Πώς να αναγνωρίσετε ένα φασιστοτρολ;

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα σχόλιο που θα σας εξοργίσει, όταν θα θέλετε να τσακωθείτε με κάποιο φασιστοακάου, όταν θα βγείτε από τα ρούχα σας με μια ανάρτηση, όταν θα σας έρθει να ξεράσετε με τη σκατοψυχιά που ξεχειλίζει από την οθόνη, σκεφτείτε ότι πιθανώς έχετε να κάνετε με έμμισθα τρολς. Μη δίνετε σημασία. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Κάθε φορά που κάποιο θέμα κυριαρχεί στην επικαιρότητα γράφονται χιλιάδες άρθρα, γίνονται αναρτήσεις, τουιτς, στοριζ και ό,τι άλλο προσφέρει η τεχνολογία. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) γεμίζουν με εκατομμύρια σχόλια. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι πληρωμένα, ανήκουν σε λογαριασμούς έμμισθων ή όχι στρατών από τρολς.

Με λίγα λόγια, κάποιο ενδιαφερόμενο μέρος, ας πούμε ένα κόμμα, απασχολεί μια δεκαριά νέους που ο καθένας φτιάχνει από καμιά 10αριά λογαριασμούς και με αυτούς σχολιάζουν, κοινοποιούν, βρίζουν, απειλούν και γενικά παρεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει εμμέσως η γραμμή του κόμματος. Εμμέσως, γιατί αφενός ένα ακάουντ δεν είναι επίσημο, οπότε μπορεί να πει αυτά που ‘απαγορεύεται’ να πει επισήμως το κόμμα και αφετέρου γιατί είναι χρησιμότερο να φαίνεται πως οι θέσεις του κόμματος έχουν τόση απήχηση που τις αναπαράγουν και απλοί χρήστες. Δηλαδή, είναι άλλο να βγει να πει ο κάθε Πλεύρης ότι πρέπει να έχουμε νεκρούς στα σύνορα και άλλο να το πούνε 100 τυχαίοι ‘άνθρωποι’. Άλλο να μιλήσει για την οπλοκατοχή ένας Βελόπουλος κι άλλο να γεμίσει αναρτήσεις και σχόλια το διαδίκτυο ότι η οπλοκατοχή είναι η λύση απέναντι στο πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Γιατί τα λέμε τώρα όλα αυτά;

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν έχουμε περάσει λίγες παραπάνω ώρες διαβάζοντας κείμενα ή αναρτήσεις και έχουμε παρατηρήσει ξανά πως υπάρχει μια πατέντα στα σχόλια. Και πάμε λίγο να εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Για να περάσει το μήνυμα κάποιος, στο θαυμαστό χώρο των ΜΚΔ αλλά και των ΜΜΕ γενικότερα, πρέπει να επικεντρωθεί σε λέξεις-κλειδιά. Σε ένα σύντομο σχόλιο, το τρολ θα φροντίσει να είναι ξεκάθαρες οι λέξεις που θέλει να επαναληφθούν ώστε δια της επαναλήψεως να μείνουν χαραγμένες. Δείτε για παράδειγμα τι γίνεται κάτω από κάθε άρθρο ή φωτογραφία που αφορά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Δημοσιοποιείται η φωτογραφία με τους Αφγανούς που είναι στριμωγμένοι στο αμερικανικό αεροπλάνο και από κάτω, φασιστοτρόλ σχολιάζουν: «μόνο άντρες είναι, τις γυναίκες τις άφησαν πίσω» ή «γιατί δεν έκατσαν να πολεμήσουν», «ρίψασπις» κτλ. Προφανώς και κανένας από αυτούς δεν έκατσε να δει αν όντως στη φωτογραφία είναι άντρες ή όχι. Σημασία έχει να επαναληφθεί ότι είναι άντρες αυτοί που έρχονται, ώστε να ενισχυθεί το αφήγημα ότι κινδυνεύουμε, ότι έρχονται να κάνουν κατάληψη, δεν έχουν πραγματικά ανάγκη γιατί δεν είναι γυναικόπαιδα και θα μπορούσαν να πολεμήσουν, αλλά ήρθαν εδώ για να ζήσουν από τα επιδόματα που δήθεν τους δίνουμε. Αν ανοίξετε το προφίλ κάποιου από αυτούς τους λογαριασμούς συνήθως θα βρείτε πολλές περικεφαλαίες, ένα «που ‘σαι ρε Παπαδόπουλε», αρκετά ορθογραφικά λάθη, ένα κολλημένο CAPS Lock και μερικά αρχαία ρητά. Που σημαίνει ότι με άλλα τόσα το ξαναφτιάχνεις.

Εκεί όμως που γίνεται εμφανές τι ρόλο παίζει ο κάθε λογαριασμός, είναι όταν συνδέουν ζητήματα της επικαιρότητας. Κάτω δηλαδή από την εικόνα με τους Αφγανούς που τρέχουν να πιαστούν από τις ρόδες του αεροπλάνου, γράφει το τρολ: «εκεί δεν κολλάει ο κοροιδοιος, μόνο εμείς πρέπει να μπολιαστούμε μπεεεε». Αυτό γίνεται προφανώς για να δοθεί μια ενιαία αντίληψη για τα πράγματα. Για να ενισχυθεί η ψεκασμένη άποψη ότι όλα λειτουργούν ως ένα σχέδιο. Από τις ταυτότητες που δεν έχουν το θρήσκευμα (τι πάω και θυμάμαι), τη ΄δολοφονία’ Χριστόδουλου, μέχρι τον Covid, τα εμβόλια, τις πυρκαγιές και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι κάτω από μια οποιαδήποτε ανάρτηση που αφορά στον Covid ή στα εμβόλια θα δεις μόνο σχόλια τέτοιου είδους. Θα έλεγε κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τι να κάνουν και περνούν όλη την ώρα τους περιμένοντας το επόμενο άρθρο στο οποίο θα γράψουν τα ίδια ξανά και ξανά. Το ίδιο και μετά από κάθε γυναικοκτονία. Θα δείτε σχόλια που θα επιμένουν στο «όλες οι ζωές μετράνε» και θα επιμένουν στην χρήση της λέξης ‘ανθρωποκτονία’ ή ‘δολοφονία’. Οι πιο ξεδιάντροποι μπορεί να κάνουν και πλάκα με αυτό, αλλά τότε θα έχουν αναβαθμιστεί από δεξιά τρολ σε επίσημους γελωτοποιούς της Κυβέρνησης.

Την επόμενη φορά που θα δείτε ένα σχόλιο που θα σας εξοργίσει, όταν θα θέλετε να τσακωθείτε με κάποιο φασιστοακάου, όταν θα βγείτε από τα ρούχα σας με μια ανάρτηση, όταν θα σας έρθει να ξεράσετε με τη σκατοψυχιά που ξεχειλίζει από την οθόνη, σκεφτείτε ότι πιθανώς έχετε να κάνετε με έμμισθα τρολς. Μη δίνετε σημασία. Αυτή είναι η δουλειά τους. Διαβάστε μόνο πράγματα που σας ενδιαφέρουν, συζητήστε μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε ή σας φαίνονται κανονικοί και όχι bots, κάντε και κανένα log out. Καλές οι μάχες του πληκτρολογίου, αλλά εκεί έξω έχει και πιο σημαντικές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: