Ούτε να το σκέφτεστε για εισιτήριο στον Όλυμπο!

Μια παροιμία λέει «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος». Έτσι και η κυβέρνηση του «στάχτη και μπούρμπερη» κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο.

Μια παροιμία λέει «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος». Έτσι και η κυβέρνηση του «στάχτη και μπούρμπερη» κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι νομοθετούν για κάτι που δεν τους ανήκει, για κάτι που μας χαρίστηκε από αυτό που ονομάζεται «θαύμα» της φύσης και είναι υποχρέωσή μας να το προστατεύουμε, καθώς αποτελεί, όπως όλα τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς, δείγμα ανθρώπινου πολιτισμού.

Η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση βουνών και γενικότερα της φύσης εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που μεσολαβούν για «πράσινες» μπίζνες εξυπηρετώντας ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Τα βουνά δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που ήδη τα λεηλατούν με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών αφαιρώντας το δικαίωμα του λαού για άθληση, ψυχαγωγία, κ.α.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται από μεριάς της κυβέρνησης η προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο που μάλιστα θα αναθέσει (αν δεν ακυρώσουμε αυτά τα σχέδια) την είσπραξη του αντίτιμου σε ιδιωτική εταιρία.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που δεν μπορούν (γιατί δεν θέλουν) να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να αναχαιτίσουν τις φωτιές στα δάση, που δεν χαράζουν δασικούς δρόμους για να διευκολύνεται η προσέγγισή τους, που διέλυσαν υπηρεσίες όπως την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, και υποβάθμισαν συνολικά τις δασικές υπηρεσίες.

Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για να ορθωθεί ένα μαζικό, μαχητικό, κίνημα, αντίστασης που θα αντιπαλέψει κάθε σκέψη εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του βουνού. Χρειάζεται ξεκάθαρη θέση από όλους χωρίς ήξεις και αφήξεις, χωρίς να πέσουμε σε αγοραίες λογικές με όχημα την ανταποδοτικότητα που θέλει από άλλη «οδό» να περάσει την είσοδο με εισιτήριο στο βουνό.

Να στηριχτούν οι μικροί επαγγελματίες του χώρου, οι ορειβατικοί σύλλογοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να διεκδικήσουν συλλογικά και ενωτικά αυτά που απαιτούνται για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους σε σχέση με το βουνό και την φύση. Είναι οι μόνοι που ξέρουν καλύτερα το βουνό και τις ανάγκες του.

Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας, να υπάρξει κοινός συντονισμός με αίτημα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ, βάζοντας παράλληλα το θέμα των ανεμογεννητριών.

Η όποια αγανάκτηση δεν μπορεί να εξαντληθεί σε δημόσιες σχέσεις και παραγοντισμούς, όπως θέλουν ορισμένοι, για να κάμψουν την αγωνιστική διάθεση του κόσμου. Άμεση απάντηση πρέπει να δοθεί και σε όσους καθησυχάζουν τον κόσμο, ενώ προετοιμάζονται να φέρουν σε άλλο χρόνο και με άλλο τρόπο το προσχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης για επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος, που με τις γνώστες επικοινωνιακές του φούσκες μιλάει για διαβούλευση του ζητήματος με τους αρμόδιους φορείς, την τοπική κοινωνία, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να εκτονωθεί η όποια μαζική διαμαρτυρία που εκφράστηκε κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να βγούμε στην αντεπίθεση για την ζωή που μας αξίζει και δικαιούμαστε.
Χωρίς να χαθεί χρόνος τώρα να οργανωθεί ο αγώνας και να δοθεί μαχητικά, αγωνιστικά, μαζικά, η λαϊκή απάντηση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Σαββίδης Παναγιώτης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: