Τουλάχιστον τα προσφυγάκια θα κάνουν τσουλήθρα

Ο αυστηρός Πρωθυπουργός μάλωσε την δημοσιογράφο που τόλμησε να του κάνει μια δύσκολη ερώτηση, αναφερόμενος στη δομή της Σάμου. Και τι ανέφερε; Ότι έχει παιδική χαρά μέσα στο καμπ. Ναι ρε φίλε. Διώξαμε τα παιδιά των προσφύγων από τα σχολεία, τους πετάξαμε έξω από τα σπίτια, τους αφήσαμε νηστικούς, στην πορεία πνίγηκαν μερικοί, αλλά να είστε σίγουροι πως αν ένα παιδάκι καταφέρει να μην θαλασσοπνιγεί μεσοπέλαγα, όσο θα μένει νηστικό στο κρύο, στις βροχές ή τα χιόνια θα μπορεί να κάνει τσουλήθρα περιμένοντας να απελαθεί.

Το έγκλημα που συντελείται στα ελληνοτουρκικά σύνορα εδώ και περίπου δύο χρόνια, η διαρκής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτό που σχεδόν κανείς δεν τολμά ούτε να ψελλίσει στην Ελλάδα, τα παράνομα pushbacks -όχι ότι υπάρχουν και νόμιμα δηλαδή- έπρεπε να έρθει μια δημοσιογράφος από την Ολλανδία για να το θέσει, έτσι, ξερά, ορθά και κοφτά. Εδώ και χρόνια περιμέναμε έναν δημοσιογράφο να στριμώξει τον Κούλη, να ρωτήσει δηλαδή τον πρωθυπουργό κάτι άλλο από το ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, αν του αρέσει το ποδόσφαιρο και πώς νιώθει που είναι ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός του σύμπαντος, αλλά δεν ήταν κανείς με ελληνικό ΑΦΜ διαθέσιμος.

Ο θυμωμένος Μητσοτάκης, πρώτη φορά εκτός κειμένου πιθανότατα σε όλη του τη ζωή, σε άπταιστα αγγλικά, είπε μερικά χοντροκομμένα ψέματα. Έχουμε σώσει, λέει, χιλιάδες. Ο άνθρωπος που ηγείται της κυβέρνησης που έχει ποινικοποιήσει τις διασώσεις. Αν δεν το ξέρετε, και λογικά δεν το ξέρετε, άνθρωποι που απλά έχουν δώσει ένα μπουκάλι νερό σε πρόσφυγες μόλις πιάσανε ξηρά, έχουν συρθεί στα δικαστήρια και κατηγορούνται μέχρι και για διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Ναι, στην Ελλάδα. Στη χώρα που κράτος και παρακράτος μαζί με ‘αγανακτισμένους’ επιτίθενται συχνά πυκνά σε πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά ακόμα και σε όσους είναι δίπλα τους ή απλά τυχαίνει να εργάζονται σε αυτό το πεδίο. Εδώ που εξαφανίζονται άνθρωποι που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και ξαφνικά χάνονται τα ίχνη τους.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έκλεισε όποια δομή προσπαθούσε να προσφέρει υποτυπωδώς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όπως το παλιό Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο μίλησε για προστασία.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης που διόρισε Υπουργό Μετανάστευσης έναν ακροδεξιό που νόμιζε ότι θα σταματήσει τις προσφυγικές ροές με ….θαλάσσιο δίχτυ. Όταν είδε ότι δεν τα κατάφερε αποφάσισε να κάνει κάτι πιο εύκολο: να καταργήσει στην πράξη τη Συνθήκη της Γενεύης βαφτίζοντας την Τουρκία ασφαλή χώρα για την πλειοψηφία των προσφύγων.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση αυτή ήταν που ακύρωσε το δικαίωμα σε στέγαση των αναγνωρισμένων προσφύγων διακόπτοντας ακόμα και το πενιχρό επίδομα που τους έδινε ο ΟΗΕ. Για να μη μιλήσω για την πρόσβαση στην υγεία, που ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας δημιουργεί μια εκρηκτική υγειονομική κατάσταση.

Όμως ο αυστηρός Πρωθυπουργός μας, μάλωσε την δημοσιογράφο που τόλμησε να του κάνει μια δύσκολη ερώτηση, αναφερόμενος στη δομή της Σάμου. Και τι ανέφερε; Ότι έχει παιδική χαρά μέσα στο καμπ. Ναι ρε φίλε. Διώξαμε τα παιδιά των προσφύγων από τα σχολεία, τους πετάξαμε έξω από τα σπίτια, τους αφήσαμε νηστικούς, στην πορεία πνίγηκαν μερικοί, κάναμε μερικά pushbacks που τα βαφτίσαμε φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων αλλά να είστε σίγουροι πως αν ένα παιδάκι καταφέρει να μην θαλασσοπνιγεί μεσοπέλαγα, αν δεν το τσακίσουν οι «εμείς σε γκαστρώσαμε μωρή;», αν δεν επιστραφεί ως «απαράδεκτο» στην Τουρκία, όσο θα μένει νηστικό στο κρύο, στις βροχές ή τα χιόνια θα μπορεί να κάνει τσουλήθρα περιμένοντας να απελαθεί.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: