Ο Κασσελάκης μάγειρας και η σάλτσα που δεν πέτυχε

Άραγε σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται; Μήπως σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ενώ αδιαφορεί για την πολιτική και ενδιαφέρεται για το βόλεμά του,  όταν ακούει για αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα κάνει το σημείο του σταυρού σα να βλέπει το διάβολο;

Ο Πρόεδρος έφτασε στο President με αρκετή καθυστέρηση, όπως οι νύφες στήνουν τον γαμπρό πριν το γάμο. Μόνο που το στήσιμο αφορούσε ένα ολόκληρο κόμμα και ένα αναμενόμενο διαζύγιο. Η συνύπαρξη διαφαινόταν αδύνατη στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ (11 έως 12 Νοεμβρίου 2023). Είχε προηγηθεί διάγγελμα του Αδιαμεσολάβητου Ηγέτη προς τον ελληνικό λαό, όπου αναφέρονταν μεταξύ άλλων  όροι σχετικοί με την υγεία και την ασθένεια του κόμματος, όροι που θύμιζαν άλλες εποχές… (10-11-2023).

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο λόγω των “τάσεων” στο χώρο, με τις απειλές περί διαγραφών και δημοψηφίσματος να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μετά την πρώτη φορά Κασσελάκης, με τα δυο δημοψηφίσματα των δυο ευρώ που τον έχρισαν Μεσσία, ρίσκαρε και για το τρίτο. Ο Πρόεδρος από κεκτημένη ταχύτητα δεν υπολόγιζε τις αντιδράσεις ακόμα και από τους “δικούς” του,  οι οποίοι στο τέλος του έβαλαν φρένο. Ωστόσο, ο Αδιαμεσολάβητος Ηγέτης στη διάρκεια των εργασιών συνέχιζε να ποντάρει στη “βάση” παρακάμπτοντας αρχές και καταστατικά. Ήταν αποφασισμένος. Με την έπαρση τού νικητή καταδίκασε πανηγυρικά την “κομματίλα” και “καμαρίλα”, όχι αυθόρμητα, αλλά εντέχνως, υποτιμώντας την πολιτική και κομματική ζωή της Αριστεράς. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πολιτικός που δεν είναι πολιτικός, Πρόεδρος αριστερού κόμματος που αμφισβητεί την οργανωτική δομή του κόμματος. Άραγε σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται; Μήπως σε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που ενώ αδιαφορεί για την πολιτική και ενδιαφέρεται για το βόλεμά του,  όταν ακούει για αριστερό ή κομμουνιστικό κόμμα κάνει το σημείο του σταυρού σα να βλέπει το διάβολο;

Αυτοδημιούργητος (;) golden boy της Goldman Sachs με εφοπλιστικές ενασχολήσεις και ανησυχίες διαβεβαίωνε με σοβαρό ύφος ότι έρχεται από μακριά και θ’ αλλάξει τα πάντα. Το πόσο κοντά ή μακριά είναι η Αμερική το γνωρίζουν καλά όλες οι χώρες του κόσμου. Για τον ενοχικό και ευάλωτο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  μετά τη διπλή συντριπτική ήττα φάνηκε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για ανανέωση… 

Στην εναρκτήρια εισήγηση, η αρνητική θεώρηση και η απαξίωση του κόμματος ήταν το ζητούμενο από δυνάμεις που τον προωθούσαν στη σύγχρονη πολιτική σκηνή. Η “ανανέωση” και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν γεγονός που είχε ξεκινήσει σαφώς πριν την εμφάνιση Κασσελάκη. Σημειώνεται, ότι στη μεταπολίτευση όλα τα κόμματα αστικά και σοσιαλιστικά, δεξιά και αριστερά, δομήθηκαν και οργανώθηκαν με το πρότυπο των κομμουνιστικών κομμάτων. Από την Κ.Ο.Β (ΚΚΕ) ή Τ.Ο (ΠΑΣΟΚ)  ή Τ.Ε (Ν.Δ) έως την Νομαρχιακή Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή, το Πολιτικό ή Εκτελεστικό Γραφείο και τον Γραμματέα ή Πρόεδρο του κόμματος. 

Ωστόσο, ο πολύγλωσσος κ. Κασσελάκης φάνηκε να αγνοεί ή να μην ενδιαφέρεται για τη γλώσσα του κόμματος προτιμώντας μάλλον την άμεση προσφυγή στο δημοψήφισμα, προς υπέρβαση των κομματικών και δημοκρατικών διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό η οργάνωση του λαού με τα εργατικά σωματεία και τα σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά κόμματα επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί από δημοψηφίσματα της “βάσης”, μικρά ή μεγάλα που τα αποτελέσματά τους στην τελική φάση εξαρτιόνταν από τη βούληση του κατασκευαστή. Με πρώτο διδάξαντα τον προκάτοχο του Στέφανου Κασσελάκη, τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, που μετέτρεψε το ΟΧΙ (5-7-2015) σε ΝΑΙ (13-7-2015) για το “καλό” της χώρας και έδειξε τη μηδενική αξία του δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι  στο 3ο Συνέδριο (14 -17 Απριλίου 2022) αποφασίστηκε η εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από μέλη και φίλους με τρία ευρώ (15 Μαϊου 2022). Η καθοριστική παρέμβαση για τη διάλυση της οργανωτικής δομής του κόμματος συντελέστηκε με την ανάδειξη του Αδιαμεσολάβητου Ηγέτη από τη βάση με 99,1% !  Ο Στέφανος Κασσελάκης  ακολουθεί τα βήματα του Αλέξη Τσίπρα. 

Στην εισήγηση του Προέδρου προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ άλλων διατυπώθηκε κριτική στις διάφορες τάσεις του κόμματος με όρους μαγειρικής, που άνοιξε την όρεξη για ποικίλα σχόλια. Εξάλλου, η αναφορά περί σάλτσας Pummaro, υπονοώντας τους αντιφρονούντες της Ομπρέλας, δεν γνωρίζουμε αν χρησιμοποιήθηκε τυχαία και κατά πόσο είναι θετική ή αρνητική διαφήμιση του γνωστού εμπορικού σήματος. Ωστόσο, η εξέλιξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής έδειξε ότι όλοι μαγειρεύουν με σάλτσες γνωστής συνταγής. Στο τέλος, επειδή η επίκληση του δημοψηφίσματος τρόμαξε ακόμα και τους Προεδρικούς,  πήραν από το νέο Μάγειρα την κουτάλα απ’ το χέρι, μήπως από το πολύ βράσιμο χαλάσει εντελώς η νέα σάλτσα “pesto aristera”

Για το λαό που πεινάει, όπως ο Καραγκιόζης και ονειρεύεται, το έργο προσεχώς θα έχει τίτλο: Ο Κασσελάκης μάγειρας και η σάλτσα που δεν πέτυχε.

                                                                                                                     Ανδριανή Στράνη

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: