006, 2010).

Εκκινώντας από την πεποίθηση ότι η μουσική αποτελεί ένα κατεξοχήν διαδραστικό φορέα πιο πρόσφατα η Σχολή Παραδοσιακών Οργάνων εγκαινίασε μια σειρά συμπράξεων με σημαντικούς θεσμούς της πόλης, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς. Στα πλαίσια αυτά το Νοέμβριο του 2008 συνέπραξε με την Πολυφωνική Χορωδία στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το Μάρτιο του 2009 και τον Δεκέμβριο του 2010 σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων οργανώθηκαν οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τίτλο «Ανατολικά του Αιγαίου» και «…ας τραγουδήσω κι ας χαρώ…» αντίστοιχα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον το Μάιο του 2009 συνέπραξε με το χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Φοιτητικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Πατρών. Τέλος, στα πλαίσια των Ανοιχτών Δράσεων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου η Σχολή φιλοξένησε και συνδιοργάνωσε το Μάϊο του 2009 την καλλιτεχνική εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Παλιά όργανα, νέες χρήσεις», το Μάϊο του 2011 την διάλεξη – συναυλία με τίτλο «Ερμηνεύοντας και Μιλώντας για τις Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολής» , το Μάϊο του 2012 την εκδήλωση – προβολή «Μουσική, Πολιτισμός & Κοινωνία: Φιλμικές εθνογραφικές αποτυπώσεις» και το Μάιο του 2013 την διάλεξη-συναυλία με τίτλο «Λογιότητα και Προφορικότητα στις μουσικές παραδόσεις της Εγγύς Μέσης Ανατολής».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: