Ο μεγάλος αδερφός και τα παιδιά – Η επανάσταση του φαίνεσθαι

Δυο φαινομενικά ασύνδετα πράγματα συνέβησαν αυτές τις μέρες και τάραξαν λίγο τα νερά της ύπαρξής μου. Το πρώτο ήταν ο τρομερός αγώνας της Κυριακής  στην Φόρμουλα 1, που όμοιό του έχω να δώ τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Το δεύτερο, ήταν η έναρξη της δεύτερης σαιζόν της ιδιαίτερα αξιόλογης σειράς “The Boys”. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά κάτι πήρε το αυτί μου και για το σκάνδαλο στο Big Brother…

Δυο φαινομενικά ασύνδετα πράγματα συνέβησαν αυτές τις μέρες και τάραξαν λίγο τα νερά της ύπαρξής μου. Το πρώτο ήταν ο τρομερός αγώνας της Κυριακής  στην Φόρμουλα 1, που όμοιό του έχω να δώ τουλάχιστον 7-8 χρόνια. Το δεύτερο, ήταν η έναρξη της δεύτερης σαιζόν της ιδιαίτερα αξιόλογης σειράς “The Boys”. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά κάτι πήρε το αυτί μου και για το σκάνδαλο στο Big Brother.

Τώρα θα με ρωτήσετε. 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά; Λοιπόν, η Φόρμουλα δεν έχει καμία σχέση, απλά ήθελα να το αναφέρω γιατί ήταν όντως συγκλονιστικό (μα τι αγώνας!), τα άλλα δύο τώρα έχουν αρκετά κοινά και το μυαλό μου έκανε μερικές συνδέσεις που οδήγησαν σε έναν χείμαρρο από συμπεράσματα (ντάξει, δεν είναι χείμαρρος ακριβώς, αλλά το είπα για να κάνω εντύπωση) και μπορείτε να με ακολουθήσετε σ’ αυτή τη συγγραφική αναζήτηση  για να δείτε πού εκβάλλει τελικά (ο χείμαρρος ντε).

Χωρίς άλλη καθυστέρηση πάμε να γνωρίσουμε τους πρωταγωνιστές μας:

Big Brother

O μεγάλος αδερφός και πατέρας των ριάλιτι επέστρεψε και δεν άλλαξε καθόλου. Μη κοροϊδευόμαστε παιδιά, πάντα ένα σκουπίδι ήταν που έπαιρνε ανθρώπους με οριακά αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές, τους έβαζε σε ένα σπίτι, έβαζε τον Μικρούτσικο να τους βάζει φιτιλιές και μετά το χάος. Βέβαια κάποιες φορές αυτές οι οριακά αποδεκτές συμπεριφορές ξεπερνούσαν τα όρια, αλλά και τι να κάνεις. C’est la TV.

H οριακή συμπεριφορά που ξεπέρασε αυτή το φορά τα όρια ήταν όταν ένα καθ’ όλα αξιότιμο παλικάρι είπε ότι οι χοντρές δεν είναι γυναίκες και ότι αυτός πρέπει να αδειάζει το πακέτο του κάθε μέρα και αν η κοπέλα που θέλει να αδειάσει πάνω της το πακέτο δεν θέλει, ε τι να κάνουμε μπορεί να προβούμε σε ακραία μέτρα (να την βιάσει είπε). Ξέρετε βιασμός, ή αλλιώς σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Ένα μικρό, απλό ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ που τόσο ωραία προβάλλεται και κανονικοποιείται στην κοινωνία μας. Πολλοί σοκάρεστε από το περιστατικό (και με το δίκιο σας), αλλά όπως διάβασα σε ένα ωραίο σχόλιο στο facebook «Όταν ανοίγεις το καπάκι του βόθρου, μην περιμένεις να μυρίσει γιασεμί». 

Τα μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή (γιατί κρατάω τα καλά για το τέλος) είναι: Θυμάστε που κάποτε ο ΣΚΑΙ έδειχνε μόνο Doctor Who, Brainiac, Top Gear, Pimp My Ride (με φωνή Μιθριδάτη) και ντοκιμαντέρ. Ωραίες εποχές.

The Bοys

Πάμε λοιπόν στον δεύτερο πρωταγωνιστή. 

Το The Boys είναι μια σειρά του 2019 που την Παρασκευή έκανε πρεμιέρα η δεύτερη σαιζόν. Είναι μια σειρά του Amazon prime που εκτυλίσσεται σε έναν παράλληλο κόσμο, αρκετά πιο δυστοπικό βέβαια. Αυτός ο κόσμος είναι τόσο άσχημος, που το μόνο πράγμα εξίσου κακό στον δικό μας κόσμο είναι να δουλεύεις για την Amazon.

Σ’ αυτόν τον κόσμο λοιπόν οι υπερήρωες υπάρχουν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το πως τους έχουμε γνωρίσει στα κόμιξ. Αντί για θάρρος, γενναιότητα, εξυπνάδα και αλτρουισμό αυτοί οι ήρωες είναι γεμάτοι φιλαρέσκεια, απληστία, οργή, μίσος, έλλειψη ελέγχου και αυτοσυγκράτησης και κάνουν τα πάντα για το προσωπικό κέρδος (χρήμα, φήμη, σεξ κτλ).

Και όλα αυτά γιατί οι ήρωες σ’ αυτόν τον κόσμο είναι σελέμπριτι. Έχουν δικές τους ταινίες, merchandise (φιγούρες, παιχνίδια, μπλούζες κτλ), κάνουν διαφημίσεις πηγαίνουν και μιλάνε σε εκπομπές (τρομερό cameo του Jimmy Kimmel) και όλα αυτά τα διαχειρίζεται μια εταιριά. H Vought.

H Vought λοιπόν είναι ο θεός αυτού του κόσμου (και αυτό είναι από τα πιο ρεαλιστικά σημεία της σειράς, γιατί καπιταλισμός). Είναι η εταιρία που φτιάχνει και διατηρεί την δημόσια εικόνα κάθε ήρωα και επίσης αυτή που τους στέλνει για να κάνουν ηρωικές πράξεις και φυσικά διαχειρίζεται και τα κέρδη. 

Αλλά είναι όλοι οι ήρωες κακοί και διεφθαρμένοι μέχρι το μεδούλι; 

Ε όχι λοιπόν! Γιατί υπάρχει και η Starlight. 

Η Starlight είναι το υγρό όνειρο κάθε συντηρητικής, τίμιας ρεπουμπλικάνικης οικογένειας στις Η.Π.Α. 

Η όμορφη πλην αγνή χωριατοπούλα που ο Θεός που τόσο πιστεύει αυτή και συντηρητική μάνα της, της έδωσε δυνάμεις και αυτή φυσικά τις χρησιμοποιεί για το καλό και για να λέει στα παιδάκια να μην κάνουν προγαμιαίο σεξ.

Όταν λοιπόν μετά κόπων και βασάνων η Starlight μπαίνει στους The Seven (η τοπ ομάδα υπερηρώων κάτι σαν τους Avengers, αλλά όλοι προβληματικοί) γνωρίζει τον The Deep (o The Deep είναι ένας μορφονιός που έχει τις δυνάμεις του Aquaman, την κριτική ικανότητα του Peter Grifin και την ευφυία μιας πέρκας. Α και είναι και sex offender. Επίσης στην σειρά έχει το καλύτερο redemption arc που έχω δει μετά τον Zuko από το Αvatar – αν έχετε άγνωστες λέξεις googlαρετε, δεν έχω χρόνο να εξηγήσω).

Όταν γνωρίζονται οι δύο λοιπόν και η Starlight του λέει ότι τον θαυμάζει, αυτός κάνει κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θα έκανε. 

Της λέει ευχαριστώ και της δίνει αυτόγραφό. ΧΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ!

Φυσικά την παρενοχλεί σεξουαλικά και όταν αυτή απειλεί ότι θα το πει σε όλους, αυτός της λέει «Άκου μανίτσα, εγώ κάνω κουμάντο εδώ και αν κάνεις κανένα αστείο και μιλήσεις θα σε σβήσω από τον χάρτη». Οπότε και αυτή το βουλώνει.

Μετά βέβαια αυτή φορτώνει και τα λέει έξω από τα δόντια στο Faith Expo (κάτι σαν το κόμικ κον, αλλά με κομποσκοίνια) και μαζί με όλα τα άλλα μιλάει και για την παρενόχληση.

Και τώρα αρχίζει το καλό. 

Η εταιρία που είναι υπεύθυνη λοιπόν κάνει ό,τι κάθε σωστή εταιρία οφείλει, καλύπτει τον κώλο της. Βάζει τον The Deep να ζητήσει την πιο ψεύτικη συγνώμη που θα μπορούσε, τον κάνουν για λίγο στην άκρη (τον στέλνουν να προστατεύει ένα χωριό στο Οχάιο) και βγαίνει με καμπάνια υπερ των γυναικών και τα μι του δίνουν και παίρνουν.  Επίσης, εννοείται, υπάρχει το αντίστοιχο hashtag στο Τουίτερ, στις ειδήσεις βγαίνει κόσμος και μιλάει, έντονο controversy κτλ.

Σας θυμίζει κάτι όλο αυτό;

Μετά από δύο σελίδες κείμενο φτάνουμε σιγά σιγά στο ζουμί.

Μιλήσαμε λοιπόν για τα δύο γεγονότα αλλά ο τίτλος έχει μέσα και την βαρύγδουπη θα μπορούσε να πει κανείς φράση «Η επανάσταση του φαίνεσθαι» τι θέλει να πει ο ποιητής;

Ότι δεν έγινε τίποτα. Πραγματικά τίποτα ουσιαστικό.

Ο ΣΚΑΙ έγινε ξανά θέμα συζήτησης, βγήκε το hashtag #cancelBigbrother, διώξανε τον παίκτη μετά από μια «σοβαρή» συζήτηση (δεν ζήτησε καν συγνώμη, του κάνανε την μούρη κρέας), έκλεισαν για λίγο το live stream, κάποιοι χορηγοί έφυγαν (επειδή όντως τους ένοιαζε, όχι για το ίματζ) ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν και έκαναν σημαντικές δηλώσεις για να δείξουν ότι δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθιχαχαχαχαχαχ (συγνώμη, δεν άντεξα) και στα σόσιαλ μίντια βλέπω διθυραμβικά κείμενα για το πώς «Νικήσαμε» και ότι αυτό ήταν ένα βήμα για να ρίξουμε την πατριαρχία.

Αλλά ήταν όντως;

Αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο το πρώτο hashtag στο ελληνικό Τουίτερ είναι το #openBigBrotherlivestream (αλήθεια, αυτό είναι), ο τύπος σχεδόν σίγουρα αφού ξεπλυθεί από το ελληνικό star system κάπου θα καταλήξει (εδώ κατέληξαν άλλοι κι άλλοι) και η ελληνική woke κοινότητα θα πανηγυρίζει μια νίκη μέχρι να έρθει το επόμενο. 

 Και τι πρέπει να κάνουμε;

Break the Wheel (όπως έλεγε και μια ψυχή κάποτε). Σταμάτα να το βλέπεις. 

Μην δίνεις σημασία σε αυτή τη σαπίλα και χρησιμοποίησέ το μόνο σαν αφορμή για να αρχίσεις συζητήσεις, να θίξεις θέματα, ή να γράψεις τεράστια, αλλά με πολύ νόημα κείμενα.

Στην τελική αν είσαι από αυτούς που λένε «Ζούμε στον καπιταλισμό και ψηφίζω με τα λεφτά μου» κάνε αυτό. Ψήφισε με τα λεφτά σου. Δείξε την απαξίωση και μην το κάνεις να «πουλάει» και βασικά μην ξεχνάς, γιατί έχουμε το κακό να ξεχνάμε εύκολα και να πηγαίνουμε με τις πόρτες στον επόμενο όχλο με πυρσούς και τσουγκράνες που καίμε κάποιον που παρέκκλινε ξεχνώντας εντελώς τα προηγούμενα (βλ. Λιάγκα πχ)

Η κατάσταση χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και πραγματικά δες κάτι άλλο, δεν χρειάζεται να τους δίνουμε κι άλλη δημοσιότητα. 

Και επειδή στάνταρ κούρασα, θα κλείσω με κάτι που διάβασα: «Αν ήμασταν σοβαροί τώρα αυτός ο τύπος θα αποχωρούσε από το γραφείο του εισαγγελέα, όχι από το Big Brother».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: