Ο ιδιωτικός τομέας την εποχή του κορονοϊού…

«Ομοψυχία», «πόλεμος», «ατομική ευθύνη» και «χειροκροτήματα» λοιπόν. ΟΚ. Σήμερα όμως δεν αποδεικνύεται απλώς ο αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά προκύπτει και το ερώτημα: σ’ αυτή τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» τι κάνει; Ο «νόμος του κέρδους» αποδεικνύεται άλλη μια φορά θανατηφόρος, για το λαό. Να τι κάνει λοιπόν…

«Ομοψυχία», «πόλεμος», «ατομική ευθύνη» και «χειροκροτήματα» λοιπόν. ΟΚ. Σήμερα όμως δεν αποδεικνύεται απλώς ο αναντικατάστατος ρόλος του δημόσιου νοσοκομείου, αλλά προκύπτει και το ερώτημα: σ’ αυτή τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, η «ιδιωτική πρωτοβουλία» τι κάνει; Ο «νόμος του κέρδους» αποδεικνύεται άλλη μια φορά θανατηφόρος, για το λαό. Να τι κάνει λοιπόν σήμερα:

Αισχροκερδεί. Με τις τιμές των φαρμάκων, των αντισηπτικών, με τις τιμές που έχουν οι μάσκες, ακόμα και στο τεστ για τον κορονοϊό. «Η ζήτηση κάνει την τιμή τριπλάσια και βάλε». Ό,τι ακριβώς έκαναν οι μαυραγορίτες στην κατοχή. Η κυβέρνηση λέει «ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης». Κι όσο εξελίσσεται η πανδημία, οι φτωχότεροι δε μπορούν να αγοράσουν ούτε αυτά τα βασικά.

Εξαπατά. Με τις τηλεοράσεις και τις εταιρείες e-bay που διαφημίζουν και νομιμοποιούν τη μαύρη αγορά. «6 μάσκες κι ένα αντισηπτικό 25 σχεδόν ευρώ». Και λες κι από πάνω…  «τουλάχιστον αυτοί πουλάνε κάτι αληθινό». Γιατί στην επόμενη διαφήμιση ένας αρχηγός κάποιου κόμματος κι ένας δεσπότης, πουλάνε τα καινούρια «νερά του Καματερού». Αέρα κοπανιστό για αφελείς. Ανεξέλεγκτα.

Αρνείται. Αρνείται να συμμετέχει στον πόλεμο με τις εγκαταστάσεις τις, τις υπηρεσίες της, το προσωπικό της. Αλλιώς γιατί η κυβέρνηση λέει ότι θα επιτάξει αντιδραστήρια κλπ; Προφανώς γιατί έχουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα κρύβουν, για να πουλάνε εξετάσεις στη νόμιμη «μαύρη». Προφανώς γιατί διαπραγματεύονται τις αποζημιώσεις. Η «ιδιωτική πρωτοβουλία» δεν κάνει τίποτα χωρίς αντάλλαγμα. Ποιος ξέρει τι αποζημιώσεις ζητούν από την κυβέρνηση που «θα» τους επιτάξει;

Αδιαφορεί. Οι εταιρείες που ελέγχουν τα διόδια αρνούνται να ανοίξουν τους δρόμους, παρόλο που είναι ωρολογιακή βόμβα για τους εργαζόμενους στα διόδια, αλλά και για όσους περνούν από κει κι ανταλλάσσουν χρήματα. Κι αν θέλετε γενικεύστε αυτό το «άι στο διάολο» που σας ανεβαίνει: Πού είναι όλοι αυτοί που όλη μέρα τους δείχνουν τα κανάλια τους να ευεργετούν τα γένια τους. Πού είναι ο Μαρινάκης που έχει και… προσωπική ευαισθησία ; Ή η Γιάννα που είναι και «εθνικό κεφάλαιο»; Πού είναι ο Μπόμπολας να ανοίξει τα διόδια; Πού είναι η πρέσβειρα καλής θελήσεως να κάνει ένα λίφτινγκ και στα δημόσια νοσοκομεία; Πού είναι όλοι αυτοί που διαμοίρασαν τα ιμάτια της χώρας και του λαού, τα βουνά, τις πλαζ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το αέριο, το υπέδαφος κλπ;

Εκβιάζει. Εξέταση για τον κορονοϊό θέλεις; Πλήρωνε. Μέχρι και 300 ευρώ. Άμα θέλεις. Κερδοσκοπία από την αρρώστια και το θάνατο. Κι αν πιάσουμε και γενικότερα τον τομέα των επιχειρήσεων, δέστε τι γίνεται. Όλοι οι χώροι δουλειάς, είναι τα κολαστήρια της νέας «ιερής εξέτασης». Ξέρετε εσείς κάποιον που θα πει στον εργοδότη του ότι έχει «δέκατα» και δε θα πάει στη δουλειά άρρωστος; Ξέρετε κάποιον υπάλληλο σούπερ μάρκετ που θα φέρει αντίρρηση στο ωράριο που απαιτεί το αφεντικό του (που μάλλον ήταν και αντιπρόσωπος στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ με το ΣΥΡΙΖΑ η με τη ΝΔ); Ξέρετε κάποιον που θα αρνηθεί να υπογράψει ό,τι του πει το αφεντικό του, προκειμένου να πάρει το 1/3  από αυτά; Ή απλά μια υπόσχεση ότι μετά την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών θα τον ξαναπάρει πίσω στη δουλειά;  Ξέρετε καμιά εταιρεία τηλεφωνικών προωθήσεων, όπου οι χιλιάδες εργαζόμενοι, δουλεύουν παστωμένοι σα σαρδέλες, με αποστάσεις 30 εκατοστά ο ένας από τον άλλο, που να άλλαξε τώρα διαρρύθμιση στο χώρο ή να φοράνε μάσκες;  Ξέρετε κάποιον που μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα πατήσει πόδι για να μη μειωθεί ο μισθός του ή για να είναι η άδεια του «μετ’ αποδοχών»; Πού θα γίνει αυτό; Σε ξενοδοχείο; Ή σε φροντιστήριο;

Εκμεταλλεύεται. Εκμεταλλεύεται την κρίση για να επιβάλλει τις απάνθρωπες επιδιώξεις της στα εργασιακά, «ντε φάκτο». Τα μέτρα που παίρνουν με αφορμή την κρίση, είναι βέβαιο ότι με τις πλάτες της κυβέρνησης, θα επιχειρήσουν να τα κάνουν μόνιμα, αν δεν τους σταματήσουμε. Πάνε να επιβάλλουν τη δουλειά κάθε Κυριακή. Πάνε να επιβάλλουν τον περίφημο «ενεργό» και «ανενεργό» (= απλήρωτο) χρόνο μέσα στο ωράριο. Πάνε να επιβάλλουν στους εργαζόμενους ότι θα δουλεύουν χωρίς να ξέρουν πόσο δουλεύουν, πότε δουλεύουν, τι είναι υπερωρία, πότε απολύονται, τι δουλειά κάνουν και κυρίως πόσα παίρνουν, πότε τα παίρνουν… κι αν τελικά τα παίρνουν.  Πάνε να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς των εργαζόμενων… που σε λίγο δε θα λέγονται ούτε απασχολήσιμοι, αλλά κατ’ ευθείαν σκλάβοι.

Χρησιμοποιεί. Χρησιμοποιεί την κρίση για να απαιτήσει πρόσθετα προνόμια, αποζημιώσεις, απαλλαγές από φόρους και εισφορές, χωρίς όμως να μοιράζεται τίποτα με τους εργαζόμενούς της.  Τα αφεντικά σπεύδουν να μετακυλήσουν την οικονομική κρίση που δημιουργείται απ’ ευθείας στην πλάτη των εργαζομένων.

Να συνεχίσω; Σίγουρα μπορείτε να πείτε περισσότερα ρήματα, για την «αγορά» τους. Κλέβει, καταστρέφει, μολύνει, φοροδιαφεύγει, υπονομεύει, προδίδει, δολοφονεί… Δεν αποτελούν λοιπόν αυτά κάποιες «εξαιρέσεις στον κανόνα». Γιατί είναι τόσες πολλές και τόσο κραυγαλέες, που ο «κανόνας της υποτιθέμενης κοινωνικής ευαισθησίας των πλουσίων» δεν είναι τίποτα άλλο από… επιστημονική φαντασία και προπαγάνδα. Αν υπήρχαν αντίθετα παραδείγματα από αυτά, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι θα τα είχε υπερπροβάλλει η προπαγάνδα των ίδιων των πλούσιων και της τηλεόρασής τους.

Και μη μου πείτε «τι προτείνω». Προτείνω το προφανές και το αυταπόδεικτο. Το αιώνιο αίτημα των φιλοσόφων του λαού και των επαναστατών. Να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία. Σοσιαλισμό κομμουνισμό προτείνω. Ο κορονοϊός κι η εμπειρία όλων μας νομίζω ότι είναι αρκετή. Μια λέξη μόνο: «Κούβα».

Και μη μου πείτε «πότε»; Τώρα. Όποτε θέλεις. Αυτοί γιατί μπορούν να διαλύουν τη ζωή του πλανήτη σου; Κάντους κι εσύ το ίδιο. Με την ίδια κυνικότητα. Είναι δολοφονικά παράσιτα. Πρέπει να λείψουν ως τάξη.

Υ.Γ. Μη το πεις αυτό που σκέφτηκες. Άκουσε πρώτα αυτά:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: