«Τι έχεις Γάζα; Ό,τι είχα πάντα!!!»

Μπορεί να χαρακτηρίζουν όλοι την πανδημία «πόλεμο», όμως εκεί κάτω, τούτος ο πόλεμος του κορωνοϊού, δεν είναι διαφορετικός από τον «άλλο πόλεμο», αυτόν με τις βόμβες, που έχουν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Δεκαετίες, που ιδιαίτερα μετά το 1990, βοήθησαν το Ισραήλ να καταπιεί το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινιακών εδαφών.

Δεν είμαι βέβαια της άποψης «και μη χειρότερα». Νομίζω όμως ότι υπάρχει λόγος να ρίξουμε τη ματιά μας και στα «πολύ χειρότερα» που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας. Σ’ αυτούς που «αποκλεισμός» και «καραντίνα», σημαίνει ότι αν πλησιάζεις το τείχος, σου πυροβολούν το γόνατο. Κι αν θέλεις να βγεις από το σπίτι, σε ελέγχουν καμιά δεκαριά κομάντο με πολυβόλα που δεν ρίχνουν ποτέ πλαστικές ή άστοχες σφαίρες. Κι αν θέλεις να βγεις στον καθαρό αέρα, μπορεί να εισπράξεις και καμιά βόμβα από τα αεροπλάνα που μονίμως «παραβιάζουν το FIR της γειτονιάς σου» σε «ασκήσεις» με πραγματικά πυρά… πάνω στο σπίτι σου. 

Μπρος κορωνοϊός …

Βάλε τώρα και την καραντίνα του covid-19, ανάμεσα στα τείχη, στα τανκς και στα αεροπλάνα. Ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα από αυτά, είναι η Γάζα. Ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης. Με σύστημα υγείας καταρρακωμένο ύστερα από ένα 13ετή αποκλεισμό από το Ισραήλ. Όλο το σύστημα μεταφοράς προμηθειών από την ανθρωπιστική βοήθεια, το ελέγχει το Ισραήλ και επιτρέπει τη ροή με το σταγονόμετρο. Ενώ συχνά εκβιάζει για διάφορες απαιτήσεις προκειμένου να επιτρέψει το πέρασμά της. 

Σήμερα η Γάζα έχει  σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε ρεύμα και νερό κλπ. Σχεδόν το 50% του ενεργού πληθυσμού της Γάζας είναι άνεργοι, ενώ πάνω από το 50% ζει κάτω από τα επίσημα όρια φτώχειας. 

Ένας Παλαιστίνιος στα ΜΚΔ γράφει: «Σε όλους τους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα, καλώς ήρθατε στη ζωή μου». Και μια μητέρα δυο παιδιών «καλωσορίζει» όλους μας στη Γάζα. «Αισθάνομαι» – λέει – «ότι το κλείδωμα που προκαλεί ο κορωνοϊός σ’ όλο τον κόσμο, δείχνει, έστω και λίγο, στον καθένα τι είναι η Γάζα». «Δε μπορείτε να ταξιδέψετε; Να μετακινείστε περισσότερο από μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σπίτι σας; Δεν μπορείτε να πάτε σε κανένα νοσοκομείο, επειδή το σύστημα υγείας είναι συγκλονισμένο από έκτακτες ανάγκες. Ανησυχείτε για την προμήθεια φαρμάκων, καθαρού νερού, τροφής; Καλώς ήρθατε στη Γάζα».  

Σήμερα, είναι κι αυτοί σε καραντίνα και για τον κορωνοϊό. Τα δύο πρώτα κρούσματα ήρθαν στις 22 Μαρτίου από το Πακιστάν κι ύστερα άλλα 10 που σχετίζονται με τα δύο  πρώτα. Το παλεύουν όπως μπορούν. 

«40 ΜΕΘ για πληθυσμό δύο εκατομμυρίων. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν προσωπικό, προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό και αναπνευστήρες. Έχουμε, περίπου 200 σετ διάγνωσης του ιού και λιγότερους από 100 αναπνευστήρες. Κι αυτή τη στιγμή έχουμε 2.500 άτομα σε καραντίνα. Όλοι πρέπει να ελεγχθούν. Αλλά πως;». 

«Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να κάνουν κι αυτοί ό,τι γίνεται παντού. Καραντίνα, μάσκες σ’ όλους, μοίρασμα φαρμάκων και τροφίμων στα σπίτια, χρήση σχολικών ή άλλων κτηρίων για απομόνωση, κλπ.» Αυτά λέει η Δρ. El-Farra, στέλεχος του Παλαιστινιακού συστήματος υγείας στη Γάζα. 

Ο δε απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ο διευθυντής του γραφείου του ΠΟΥ για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, έχουν προειδοποιήσει. «Το σύστημα υγείας είναι κατεστραμμένο εξαιτίας του αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών φαρμάκων και προσωπικού»… «Τα αποθέματα αναγκαίων φαρμάκων είναι χρονίως χαμηλά»… «Περισσότερο από το 90% του πόσιμου νερού δεν  είναι κατάλληλο για κατανάλωση από τους ανθρώπους»… «Η βαθιά φτώχεια είναι κοινή σε όλη τη Λωρίδα»… «Ο πληθυσμός της Γάζας είναι σωματικά ο πιο ευάλωτος πληθυσμός».

…και πίσω κατοχή…

Αλλά ακόμα και την ώρα του κορωνοϊού, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν σταματούν, ούτε περιορίζονται. Συλλήψεις, πυροβολισμοί, βόμβες, έφοδοι κομάντος με σκυλιά σε σπίτια Παλαιστίνιων που είναι σε καραντίνα κι ό,τι άλλο που δε μπορούμε να φανταστούμε όσοι ζούμε απλώς σε καραντίνα. Με μεθόδους που μόνο στην προφύλαξη από τον κορωνοϊό δε βοηθούν.

Σε άλλες περιοχές των κατεχόμενων, όπως Ναμπλούς, Ιερουσαλήμ και Βηθλεέμ (όπως αναφέρει το “το Middle East Eye” που καταγράφει παραβιάσεις), Ισραηλινοί έποικοι εκμεταλλεύονται την καραντίνα που κρατά τους Παλαιστίνιους στα σπίτια τους, ξεχύνονται υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών, με μπουλντόζες κι ό,τι άλλο χρειάζονται, για να καταπατήσουν εδάφη, χωράφια και περιουσίες Παλαιστινίων που από παλιά είχαν στο στόχαστρο, αλλά τους εμπόδιζαν οι μαζικές αντιδράσεις των Παλαιστίνιων. 

Σα να μην έφταναν αυτές οι επιθέσεις, Ισραηλινοί έποικοι ή στρατιώτες, έχουν επιδοθεί και σ’ ένα νέο μακάβριο «σπορ» σε βάρος των Παλαιστινίων. Ανάμεσα σε Παλαιστινιακά χωριά και παράνομους οικισμούς εβραίων εποίκων, εκεί που οι προσβάσεις των Παλαιστίνιων ελέγχονται, οι έποικοι μαζεύονται σε ομάδες και κάνουν… «πλάκα» φτύνοντας αυτοκίνητα Παλαιστινίων. Π.χ. ανάμεσα στο χωριό Beit Iksa και τον παράνομο οικισμό Ραμότ. Ή και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες, συχνά εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους εθελοντές να κάνουν απολυμάνσεις στις περιοχές τους και επιδίδονται σ’ αυτό το «χόμπι», φτύνοντας αυτοκίνητα, τοίχους και  πόρτες στις παλαιστινιακές περιοχές. Π.χ. στην πόλη της Δυτικής Όχθης του Αλ-Κάλιλ. Το θέμα είναι ότι το Ισραήλ έχει πάρα πολλά κρούσματα κι η Παλαιστίνη λίγα. 

Το αποκορύφωμα της μεθοδικής και χρόνιας προσπάθειας του κράτους του Ισραήλ να εξαφανίσει σιγά σιγά την Παλαιστίνη από προσώπου γης, βρήκαν τρόπο να το επιβάλλουν ακόμα και τώρα, στη διάρκεια της πανδημίας. Στον ενεργό χάρτη που μας δείχνουν κάθε τόσο τα κανάλια (https://coronavirus.jhu.edu/map.html) με στατιστικά στοιχεία για την πανδημία από όλο τον κόσμο, μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχε καταγραφή μιας χώρας που τη λέγανε «Palestine» κι είχε κι αυτή κρούσματα, νοσηλευόμενους κλπ. Εδώ και λίγες μέρες εξαφανίστηκε αυτή η… χώρα από το χάρτη. Στη θέση της εμφανίστηκε μια καταχώρηση που δεν είναι όνομα χώρας: «West Bank and Gaza» (Δυτική όχθη και Γάζα). 

«In Palestine, we are stuck between the rock of the occupation, and the hammer of coronavirus» γράφει ένας Παλαιστίνιος για το θέμα αυτό. Υποθέτω ότι η ουσιαστική μετάφραση του ιδιωματισμού είναι κάτι σαν «μπρος ο γκρεμός της κατοχής και πίσω το ρέμα του κορωνοϊού».

Μπορεί να χαρακτηρίζουν όλοι την πανδημία «πόλεμο», όμως εκεί κάτω, τούτος ο πόλεμος του κορωνοϊού, δεν είναι διαφορετικός από τον «άλλο πόλεμο», αυτόν με τις βόμβες, που έχουν συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Δεκαετίες, που ιδιαίτερα μετά το 1990, βοήθησαν το Ισραήλ να καταπιεί το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινιακών εδαφών. Τώρα θέλει να εξαφανίσει και το όνομά της και την ύπαρξή της ως χώρα. 

Επίλογος: Αυτόν θα τον γράψει ο λαός της Παλαιστίνης με τον διαρκή ηρωικό αγώνα του κι από κοντά κι εμείς με την σταθερή αλληλεγγύη μας.

Υ.Γ. Με πληροφορίες από το  www.electronicintifada.net/content

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: