«Κι ας μην νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα…»

Παρά το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα μάς θέλει σκυφτούς και  αλυσοδεμένους στον μικρόκοσμό του, εμείς θα είμαστε πάντα εδώ μαζί με τα σωματεία μας, μια γροθιά ενωμένη έτοιμη να σπάσει τις αλυσίδες της. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Ξέρω ότι πολλοί και πολλές ακόμη έχουν την αμφιβολία. Όμως…

Θυμάμαι, να ακούω συχνά από κάποιους συναδέλφους και συναδέλφισσες να λένε «ότι τίποτα δεν αλλάζει» και «ότι δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε, αφού έτσι είναι τα πράγματα παντού». Αυτές τις μέρες, συνέβη τουλάχιστον για μένα, κάτι μεγάλο. Κάτι, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η αλληλεγγύη μπορεί και πρέπει να νικήσει, ότι κανείς και καμία δεν είναι μόνος/μόνη, ότι η οργανωμένη και η συλλογική πάλη, η οργανωμένη δράση, η παρέμβαση και η διεκδίκηση είναι η μοναδική απάντηση σε όλα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στη φτώχεια, στη βαθιά ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, στη βία, στην καταστολή, στην καταπάτηση κάθε αναφαίρετου δικαιώματος.

Ύστερα από την παρέμβαση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κοινωνικών Λειτουργών και του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος στην CARITAS HELLAS, αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η διοίκηση της ΜΚΟ προχώρησε στην ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου που διανύει τον 7ο μήνα εγκυμοσύνης χωρίς ουσιαστικά να συντρέχει λόγος απομάκρυνσης από την εργασία της.

Η έκβαση της παρέμβασης αυτής, μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να μπορέσουμε να αντέξουμε, να συνεχίσουμε και να αντιληφθούμε ότι κι ας μην νικήσουμε ποτέ θα πολεμάμε πάντα, ότι παρά το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα μας θέλει σκυφτούς και  αλυσοδεμένους στον μικρόκοσμό του,  εμείς θα είμαστε πάντα εδώ μαζί με τα σωματεία μας, μια γροθιά ενωμένη έτοιμη να σπάσει τις αλυσίδες της. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Ξέρω ότι πολλοί και πολλές ακόμη έχουν την αμφιβολία. Όμως, όπως έχει πει πολύ εύστοχα και ο Μπρεχτ «Η ωραιότερη αμφιβολία απ’ όλες είναι όταν οι απελπισμένοι και φοβισμένοι σηκώνουν το κεφάλι και πια στων καταπιεστών τη δύναμη καθόλου δεν πιστεύουν…»

Ακολουθεί η Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Κοινωνικών Λειτουργών:

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Κοινωνικών Λειτουργών χαιρετίζει την νίκη για τη συναδέλφισσα και το οργανωμένο ταξικό κίνημα μετά την ανάκληση της απόλυσης της από την ΜΚΟ Caritas Hellas.

Η ανυποχώρητη στάση της συναδέλφισσας παρά τις δυσκολίες λόγω εγκυμοσύνης και η πίστη της στην συλλογική και οργανωμένη δράση μέσα από το Σωματείο της ήταν καθοριστικά στοιχεία για την εξέλιξη αυτή.

Οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και άλλων φορέων έκαναν την εργοδοσία να «φάει τα μούτρα της» πιστεύοντας ότι θα προχωρήσουν σε μια τέτοια χυδαία εργοδοτική αυθαιρεσία χωρίς να κουνηθεί φύλλο!

Η θαρρετή ανάδειξη του χειρότερου είδους εργοδοτικής βίας απέναντι σε γυναίκα εργαζόμενη  λέκιασε το «ανθρωπιστικό» πρόσωπο των ΜΚΟ και των διεθνών οργανισμών που διαχειρίζονται το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Έφερε στην επιφάνεια αυτό που εκατοντάδες συνάδελφοι/ες έχουμε βιώσει στις ΜΚΟ, αλλά εξαιτίας εργοδοτικών πιέσεων, της κυρίαρχης αντίληψης «έτσι είναι τα πράγματα» και της απουσίας ταξικών σωματείων στους χώρους δουλειάς αποσιωπάται συστηματικά!

Με αυτή τη νίκη γίνεται φανερή, για ακόμα μια φορά, η αναντικατάστατη αξία της συλλογικής και οργανωμένης δράσης, της οργάνωσης στα Σωματεία,  που αποτελεί ασπίδα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες κατακτήσεις, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας,  ώστε να ανταποκρίνονται στον πήχη των αναγκών μας που βάζουν οι δυνατότητες και τα επιτεύγματα  της εποχής που ζούμε.

Αυτή η νίκη μας δίνει κουράγιο!

Επιβεβαιώνει ότι οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δίκιο τους, είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι!

Βάζουμε στο επίκεντρο του αγώνα μας την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, κανένας ανοργάνωτός, κανένας μόνος! Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους, με συμβάσεις αόριστου χρόνου, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που θα θωρακίζουν το εισόδημα μας από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

Βγαίνουμε μπροστά για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς για εμάς, αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Καμία εργαζόμενη μόνη, κανένας εργαζόμενος μόνος!

Αγωνιστική Συσπείρωση Κοινωνικών Λειτουργών

22/6/2022

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: