Βαριά βιομηχανία, βαριά εκμετάλλευση…

Για τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν υπάρχει επιβολή προστίμων, δεν υπάρχει γενικώς κανένα “πλαφόν”. Υπάρχουν μόνο ελαφρύνσεις και μετακύλιση των βαρών στους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Δεν ξεκινάω λόγο, αλλά έχουμε χίλιους λόγους να βρεθούμε στον δρόμο. Εμένα προσωπικά με ειδοποίησαν για δουλειά, γενικά και αόριστα, χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο, όλα “φλου και αόριστα”, να δούνε πώς θα πάνε και οι κρατήσεις. Αλλά δεν ξεχνάω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε εκεί, όχι μόνο αύριο, αλλά σε κάθε δράση του Συνδικάτου μας.

Όλοι γνωρίζουμε τι συνθήκες θα συναντήσουμε, τι ρίσκα παίρνουμε, αν και εφόσον εργαστούμε φέτος, για λίγους μήνες, μισή σεζόν, ίσως και λιγότερο.

Όλοι γνωρίζουμε επίσης πως σε περίοδο αναδουλειάς, είμαστε οι πρώτοι αναλώσιμοι. Μπορεί να έχεις ξεσηκωθεί από την άλλη γωνιά της Ελλάδας να πας να δουλέψεις και να σε ειδοποιήσουν στο τέλος πως δεν τους “βγαίνουν τα κουκιά”, οπότε να μη δουλέψεις ούτε αυτό το λίγο που υπολογίζεις.

Δεν υπάρχει καμιά οδηγία. Κανένα μέτρο προστασίας. Καμία μέριμνα, καμία διασφάλιση για τους εργαζόμενους. Μόνο εμπαιγμός με την υπόσχεση για το επίδομα, μετά τη λήξη της σεζόν, σε όποιον καταφέρει να μαζέψει 50 ένσημα! Η κυβέρνηση αφήνει λάσκα τα πάντα και προάγει την εργοδοτική ασυδοσία.

Κι ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή του τούνελ και της κρίσης που έρχεται, έχουμε ήδη το πρώτο τρανταχτό παράδειγμα: τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του Royal Olympic, που εργάζονταν κανονικά μέχρι την επιβολή του lockdown. Το πρόσχημα ήταν η οικονομική αδυναμία της επιχείρησης, που όλοι ξέρουν τι αποθεματικό έχει και ποιος το δημιούργησε. Αυτοί που μένουν τώρα χωρίς μισθό.

Εκεί όμως, και για όλους τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν υπάρχει επιβολή προστίμων, δεν υπάρχει γενικώς κανένα “πλαφόν”. Υπάρχουν μόνο ελαφρύνσεις και μετακύλιση των βαρών στους εργαζόμενους.

Πρέπει να τους κόψουμε τη φόρα και τον αέρα, πριν αρχίσουν να μας τον χρεώνουν και αυτόν για κατασπατάληση φυσικών πόρων. Δεν τους υποτιμάμε, είναι ικανοί για όλα. Αλλά μη μας υποτιμούν ούτε αυτοί. Είμαστε ικανοί για περισσότερα, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και θα το βρούμε μόνο αν κατέβουμε μαζικά στο δρόμο.

Ελένη Παπαγεωργίου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: