Όχι στην καταστροφή του Κορινθιακού Κόλπου

«…και τα δικά μας γνωστά και μη εξαιρετέα παπαγαλάκια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη. Διεύρυνση των πεδίων ασύδοτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θα προσφέρουν δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, για την οποία θα πρέπει να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη κι από πάνω που μας εκμεταλλεύονται!»

Του Τάκη Πετρόπουλου, Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου Πάτρας

Η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη όντας έρμαιο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία και την στηρίζουν, παρά το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα,   θέλει να συνεχίσει ακάθεκτη μεταξύ όλων των άλλων δεινών του λαού μας και την καταστροφή  του Κορινθιακού κόλπου, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ.

Χωρίς να λογαριάζουν ότι ο Κορινθιακός κόλπος προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, ότι έχει επιβαρυνθεί ήδη με πολύ μεγάλα φορτία ρύπανσης και άλλων περιβαλλοντικών αλλοιώσεων, το οικοσύστημα του που καταστρέφεται και την ποιότητα ζωής και την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών παραδίδουν τον Κορινθιακό κόλπο στα δόντια των καρχαριών «MEDITERRANEAN NATURAL SEAFOOD Α.Ε.» ΚΑΙ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ».

Παρεμπιπτόντως επισημαίνω ότι και τα δικά μας γνωστά και μη εξαιρετέα παπαγαλάκια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, αυτό εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη. Διεύρυνση των πεδίων ασύδοτης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θα προσφέρουν δουλειά σε συνθήκες γαλέρας, για την οποία θα πρέπει να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη κι από πάνω που μας εκμεταλλεύονται! 

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο Αρίων» στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχουν από το Δήμο Πατρέων ο υπογράφων και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Ασπράγκαθος και Γιώργος Μαγιάκης αντιτάχθηκε εξ αρχής ομόφωνα στο διαφαινόμενο έγκλημα κατά του Κορινθιακού κόλπου και του Περιβάλλοντος γενικότερα, στο όνομα των αλόγιστων επιχειρηματικών κερδών.

Μετά από πρόταση των εκπροσώπων του Δήμου Πατρέων ο ΣΠΟΑΚ εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Όχι στη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική επιβάρυνση του Κορινθιακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας»

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα των μονοπωλίων της ιχθυοκαλλιέργειας, έθεσε σε Διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στις ήδη επιβαρυμένες με ιχθυοκαλλιέργειες περιοχές στην Ερατεινή, Γαλαξίδι, και Αντίκυρα – Δίστομο. Με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, υποτάσσεται το περιβάλλον στα κέρδη των ομίλων, με τις γνωστές επιπτώσεις σε αυτό και στις ζωές μας. 

Στη ΣΜΠΕ προτείνεται η ίδρυση πολύ περισσότερων και μεγαλύτερων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με τον πολλαπλασιασμό των διατιθέμενων εκτάσεων και της συνολικής δυναμικότητας σε συνολική θαλάσσια έκταση 13.231,877 στρεμμάτων (παραγωγική έκταση 1.110 στρέμματα) και συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 37.810 τόνων. 

Για παράδειγμα σε μια περιοχή τριπλασιάζεται η έκταση ενώ σε άλλη πενταπλασιάζεται η δυναμικότητα των μονάδων, με τεράστια επιβάρυνση του θαλασσίου οικοσυστήματος. Το αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο της ΠΟΑΥ αφορά τα κέρδη των πολύ λίγων επιχειρηματικών ομίλων, που με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις συγκεντρώνονται περισσότερο σε λίγα χέρια. Όπως ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο. Στην Ελλάδα ελέγχει πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής. 

Όπως δείχνει η πείρα οι «αναπτυξιακές επενδύσεις» γίνονται διαχρονικά με στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ. Κρατικές επιδοτήσεις και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, που θα τα πληρώσει ο λαός, οι συνθήκες των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες συνεχώς χειροτερεύουν, ενώ οι τιμές των ψαριών με την ακρίβεια γίνονται απλησίαστες για την λαϊκή οικογένεια. Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους με υψηλή κερδοφορία για τους ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τους χειρότερους όρους δουλειάς, αφού δεν υπάρχει ΣΣΕ, ούτε καν επιχειρησιακές συμβάσεις. 

Οι περιοχές στις οποίες προτείνεται η ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. εμπίπτουν στο Δίκτυο NATURA 2000, θεωρούνται προστατευόμενες λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας των. Η επέκταση υφιστάμενων και η ίδρυση νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, και ειδικά σε ένα σχεδόν κλειστό κόλπο όπως ο Κορινθιακός αλλά και ο Πατραϊκός, είναι βέβαιο ότι θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος και συνολικά του περιβάλλοντος και θα λειτουργήσει επιβαρυντικά για άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως αναφέρεται αναλυτικά στην έκθεση του τμήματος περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων. 

Προτείνουμε να οργανωθεί παράσταση διαμαρτυρίας δημάρχων των Δήμων μας στο ΥΠΕΝ με αίτημα την απόσυρση της εν λόγω ΣΜΠΕ. 

Ζητάμε: 

Να σταματήσει κάθε σκέψη για σχέδιο επέκτασης και εγκατάστασης νέων μονάδων. Καλούμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ να αποσύρει τη ΣΜΠΕ και να θεσπίσει αυστηρό κανονισμό και ελέγχους για την ολοκληρωμένη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις περιοχές των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας. 

Τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να γνωμοδοτήσουν αρνητικά στην ΣΜΠΕ για την ίδρυση ΠΟΑΥ και την τεράστια επέκταση των εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας. 

Απευθυνόμαστε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς που θα εξετάσουν με ευαισθησία τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις συνυπολογίζοντας προσθετικά τους επιβαρυντικούς και από άλλες πηγές στη θάλασσα του Κορινθιακού και Πατραϊκού». 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: