«Υιοθέτησε την πόλη σου» και εσύ μπορείς

Δεν μισούμε τις γιορτές μισούμε τον καπιταλισμό.

Η φιλανθρωπία είναι προσβολή. Η φιλανθρωπία είναι υποβάθμιση. Η φιλανθρωπία είναι επίσης ακόμα ένα όπλο στα χέρια του καπιταλιστή.

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να χτύπαγε ο χορηγός τη πόρτα σας και να σας έλεγε: Παιδιά έχετε; Να απαντούσατε όχι και να σας πρότεινε, κάντε, θα γίνω ο χορηγός σας. Θα γίνω χορηγός στο βρεφονηπιακό σταθμό, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και αν τα παίρνει τα γράμματα και στο πανεπιστήμιο που θα του προτείνω.

Άστε τα μίζερα ανθρωπάκια να λένε ότι οι χορηγοί δεν θέλουν τίποτα άλλο, από το να επηρεάζουν τον τρόπο που τα παιδιά θα σκέφτονται και θα μορφώνονται. Και για την υγεία του παιδιού σας και για σας, θα φροντίσει να χαρίζει  νέα νοσοκομεία, ασθενοφόρα με μεγάλα γράμματα το όνομα του χορηγού (μη ξεχνάς αύριο ποιος σε φρόντισε), αεροσκάφη, πανάκριβο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, νοσοκομειακό υλικό, λεφτά κοκ. Ωραία δεν ακούγετε η «ζωή με χορηγία»; Αν δε σας αρέσει η ζωή με χορηγία μπορούμε να τη λέμε «ζωή με υιοθεσία», ποιο εύηχο.

Η υιοθεσία κρύβει μέσα της το συναίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας, η χορηγία είναι πονηρή λέξη. Ελλοχεύει ο ίδιος κίνδυνος να σε βάλει σε σκέψεις, όπως ότι ο πραγματικός τους στόχος είναι να απαλλαγεί το αστικό κράτος από την υποχρέωση να εξασφαλίζει την ελευθερία και απρόσκοπτη λειτουργία της παιδείας και της υγείας, κάτι που προωθείται μεθοδικά εδώ και χρόνια.

Υπερβολές, θα έλεγε κάποιος. Για ένα στόλισμα κάνεις έτσι; Δεν φτάνει που θα σε βγάλει από τη μιζέρια σου για λίγες μέρες, μη γκρινιάζεις. Λεφτά οι Δήμοι δεν έχουν για στολισμό. Τι θέλετε να κάνετε γιορτές με στολίδια του 2000, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια; Η επιβολή της ευτυχίας και η μαζική υστερία του: στόλισε και εσύ μπορείς, πες μας τη γνώμη σου, γράψ’ τη στα σόσιαλ αν σου άρεσε ο στολισμός των εξουσιαστών φιλάνθρωπων χορηγών, τι θα άλλαζες εσύ, είναι θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του καθενός μας. Στολίζω άρα υπάρχω.

Δεν μισούμε τις γιορτές μισούμε τον καπιταλισμό. Την επιβολή της χορηγημένης ευτυχίας για μερικές μέρες, ενώ αναγνωρίζεις έμμεσα ότι τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ζεις μια αποξενωμένη ζωή, θύμα μιας αλεσμένης ζωής της εκμεταλλευτικής βάσης του καπιταλισμού.

Και εσείς που δεν μασάτε από χριστουγεννιάτικα χάπενινγκ και στολίδια με χορηγούς και θέλετε να είστε μέσα στο πνεύμα των εορτών λύσεις υπάρχουν, στολίστε το αφεντικό σας, το ρατσιστή γείτονα σας, τον φασίστα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στόλισμα ψυχής και κυρίως χωρίς χορηγούς.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: