Στα σαγόνια του τρομονόμου

Σαν επιστήμονας έχω μάθει να αναζητώ την αλήθεια, και να βασίζομαι σε επιστημονικά δεδομένα μόνο όταν είναι αξιόπιστα και επαναλήψιμα. Σαν άνθρωπος έχω μάθει να μην αντέχω την αδικία, να αποζητώ την αποκατάσταση της και να παλεύω εναντίων της. Η Ηριάννα είναι ΑΘΩΑ, να μην σαπίσει στην φυλακή.

H Δικαιοσύνη μίλησε. Η Ηριάννα, αν και αθώα οφείλει να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό. Άλλωστε δε σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, ούτε είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης για να μπορεί να ζει στο σπίτι της με την οικογένειά της. Το Δικαστήριο κρίνει πως ένα ελάχιστο και κακής ποιότητας DNA που δεν θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί καν σε διαδικασία ταυτοποίησης καθιστά μια νέα κοπέλα ένοχη και διατάζει την φυλάκισή της για 13 χρόνια. Η Αστυνομία συνέκρινε 15 γενετικούς τόπους μεταξύ του DNA που εθελοντικά έδωσε η Ηριάννα , όταν οι κομάντο της Αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν στο σπίτι του επίσης αθώου συντρόφου της, και του DNA που βρέθηκε σε ένα ορφανό και καθαρό περίστροφο. Από αυτούς τους γενετικούς τόπους μόνο οι 7 ταίριαξαν και χρησιμοποιήθηκαν στην στατιστική ανάλυση, ενώ οι υπόλοιποι απλά αγνοήθηκαν καθώς σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους θα έπρεπε να απορριφθεί η ταυτοποίηση. Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα γενετιστή πραγματογνώμονα που κλήθηκε από την οικογένεια της Ηριάννας, η μερική ταυτοποίηση του γενετικού υλικού της Ηριάννας, σε συνδυασμό με την αδυναμία επανεξέτασης του δείγματος, καθώς εξαντλήθηκε στην πρώτη και μοναδική εξέταση ωθούν στο συμπέρασμα: Η μερική ταυτοποίηση των δύο δειγμάτων ΔΕΝ θα μπορούσε να αποτελέσει αυτοτελές τεκμήριο ενοχής της Ηριάννας Β. Λ. Για περισσότερες πληροφορίες στο επιστημονικό κομμάτι της υπόθεσης μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή των 270 Βιολόγων που φωνάζουν πως η Ηριάννα είναι αθώα,

Τι σημασία όμως έχει που ειδικοί στην ανάλυση DNA και πάνω από 270 Βιολόγοι φωνάζουν πως είναι αθώα; Για την Δικαιοσύνη καμία απολύτως. Εκείνη ξέρει καλύτερα. Η Δικαιοσύνη μπορεί να προσπεράσει επιστημονικά δεδομένα, τεκμήρια αθωότητας και να διακρίνει πίσω από τα μάτια μιας 29 χρονης κοπέλας μια αδίστακτη τρομοκράτισσα. Ποιο είναι το έγκλημά της όμως; Τόλμησε να ονειρευτεί πως σε έναν άδικο κόσμο εκείνη μπορεί να χαράσσει ακαδημαϊκή καριέρα χωρίς να βασίζεται σε γνωριμίες και κολλητηλίκια με τους ισχυρούς. Τόλμησε να πιστέψει ότι στην Ελλάδα του 21 αιώνα είσαι ελεύθερη να ερωτεύεσαι όποιον θες χωρίς συνέπειες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επιμένει ότι είναι αθώα, ενάντια στην αλάνθαστη Δικαιοσύνη. Όπως άλλωστε είδαμε και πρόσφατα μπορεί να μείνει κάποιος αθώος φυλακή για 5 χρόνια και να μην τρέχει και τίποτα! Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Δεν είναι λάθος ή απροσεξία. Είναι αποτέλεσμα του Τρομονόμου (187 Α) που βαφτίζει σαν “τρομοκρατική ενέργεια” ακόμα και μια διαδήλωση ή απεργία αν αυτή κρίνεται ιδιαίτερα βλαπτική για το κράτος ή τους διεθνείς οργανσιμούς. Ακόμα όμως και αν είναι κανείς ένας φιλήσυχος, χωρίς πολιτική δράση πολίτης και τύχει να έχει προσωπικές σχέσεις με άτομα που ασπάζονται κάποια ανατρεπτική ιδεολογία, τότε βάσει του ίδιου νόμου μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και 10 χρόνια φυλακή. Ακόμα με τους ν. 2331/2005 και 3691/08 που συμπληρώνουν αργότερα το ‘’αντιτρομοκρατικό’’ πλαίσιο, πραγματοποιείται η συγκρότηση δικτύου κοινωνικής παρακολούθησης και καταγραφής κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως οι περιπτώσεις του τρομονόμου δικάζονται χωρίς ενόρκους από τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ενάντια ακόμα και στο αστικό Σύνταγμα (άρθρο 97 παράγραφος 1).

Σαν επιστήμονας έχω μάθει να αναζητώ την αλήθεια, και να βασίζομαι σε επιστημονικά δεδομένα μόνο όταν είναι αξιόπιστα και επαναλήψιμα.

Σαν άνθρωπος έχω μάθει να μην αντέχω την αδικία, να αποζητώ την αποκατάσταση της και να παλεύω εναντίων της.

Η Ηριάννα είναι ΑΘΩΑ, ας μην σαπίσει στην φυλακή.

Να αποσυρθεί ο Τρομονόμος – έκτρωμα που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές!

Σπύρος Μερκούρης, Βιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ Νευροβιολογίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: